Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Haluatko lyödä rahoiksi antiikkiesineillä? – Näillä vinkeillä saat parhaan myyntihinnan

Antiikki- ja arvokkaat design-esineet siirtyvät usein perintönä jälkipolville. Esineillä on usein pitkä ja värikäs historia, joka lisää herkästi tunnearvoa

Juuri tunnearvo ja muistot voivat vääristää hinta-arvioita, jos tavaran haluaa joskus myydä eteenpäin. Tämän vuoksi ennen myymistä kannattaa kääntyä asiantuntijoiden puoleen.

HTT-tavarantarkastaja Mari Willenius neuvoo, että myymispäätös kannattaa tehdä vasta asiantuntijoiden kanssa juteltuaan. Hinta-arvion lisäksi kannattaa kysellä myös parasta myyntiaikaa.

– Pyydä hinta-arviota esimerkiksi antiikkikauppiaalta, huutokaupasta sekä alan keräilijältä ja päätä myyntihalukkuutesi vasta sen jälkeen.

Myyjä voi itsekin selvittää esineen ikää esimerkiksi tutkimalla vanhoja valokuvia, jotka voivat paljastaa paljon esineen iästä ja kunnosta. Lopullisen varmuuden voi kuitenkin saada vasta esineen fyysisellä arvioinnilla.

Myynti julkisella foorumilla tarjouskaupalla tai huutokaupassa on Willeniuksen mukaan turvallisin vaihtoehto. Myyntiajankohtaa päättäessä kannattaa ottaa huomioon vallitsevat trendit ja tyylisuuntaukset, jotka voivat nostaa tavaran arvoa huomattavasti.

– Tällä hetkellä muodissa on kevyt tyyli, kuten kustavilaisuus ja funktionalismi. On myös suosittua sekoittaa modernia ja vanhaa, jolloin valikoidut antiikkiesineet saavat erityishuomion. Massiiviset tyylit eivät ole enää suosittuja, koska huonekoot asunnoissa ovat pienentyneet, Willenius opastaa.

Antiikin ostaminen on riskialttiimpaa kuin myyminen. Väärennettyä antiikkia liikkuu markkinoilla todella paljon.

– Erityisesti hopeaesineiden, kiinalaisen posliinin ja venäläisten korujen ja taide-esineiden piirissä väärennöksiä tulee vastaa usein, Willenius sanoo.

Hän neuvoo, että ostaessa kannattaa hyödyntää omia aistejaan esineen kunnon selvittämiseen.

Näkö-, haju- ja tuntoaisti ovat hyviä viisareita kertomaan esineen iästä, laadusta ja vaiheista. Esimerkiksi kosteus- ja hajuvauriot on helppo havaita haistelemalla.

– Pyydä myös aina kuitti ja mahdollinen aitoustodistus tai selvitys esineestä, Willenius muistuttaa.

Jos epäilee tavaran aitoutta, kannattaa kutsua virallinen tavarantarkastaja paikalle.

Tavarantarkastaja voi auttaa myös riitaisissa kuolinpesäselvityksissä tai avioeron jälkeen määrittämään tavaran todellista arvoa.

– Tunnearvo ei välttämättä laisinkaan korreloi esineen todellista arvoa. Toisaalta asiantuntevan arvonmäärityksen seurauksena voi joskus tulla myös todella iloisia yllätyksiä arvon suhteen, Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju sanoo.