Lelusalakuljettaja Rami Adhamille ehdotonta vankeutta

OIKEUDENKÄYNTI Syyrialaistenlasten auttajana tunnetuksi tullut Rami Adham, ex-vaimo ja Suomi Syyria Yhteisö ry:n määrätään menettämään yhteisvastuullisesti valtiolle220 000 euroa, mistä ex-vaimon korvausvelvollisuus on 62 000 euroa.

Rami Adham. Arkisto / Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Lelusalakuljettajajana tunnettu Rami Adham on tuomittu 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa rahankeräys- ja talousrikoksia käsittelevässä oikeudenkäynnissä.

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa keskiviikkona. Adham tuomittiin yhteensä 18 eri rikoksesta eli rahankeräysrikoksesta, kirjanpitorikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja loput ovat väärennyksiä.

Syyte törkeästä rahanpesusta hylättiin.

Adham, ex-vaimo ja Suomi Syyria Yhteisö ry:n määrätään menettämään yhteisvastuullisesti valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä yhteensä 220 000 euroa, mistä määrästä ex-vaimon korvausvelvollisuus rajoittuu 62 000 euroon.

Oikeuden mukaan korvaussumma olipuolet laittomasti kerätyistä 316 458,38 eurosta eli 158 000 euroa sekä lisäksi siirtolapuutarhamökin arvo62 000 euroa.

Samassa yhteydessä Adhamin ex-vaimo tuomittiin tuottamuksellisestarahanpesusta 60 päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Syytettyinä oli myös kaksi muuta miestä. Molemmat tuomittiin kirjanpitorikoksesta 30 päiväsakkoon eli maksamaan 180 euroa.

Rikoksen tapahtuivat vuosina 2014–2016.

Oikeus perusteli tuomiotaan rahankeräyksen osaltasillä, että keräys olialussa ollut selvästi laitonta toimintaa, koska rahaa on kerätty tietoisesti ilman lupaa. Myöhemmässäkin vaiheessa lupa on saatu viranomaista erehdyttämällä, oikeus toteaa. Lisäksi varoja on käytetty lupaehtojen vastaisesti ja muuhun kuin keräystarkoitukseen.

Keräyksen osalta oikeus toteaa, että ei voida pitää poissuljettuna sitä, että valtaosa varoista olisi mennyt esiin tuotuun tarkoitukseeneli hyväntekeväisyystyöhön Syyriassa. Aasiassa ei oltu näytetty toteen, että Adham olisi huijannut laajoilta joukoilta rahaa olemattomaan tarkoitukseen ja toimintaan sekä pääasiassa henkilökohtaisessa hyötymistarkoituksessa. Nämä seikat vähentävät teon moitittavuutta ja puoltavat sitä, että vankeusrangaistuksen tule olla rahankeräysrikoksesta kuukausissa mitattava.

Kirjanpitorikoksenkin osalta moitittavuutta lisää se, että Adham on todellisuudessa suhtautunut piittaamattomasti kirjanpitovelvollisuuteen, eikä kirjanpitoaineisto ole antanut oikeaa kuvaa yhdistyksen tilanteesta.

Oikeuden mukaan ex-vaimo osallistui62 000 euron kätkemiseen osallistumalla siirtolapuutarhamökin ostoon omiin nimiinsä.

Suomeen muuttanut Adham tuli tunnetuksi hyväntekeväisyystyöstään syyrialaisten lasten auttajana. Lelusalakuljettajaksi miestä alettiin kutsua sen jälkeen, kun tämä alkoi toimittaa Syyrian Aleppoon lapsille muun muassa leluja. Suomessa Adham toimi Suomi–Syyria -yhteisössä ja keräsi järjestölle rahaa. Syyttäjän mukaan rahankeruu tapahtui osin ilman keräyslupaa. Oikeudenkäynnissä Adham kiisti alkuun tienneensä, että rahakeräyksille täytyy hakea lupaa. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana Adham toimi vuosina 2014–2016.

Osa kerätyistä rahoista ei syyttäjän mukaan päättynyt hyväntekeväisyystyöhön, vaan niitä käytettiin muun muassa Adhamin mökin ostoon. Rahoja talletettiin myös miehen Syyriassa sijaitsevalle tilille.

Adham kiisti lähes kaikki syytteet lukuun ottamatta kirjanpitorikosta.

Adham tuomittiin viime vuonna Helsingin käräjäoikeudessa muun muassa veropetoksesta, doping- ja huumausainerikoksesta, kirjanpitorikoksesta ja pahoinpitelystä. Tuomio on ehdollinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 2. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 3. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 4. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 5. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 6. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 7. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 8. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 9. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 10. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 11. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville
 12. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 13. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 14. Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä
 15. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 4. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 5. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 6. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 7. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 8. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 9. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 10. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 13. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 14. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.