Helsinki jätti upean kartanon vuosiksi tyhjilleen – yrittäjä on koettanut vuokrata sitä kaupungilta jo kaksi vuotta, turhaan

Jukka Hämäläinen

Ravintolapäivän perustajana tunnetuksi tullut Antti Tuomola on yrittänyt vuokrata Jollaksen kartanoa vuodesta 2017.

– Olen kaavaillut kartanosta kokoustilaa, juhlapaikkaa ja paikallisia yhdistävää koko saaren tapahtumakeskusta. Osin kartano toimisi kotinamme, sillä alakerrassa on pieni kaksio tätä varten.

Tuomolan haaveet ovat tyssänneet siihen, että omistaja Helsingin kaupunki ei ole tehnyt elettäkään tyhjillään olevan kartanon suhteen.

Rakennus tyhjeni vuonna 2015, kun vuokralla olleet kaupungin työntekijöiden henkilöstöjärjestöt totesivat, etteivät niiden rahat riitä 60 000 euron vuosivuokraan, vaikka ne vuokrasivat kartanoa edelleen juhlapaikaksi.

Helsingin Uutisten tuolloin haastattelema Tilakeskuksen vuokrauspäällikkö kertoi, että rakennukseen koetetaan löytää uudet vuokralaiset pikavauhdilla.

– Talo on ollut nyt neljä vuotta tyhjillään. Se rapistuu käytön ja ylläpidon puutteesta samaan aikaan, kun kaupunki maksaa sen lämmityksestä ja vartioinnista isoja summia ja kirjaa samalla 40 000–50 000 euron vuokramenetykset vuosittain, Tuomola ihmettelee.

– Tilakeskuksesta on aina sanottu, että ”kohdetta valmistellaan vuokrattavaksi tai myyntiin”. Kaupungilta on myös todettu, ettei tilaa vuokrata pelkkään asuinkäyttöön. Kaava mahdollistaa kuitenkin myös asuinkäytön.

Kaupunkiympäristön alan tekninen johtaja Jaakko Stauffer sanoo, että Jollaksen kartanon käyttö on ollut ”vaiheessa” perustelematta tilannetta sen enempää.

– Kartanon myyntiä valmistellaan nyt niin, että se tulisi avoimeen tarjouskilpailuun lähtökohtaisesti tämän vuoden syyspuolella, hän lupailee.

Jollaksen kartanon rakennutti vuonna 1919 pankkiiri Viktor Alexander Tavaststjerna. Kartano jäi hänen leskelleen ja myytiin 1940-luvulla SOK:lle koulutuskeskukseksi. Tilat kävivät kuitenkin liian pieniksi ja SOK rakennutti oman Jollas Instituutin.

Kaupunki lunasti kartanon vuonna 1961, minkä jälkeen se oli vuokrattuna yhdistyksille.

Kartano toimi sota-aikana 3 400 virolaisen vapaaehtoisen rekrytointitoimistona, kun suuri osa ”Suomen pojista” tuli maahan veneillä.

Rakennus on suojeltu. Sitä ei saa purkaa ja ulkokorjaukset tulee tehdä rakennuksen tyyliin sopivalla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
 2. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 5. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 6. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 12. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 13. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 14. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 15. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 4. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 5. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 6. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 9. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 12. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 13. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 14. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 15. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.