"Kerjäläisiä on selvästi aiempaa vähemmän" – Helsingin poliisi sai vahvistusta Bulgariasta ja Romaniasta

YHTEISTYÖ Helsingin poliisissa on työskennellyt bulgarialainen ja romanialainen poliisi. He ovat vierailleet muun muassa Itä-Euroopasta saapuneiden autokuntien luona.

Romanialainen Lucian Barbuc näyttää heijastinliivissään kuin keneltä tahansa poliisilta, mutta POLIISIn sijaan selässä lukee POLITIA. Barbuc ja bulgarialainen kollegansa ovat kesäkuun ajan työskennelleet Helsingin poliisissa.

– Kokemus on ollut hieno. Olen tavannut paljon uusia ihmisiä ja nähnyt uusia paikkoja. Olen myös oppinut Suomen poliisin toiminnasta ja välineistä, Barbuc kertoo tällä viikolla päättyneestä virkamiesvaihdosta.

Barbucin mukaan Suomessa esimerkiksi tietojärjestelmät ja tietokoneen käyttö ylipäätään on huomattavasti yleisempää kuin Romaniassa. Myös poliisin käyttämä kalusto on modernimpaa.

Barbuc sekä bulgarialainen kollegansa, joka ei halunnut esiintyä jutussa, lensivät tällä viikolla takaisin kotimaahansa.

Myös rikoskomisario Pertti Sovelius Helsingin poliisista kehuu yhteistyötä onnistuneeksi.

– Kokemukset ovat olleet positiivisia puolin ja toisin. Tänä vuonna olemme pyrkineet jalkautumaan aiempaa enemmän. Eiväthän he mitään tulkkeja ole, mutta kun paikalla on samaa kieltä puhuva poliisi, niin kyllähän asian selvittäminen käynnistyy paikan päällä huomattavasti nopeammin.

Vieraskielistä poliisivoimaa Helsinkiin toivottiin nimenomaan Bulgariasta ja Romaniasta, sillä kyseisistä maista on viime vuosina tullut kesäaikaan Suomeen jopa satoja ihmisiä. Tämänhetkistä määrää ei pysty tarkalleen sanomaan, mutta poliisin arvioin mukaan heitä on Helsingissä arviolta noin 200.

– Kerjäläisiä on ollut tänä vuonna selvästi vähemmän kuin huippuvuosina 2014–2016, kertoo komisario Johanna Sinivuori

Suurin muutos on se, että leirejä ei ole enää havaittu.

– Jokusia autokuntia on ollut. Niihin on puututtu ja käyty kertomassa vähän pelisääntöjä, Sovelius jatkaa.

Leiriytymistä on havaittu Sinivuoren mukaan "vakiopaikoilla".

– Ilmalan suunnalla, Linnunlaulun sillan alla, Finlandiatalon puistikossa ja Hietsun hautausmaan kupeessa.

Romanialaiset ovat Barbucin mukaan olleet yllättyneitä kohdatessaan Suomessa romaniaa puhuvan poliisin.

– Läsnäoloni on viestittänyt heille, että täällä ei kannata tehdä rikoksia ja että Romanian ja Suomen viranomaiset tekevät yhteistyötä. Olen välittänyt tietoa myös toiseen suuntaan. Suomalaiset ovat saaneet tietoa paikallisten romanialaisten huolista ja muista asioista. Syntyneistä kontakteista ja toimintatapojen tuntemisesta on varmasti hyötyä myös jatkossa, kun työskentelen Romaniassa.

Eiväthän he mitään tulkkeja ole, mutta kun paikalla on samaa kieltä puhuva poliisi, niin kyllähän asian selvittäminen käynnistyy nopeammin."

Ulkomaisilla poliiseilla ei ole Suomessa voimankäyttöoikeuksia. Muun muassa tästä syystä poliisit partioivat aina suomalaiskollegoidensa kanssa.

Barbucin päätyönä on kesäkuun ajan ollut etsiä erilaisia tilanteita, joissa on ollut syytä puhuttaa romanialaisia.

– Olemme selvittäneet henkilöllisyyksiä ja sitä, mitä tapaamamme romanialaiset ovat Suomessa tekemässä. Osa on ollut myymässä esimerkiksi huumeita.

Muita tyypillisiä tehtäviä on ollut muun muassa yleiseen järjestykseen ja liikenteeseen liittyvät tehtävät.

– Tavallisesti tulee ajoneuvojen kuntoisuuksiin ja liikennesääntöjen rikkomisiin liittyviä huomautuksia, Sovelius kertoo.

Kuukauden kestänyt vaihto

Kesäkuun ajan Helsingin poliisissa on työskennellyt romanialainen ja bulgarialainen poliisi.

Virkamiesvaihto toteutuu tänä kesänä kuudetta kertaa ja päättyi tällä viikolla.

Virkamiesvaihdon (päivärahat ja majoituksen) maksaa poliisihallitus. Poliisien palkat kustantaa oman maan työnantaja eli Romania ja Bulgaria.

Kaksikon tehtävänä on ollut osallistua kenttätyöhön sekä olla mukana liikkuvan ja huumausainerikollisuuden torjunnassa.

Helsingin poliisilaitoksella työskentelee ympäri vuoden myös virolainen poliisi, jonka tehtävänä on toimia yhdyshenkilönä Viron ja Suomen poliisin välillä sekä avustaa poliisia Viron kansalaisiin liittyvissä poliisiasioissa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut