Suomalaiset hurahtivat ylijäämäomeniin – tämä lajike ei sovellu siiderin valmistukseen

Pienpanimo United Gypsies Brewery on tehnyt kahtena viime vuonna siideriä lahjoituksena saaduista ylijäämäomenista sekä villiintyneistä omenatarhoista itse keräämistään omenista.

Viime syksyn Villi Omenasiideri -erästä tuli niin loistava, että suomalaisten pientuottajien siidereitä testannut Helsingin Sanomien raati arvioi sen testinsä kolmanneksi parhaaksi.

– Se on hedelmäinen ja suhteellisen kuiva, tasapainoinen ja sopivan hapokas siideri. Pyrkimyksenämme on tehdä englantilaisen tai ranskalaisen tyyppistä niin sanottua aitoa siideriä, luonnehtii lohjalaisen UG Breweryn toimitusjohtaja Ilkka Miettinen.

Siideri on nimensä mukaisesti villi. Se saa makua ja luonnetta villien omenapuiden pienistä ja kirpeitä omenoista. Lopputulokseen antavat leimansa lohjalaisten panimolle toimittamat ylijäämäomenat.

– Yhdeltä kaverilta saimme viime vuonna kypsää antonovkaa, millä oli iso vaikutus lopputulokseen. Haemme erityisesti lajikkeita, joissa on luonnetta, ja tässä käännymme myös lohjalaisten tietämyksen puoleen, sanoo Miettinen.

Villin Omenasiiderin maku syntyy eri omenalajikkeiden sopivasta sekoituksesta. Myös käymisvaiheen valinnoilla on vaikutusta lopputulokseen. Vähitellen siideri ikääntyy raikkaaksi juomaksi.

– Tämän vuoden sadosta tehtävä erä on valmis myytäväksi, kun omenapuut kukkivat, sanoo siiderintekijä Olavi Mensio.

Käsillä on taas se aika vuodesta, jolloin pienpanimo tarvitsee lohjalaisten apua siideriomenien keräämisessä.

– Meille voi tuoda syöntikuntoisia omenia. Otamme kiitollisina vastaan kaikkia lajikkeita. Valkea kuulas on oikeastaan ainoa lajike, joka ei sovellu siideriin, sanoo Miettinen.

– On hienoa tavata ihmisiä, jotka tuovat omenia panimolle, ja kuulla vanhojen omenapuiden tarinoita. Siinä juuri on se juttu, jatkaa Mensio.

UG Brewery on tehnyt myös hapanolutta lohjalaisista saskatoon-marjoista. Yhtenä seuraavista haasteista on tehdä paikallisesta ohrasta mallasta, jotta saataisiin pantua puhtaasti lohjalaista alkuperää oleva oluterä.

Omenoiden lahjoittajat voivat olla yhteydessä Ilkka Miettiseen: p. 050 596 9024 tai ilkka.miettinen@ugbrewery.fi

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut