Omakotitalo ja vihreä piha ovat Salmen, 75, ja Macy-koiran koti – aktiivinen eläkeläinen kannustaa ikätovereitaan harrastamaan

Salme Saloranta-Kurkela asuu koiransa Macyn kanssa Vantaan Vapaalassa.

Saloranta-Kurkela viettää aktiivista elämää omakotiasujana. Jäätyään eläkkeelle seitsemän vuotta sitten, hänellä on ollut aikaa puuhastella vanhan talon parissa.

Toimelias rouva on tehnyt omakotitalonsa pihalle muun muassa pienen golfauspaikan sekä temppuradan koiralleen.

– Pihani ei ehkä ole aivan tyypillinen eläkeläisen piha. Ajattelen asumista ja elinympäristöä kokonaisvaltaisesti. Piha on minulle tärkeä asia myös terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, hän kertoo.

Saloranta-Kurkelan puutarhassa ei ole erikoisia, hankalasti hoidettavia kasvilajikkeita. Hän suosii helppohoitoisuutta ja vihreyttä. Omenapuut ja siisti nurmikko ovat olennainen osa pihapiiriä.

– Nurmikon leikkuu käy kuntoliikunnasta, mutta lisäksi teen Macy-koirani kanssa yleensä neljä lenkkiä päivässä. Macy on siisti koira, joten se ei tee tarpeitaan omalle pihalle, hän kertoo.

Saloranta-Kurkela osti vuonna 1938 rakennetun talon yhdessä edesmenneen puolisonsa kanssa vuonna 1993.

Vaikka Saloranta-Kurkela on ahkera kotinsa laittaja ja tekee myös pieniä remontteja, hän voi tarvittaessa turvautua Vapaalan omakotitalkkarin apuun. Oikein lumisina talvina apu on toisinaan tarpeen.

– Olen onnekas, kun olen vielä 75-vuotiaana näin hyväkuntoinen. Vaikka teen itse paljon, otan mielelläni apua vastaan – jos sitä on tarjolla. Vanhassa talossa riittää aina tekemistä.

Aikuiset pojat asuvat ulkomailla. Onneksi hän näkee aika ajoin lapsiaan ja lapsenlapsiaan, kun he vierailevat Suomessa.

Aktiivista elämää viettävä Saloranta-Kurkela suoritti green cardin 71-vuotiaana. Helsingin Uutisten sisarlehdestä Vantaan Sanomista hän puolestaan löysi ilmoituksen bridge-kerhosta ja pelaa nyt ryhmän kanssa kerran viikossa.

Hän kannustaa eläkeläisiä lähtemään liikkeelle kodeistaan sosiaalisen elämän pariin.

– Nautin, että kotona on voi olla aktiivinen. Myös sosiaalinen elämä on minulle tärkeää, ja olenkin saanut paljon uusia ystäviä muun muassa golfin parista.

– Viime kesänä golfasin yli sata kertaa. Minulla on pelioikeus Gumbölessä, jossa käyn pelaamassa yksin, ystävieni ja siskoni tyttären kanssa, Saloranta-Kurkela sanoo.

Teksti: Riikka Hollo, kuvat: Sini Pennanen

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut