Kevään pihoilla ja parvekkeilla ollaan nyt ysäritunnelmissa – "Myös alle kolmekymppiset ovat innostuneet puutarhanhoidosta"

PUUTARHA Kevätmessuilla luonnonmukaisuus on yksi nouseva trendi.

Trendinä on edelleen kasvattaa hyötykasveja itse. Tanja Nieminen

Sanna Jompero

Tulevana kesänä pihat ja parvekkeet henkivät vahvasti 1990-lukua. Ysäri is back!

– Ysäri tulee vahvasti. Se näkyy kauheassa liioittelussa. Kaikkea saa olla paljon. Metallin värit, ruskeat ja metallinhohto tulevat taas, sanoo puutarhasuunnittelija Tanja Nieminen

Paluu 90-luvulle näkyy myös vahvoina tummina väreinä ja tummana puuna.

Pihoilla nähdään Niemisen mukaan myös edelleen vaikutteita 1980-luvulta: vaaleita värejä, naruamppeleita, bambua ja korkkia.

Ensi viikolla alkavilla Kevätmessuilla esitellään jälleen kauden uutuuksia. Vaikka trendipihoilla ja -parvekkeilla näkyy vaikutteita edellisiltä vuosikymmeniltä, on siellä paljon muutakin. Suuntauksena on enemmänkin se, että moni asia on muotia. Nyt on mistä valita.

– Elämäntapa, oma lifestyle, saa näkyä parvekkeella ja pihassa, sanoo Nieminen, joka on suunnitellut messuille neljä ideapihaa.

Mallipihat on tällä kertaa suunnattu lapsiperheelle, koiran omistajille, city-ekoilijoille ja rakkausretriitin toteuttajille.

– Vahvana nousee edelleen muutos puutarhaihmisten ikärakenteeseen. Nyt myös alle kolmekymppiset ja nuoriso ovat innostuneita puutarhanhoidosta. Ei haluta vain hyvinvointia itselle, vaan myös maapallolle. Tämä kulkee samassa genressä ilmastomarssien kanssa.

Elämäntapa, oma lifestyle, saa näkyä."

Pihatyylit ja niiden laittajat voi Niemisen mukaan lajitella karkeasti kolmeen: onnelliset puutarhurit, luontoonsulautujat ja tyylitaiturit eli sisustushullut.

– Sisustushullut ovat kiinnostuneita tummista väreistä. Puutarhanhoito ei juurikaan kiinnosta. Kaiken täytyy olla kaunista, tyylikästä ja kodikasta. Sisä- ja ulkotilat henkivät vahvasti samaa henkeä.

Tyylitaitureiden kasvivalinnat ovat Niemisen mukaan rohkeita: herneitä ja violetteja kaaleja. Pioneja, ruusuja ja isoja hortensioita. Isoja kontrasteja.

Materiaaleiksi valitaan tummaa puuta, ruostumatonta terästä, peiliä, pellavaa, hamppua ja pöllejä. Värivalinnat ovat petroolinsininen, fuksia ja pinkin sävyä. Tehosteväreinä käytetään mustaa ja punamultaa.

– Onnellinen puutarhuri suosii puolestaan farkkua, kukkakankaita ja betonista tehtyjä juttuja. Myös tiilet ovat ihania. Lankoja värjätään kasviväreillä. Väreinä on muun muassa vanha roosa. Tämä on ikään kuin mummolan oma tyyli, Nieminen luettelee.

Luontoonsulautujat harrastavat Niemisen mukaan vaikeita viljelykasveja: chilejä ja tomaattia. Myös kukkivat kukat viehättävät.

– Ajatuksena on, että nautitaan viljelystä siemenestä satoon. Puutarha halutaan yhdistää luontoon. Pihoilla ei ole aitoja. Kerrostalojen pihoille halutaan istuttaa hedelmiä tuottavia puita tai pensaita. Ulkona on sinivuokkoja, kanervia, kieloja, koivua ja mäntyjä. Viljelykasveina on sipulia, kaalia ja juureksia eli sellaisia syötäviä kasveja, joita voi säilöä.

Entä minkälaisen parvekkeen ammattisuunnittelija itselleen suunnittelisi?

– Laittaisin varmasti parvekkeelle jonkunlaisen aamiaiskaapin, jossa olisi kaasukeittolevyt ja muuta. Pidän enemmän tummasta kuin vaaleasta puusta. Viherkasvit toisin ulos. Olen joogaihminen, joten vähän ehkä itämaista sekä kirjoja ja lehtiä.

Puutarhavinkit messuilta

Kevätmessut järjestetään Messukeskuksessa 4.–7. huhtikuuta.

Messuilla on nähtävillä puutarhavinkkejä, mallipihoja ja -parvekkeita sekä ohjelmaa remontoinnista ja sisustuksesta.

Asiantuntijaosuuksissa kerrotaan ekologisuuden ja lähikukkien merkityksestä, puutarhaterapiasta ja luonnonmukaisesta puutarhanhoidosta. Raksanurkassa järjestetään työnäytöksiä ja tietoiskuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 2. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 3. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 4. Turvatalo auki kesälläkin
 5. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 6. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 7. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 8. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 9. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 10. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Pörröisiä palleroitaan suojelevista linnuista vaaraa Helsingissä – "Koirasvaris voi iskeä lakittomaan päähän verihaavan"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 3. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 8. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 9. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 10. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 11. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 14. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 15. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.