Lelusalakuljettaja Rami Adhamille ehdotonta vankeutta

OIKEUDENKÄYNTI Syyrialaistenlasten auttajana tunnetuksi tullut Rami Adham, ex-vaimo ja Suomi Syyria Yhteisö ry:n määrätään menettämään yhteisvastuullisesti valtiolle220 000 euroa, mistä ex-vaimon korvausvelvollisuus on 62 000 euroa.

Rami Adham. Arkisto / Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Lelusalakuljettajajana tunnettu Rami Adham on tuomittu 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa rahankeräys- ja talousrikoksia käsittelevässä oikeudenkäynnissä.

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa keskiviikkona. Adham tuomittiin yhteensä 18 eri rikoksesta eli rahankeräysrikoksesta, kirjanpitorikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja loput ovat väärennyksiä.

Syyte törkeästä rahanpesusta hylättiin.

Adham, ex-vaimo ja Suomi Syyria Yhteisö ry:n määrätään menettämään yhteisvastuullisesti valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä yhteensä 220 000 euroa, mistä määrästä ex-vaimon korvausvelvollisuus rajoittuu 62 000 euroon.

Oikeuden mukaan korvaussumma olipuolet laittomasti kerätyistä 316 458,38 eurosta eli 158 000 euroa sekä lisäksi siirtolapuutarhamökin arvo62 000 euroa.

Samassa yhteydessä Adhamin ex-vaimo tuomittiin tuottamuksellisestarahanpesusta 60 päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Syytettyinä oli myös kaksi muuta miestä. Molemmat tuomittiin kirjanpitorikoksesta 30 päiväsakkoon eli maksamaan 180 euroa.

Rikoksen tapahtuivat vuosina 2014–2016.

Oikeus perusteli tuomiotaan rahankeräyksen osaltasillä, että keräys olialussa ollut selvästi laitonta toimintaa, koska rahaa on kerätty tietoisesti ilman lupaa. Myöhemmässäkin vaiheessa lupa on saatu viranomaista erehdyttämällä, oikeus toteaa. Lisäksi varoja on käytetty lupaehtojen vastaisesti ja muuhun kuin keräystarkoitukseen.

Keräyksen osalta oikeus toteaa, että ei voida pitää poissuljettuna sitä, että valtaosa varoista olisi mennyt esiin tuotuun tarkoitukseeneli hyväntekeväisyystyöhön Syyriassa. Aasiassa ei oltu näytetty toteen, että Adham olisi huijannut laajoilta joukoilta rahaa olemattomaan tarkoitukseen ja toimintaan sekä pääasiassa henkilökohtaisessa hyötymistarkoituksessa. Nämä seikat vähentävät teon moitittavuutta ja puoltavat sitä, että vankeusrangaistuksen tule olla rahankeräysrikoksesta kuukausissa mitattava.

Kirjanpitorikoksenkin osalta moitittavuutta lisää se, että Adham on todellisuudessa suhtautunut piittaamattomasti kirjanpitovelvollisuuteen, eikä kirjanpitoaineisto ole antanut oikeaa kuvaa yhdistyksen tilanteesta.

Oikeuden mukaan ex-vaimo osallistui62 000 euron kätkemiseen osallistumalla siirtolapuutarhamökin ostoon omiin nimiinsä.

Suomeen muuttanut Adham tuli tunnetuksi hyväntekeväisyystyöstään syyrialaisten lasten auttajana. Lelusalakuljettajaksi miestä alettiin kutsua sen jälkeen, kun tämä alkoi toimittaa Syyrian Aleppoon lapsille muun muassa leluja. Suomessa Adham toimi Suomi–Syyria -yhteisössä ja keräsi järjestölle rahaa. Syyttäjän mukaan rahankeruu tapahtui osin ilman keräyslupaa. Oikeudenkäynnissä Adham kiisti alkuun tienneensä, että rahakeräyksille täytyy hakea lupaa. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana Adham toimi vuosina 2014–2016.

Osa kerätyistä rahoista ei syyttäjän mukaan päättynyt hyväntekeväisyystyöhön, vaan niitä käytettiin muun muassa Adhamin mökin ostoon. Rahoja talletettiin myös miehen Syyriassa sijaitsevalle tilille.

Adham kiisti lähes kaikki syytteet lukuun ottamatta kirjanpitorikosta.

Adham tuomittiin viime vuonna Helsingin käräjäoikeudessa muun muassa veropetoksesta, doping- ja huumausainerikoksesta, kirjanpitorikoksesta ja pahoinpitelystä. Tuomio on ehdollinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 2. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 3. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 4. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 5. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 6. Sompasaari saa päiväkodin
 7. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 8. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 9. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 10. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 11. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 12. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 13. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 14. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 15. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 5. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 8. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 9. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 10. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 11. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 12. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 13. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.