Helsinki jätti upean kartanon vuosiksi tyhjilleen – yrittäjä on koettanut vuokrata sitä kaupungilta jo kaksi vuotta, turhaan

Ravintolapäivän perustajana tunnetuksi tullut Antti Tuomola on yrittänyt vuokrata Jollaksen kartanoa vuodesta 2017.

– Olen kaavaillut kartanosta kokoustilaa, juhlapaikkaa ja paikallisia yhdistävää koko saaren tapahtumakeskusta. Osin kartano toimisi kotinamme, sillä alakerrassa on pieni kaksio tätä varten.

Tuomolan haaveet ovat tyssänneet siihen, että omistaja Helsingin kaupunki ei ole tehnyt elettäkään tyhjillään olevan kartanon suhteen.

Rakennus tyhjeni vuonna 2015, kun vuokralla olleet kaupungin työntekijöiden henkilöstöjärjestöt totesivat, etteivät niiden rahat riitä 60 000 euron vuosivuokraan, vaikka ne vuokrasivat kartanoa edelleen juhlapaikaksi.

Helsingin Uutisten tuolloin haastattelema Tilakeskuksen vuokrauspäällikkö kertoi, että rakennukseen koetetaan löytää uudet vuokralaiset pikavauhdilla.

– Talo on ollut nyt neljä vuotta tyhjillään. Se rapistuu käytön ja ylläpidon puutteesta samaan aikaan, kun kaupunki maksaa sen lämmityksestä ja vartioinnista isoja summia ja kirjaa samalla 40 000–50 000 euron vuokramenetykset vuosittain, Tuomola ihmettelee.

– Tilakeskuksesta on aina sanottu, että ”kohdetta valmistellaan vuokrattavaksi tai myyntiin”. Kaupungilta on myös todettu, ettei tilaa vuokrata pelkkään asuinkäyttöön. Kaava mahdollistaa kuitenkin myös asuinkäytön.

Kaupunkiympäristön alan tekninen johtaja Jaakko Stauffer sanoo, että Jollaksen kartanon käyttö on ollut ”vaiheessa” perustelematta tilannetta sen enempää.

– Kartanon myyntiä valmistellaan nyt niin, että se tulisi avoimeen tarjouskilpailuun lähtökohtaisesti tämän vuoden syyspuolella, hän lupailee.

Jollaksen kartanon rakennutti vuonna 1919 pankkiiri Viktor Alexander Tavaststjerna. Kartano jäi hänen leskelleen ja myytiin 1940-luvulla SOK:lle koulutuskeskukseksi. Tilat kävivät kuitenkin liian pieniksi ja SOK rakennutti oman Jollas Instituutin.

Kaupunki lunasti kartanon vuonna 1961, minkä jälkeen se oli vuokrattuna yhdistyksille.

Kartano toimi sota-aikana 3 400 virolaisen vapaaehtoisen rekrytointitoimistona, kun suuri osa ”Suomen pojista” tuli maahan veneillä.

Rakennus on suojeltu. Sitä ei saa purkaa ja ulkokorjaukset tulee tehdä rakennuksen tyyliin sopivalla tavalla.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut