Talojen väliin jäävästä kallioisesta pihasta on rakennettu upea sadevesipuutarha uudessa Kuninkaantammen kaupunginosassa.
– Koko alueella jokaisen talon lähellä on vesiaihe. Niiden avulla viivytetään sadevesiä, ilmastonmuutokseen erikoistunut Helsingin ympäristösuunnittelija Susanna Kankaanpää paljastaa.
Ilmastonmuutoksen ennakoidaan lisäävän sateita ja myös rankkasateita Helsingin seudulla.
Kuninkaantammessa tähän on jo varauduttu. Jos mitään ei olisi tehty, katoilta, pihoilta ja kaduilta kertyvä vesi saisi ojat tulvimaan läheisellä Hakuninmaan pientaloalueella.
– Viivytyslammikoista vesi johdetaan tulevaisuudessa Helene Schjerfbeckin puistoon tulvaniitylle, Kankaanpää kertoo.
Helsinki aikoo kääntää sadevedet ongelmasta valtiksi.
– Hyvällä suunnittelulla sadevesi saadaan osaksi viihtyisää, monimuotoista kaupunkiympäristöä, todetaan kaupunginhallituksen juuri hyväksymissä ilmastonmuutokseen sopeutumisen linjauksissa.
Viheralueet sekä katupuiden ja istutusten muodostama pienimuotoinen kaupunkivihreä ovat linjausten mukaan tärkeitä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.
– Kuninkaantammessa esimerkiksi kaikkien varastojen katot ovat viherkattoja, Kankaanpää mainitsee.
Viileys, merellisyys ja luonnonläheisyys voivat sopeutumislinjausten mukaan olla tulevaisuudessa Helsingin matkailuvaltteja.
Ilmastonmuutos nostaa silti myös Helsingin lämpötilaa, etenkin talviaikaan. Lumen ja jään väheneminen säästää niin lämmityskuluissa kuin katujen hoidossa.
Vuosisadan lopulla Helsingin ilmaston ennustetaan vastaavan nykyistä Saksan ilmastoa.
Merenpinnan keskikorkeuden ennakoidaan nousevan 30–40 senttiä vuosisadan loppuun mennessä. Tähän Helsinki varautuu korottamalla tulvasuojauksia alavilla mailla.
Sateiden lisäksi ilmastonmuutos lisää kovia tuulia, pitkiä hellejaksoja ja kuivuuskausia.
– Entistä tärkeämmäksi nousee asuntojen ja esimerkiksi sairaaloiden ja palvelutalojen lämpotilan hallinta kesäisin. Lisääntynyt kosteus vaikuttaa rakennuksiin, katuihin ja muuhun infraan, linjauksissa huomautetaan.
Yksittäiset helsinkiläiset joutuvat ottamaan riskit huomioon vakuutusturvassaan ja esimerkiksi hoitamalla nykyistä paremmin tonttien salaojia.
Uhkiin kuuluvat myös puutiaisten levittämien tautien yleistyminen, vieraslajien levittäytyminen sekä meren rehevöityminen ja sinilevän yleistyminen.
– Auringonvalo vähenee talvikuukausina, mikä voi johtaa vaikeutuviin kaamosoireisiin, ohjelmassa varoitetaan.
Muualla maapallolla tapahtuvat muutokset voivat lisätä ilmastopakolaisuutta, kun paikallinen ruuantuotanto ja vesihuolto kärsivät.