Puistotäti on jo harvinaisuus Helsingissä: määrä pienentynyt yli sadasta vain viiteen – Maria, 41, kaitsee liki kymmentä lasta Töölössä

Kaksivuotiaat Mandi Salo ja Tilda Latvala viettävät mielellään aikaa töölöläisessä Väinämöisen puistossa. Syykin on selvä: tyttöjä vastassa on puistotäti Maria Markkula, 41.

Tällä kertaa lapsia on paikalla yhteensä vajaat kymmenen, mikä on koko lailla tavanomainen määrä.

Vuonna 2012 puistotätinä aloittaneen Markkulan työpäivä käynnistyy jo kotona, sillä hän huolehtii neljästä perhepäivähoitoon tulleesta lapsesta.

– Puistoon tulen lasten kanssa puoli kymmenen aikaan, ja silloin vanhemmat alkavat tuoda lapsia paikalle. Puistossa olen koko aamupäivän, Markkula kertoo.

Hän ottaa osaa lasten leikkeihin – etenkin suuri hiekkalaatikko vetää muksuja puoleensa magneetin tavoin. Jättikokoisen kärpässienen alla on hyvä viettää vaikkapa loruhetkeä.

Väinämöisen puistoa Markkula pitää oivallisena paikkana.

– Nämä tammet ja vaahterat tuovat lapsille mukavasti suojaa kesähelteelläkin. Samoin liikenne tuossa vieressä on rauhallista, hän kiittelee.

– Mutta sadesäätä varten voisi olla paikallaan, jos puistossa olisi jonkinlainen sadekatos, että rattaat saataisiin suojaan. Olisin myös kiitollinen, jos kaupunki voisi hankkia vaikkapa uusia leikkikaluja.

Töölössä puistotädin huomaan pääsee vaikkapa vain yhdeksi päiväksi, jolloin maksu on kahdeksan euroa lapselta. Kuukausimaksu puolestaan on 135 euroa, jolloin vanhemmat voivat tuoda jälkikasvunsa paikalle vaikka joka arkipäivä.

Helsingin puistotädit ovat nykyisin harvassa: kun vielä muutama vuosikymmen sitten heitä uurasti jopa 125, tällä hetkellä heitä voi tavata enää viidessä puistossa.

– On vaikeaa arvioida, miksi puistotätien tehtäviin on Helsingissä niin niukasti hakijoita. Voi olla, että kynnyskysymys on juuri ryhtyminen yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi, pohtii Töölön, Lauttasaaren ja Kampinmalmin alueen johtava leikkipuisto-ohjaaja Tiina Mesiniemi

Osa tädeistä ottaa hoitoonsa myös alle kaksivuotiaita lapsia, joten se ehkä saa pienimpien lasten perheet kiinnostumaan puistotätien tarjoamasta hoivasta.

Mesiniemi käy parhaillaan neuvotteluja mahdollisen uuden puistotädin kanssa, joka haluaisi aloittaa elokuussa toiminnan Kaivopuistossa.

– Kyllä puistotädit täydentävät esimerkiksi päiväkerhoissa tehtävää työtä varsin hyvin. Osa tädeistä ottaa hoitoonsa myös alle kaksivuotiaita lapsia, joten se ehkä saa pienimpien lasten perheet kiinnostumaan puistotätien tarjoamasta hoivasta, Mesiniemi arvioi.

Moni puistotäti työskentelee Helsingissä myös perhepäivähoitajana. Kaupunki voisi alan ammattilaisten mielestä lisätä tätien harvalukuista joukkoa monin eri tavoin.

– Esimerkiksi palvelusetelin käyttö sopisi puistotätien tueksi loistavasti. Valitettavasti eri kaupungeissa on tässä suhteessa vielä kovin kirjava käytäntö, kertoo Yksityiset perhepäivähoitajat ry:n puheenjohtaja Minna Virtanen

– Samalla perheille voitaisiin antaa nykyistä enemmän mahdollisuuksia valita lapselle sopiva hoitopaikka.

Jätkäsaaressa asuvan Mandi-tytön äiti Meeri Mäkäräinen on puistotätien työhön enemmän kuin tyytyväinen.

– Teen parhaillaan väitöskirjaa ja ilman tätä puistotoimintaa se olisi kyllä aika mahdotonta. Tuon Mandin puistotädin luo pari kertaa viikossa, jolloin voin rauhassa keskittyä kirjoittamiseen, Mäkäräinen tunnustaa.

Tildan äiti Annu Salminen puolestaan lenkkeilee samaan aikaan, kun tytär valmistaa puistotädin kanssa hiekkakakkuja.

Puistotätien vuosikymmenten mittainen uurastus on saanut aikaan myös keveitä kulttuurihistoriallisia tuotoksia. Esimerkiksi vuonna 1955 näki ensi-iltansa Armand Lohikosken ohjaama kohelluselokuva Pekka ja Pätkä puistotäteinä

Vuonna 1967 puolestaan ilmestyi ruotsalaisen Sebastian Lybeckin kirjoittama lastenkirja Kun elefantti Kyösti puistotädin ryösti Kirjan suomentajana toimi maineikas Kirsi Kunnas

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut