Hoas pisti robotin tarkistamaan asunnonhakijoiden luottotiedot – näin siinä sitten kävi

Hoasin toimistolla jonotettiin avaimia vuonna 2008. Sirpa Repo / Arkisto

Jukka Hämäläinen

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas otti tänä syksynä tiettävästi ensimmäisenä asuntojentarjoajana robotiikan asiakaspalvelunsa tueksi. Ruuhka-avuksi "palkattu" robotti puolitti opiskelija-asuntojen hakemusten käsittelyajat.

Valtaosa asuntohakemuksista saapuu käsiteltäväksi heinä–syyskuussa, ja kiireisimpinä päivinä Hoas vastaanottaa jopa tuhat hakemusta. Ruuhka pidentää hakemusten käsittelyaikoja ja viivyttää opiskelijalle tärkeää tietoa asunnon saamisesta.

–Robotti on käsitellyt tänä syksynä jo yli 8400 hakemusta. Aikaa tähän on kulunut noin 400 tuntia, kun ihmisiltä samaan työmäärään olisi mennyt lähes kaksi kertaa enemmän, noin 700 tuntia, sanoo Hoasin asiakkuusjohtaja Riitta Pulkka

Robotin tehtävänä on hoitaa hakemusten esikäsittely. Se tarkistaa hakijoiden luottotiedot ja sen, onko heillä muita hakemuksia voimassa tai asuvatko he jo ennestään Hoasilla.

Robotti käy saapuneiden hakemusten listan läpi neljä kertaa vuorokaudessa: kahdesti yöllä, kerran aamulla ja kerran päivän aikana. Kun esikäsittely suoritetaan yöllä, pääsevät asiakaspalvelijat jatkamaan hakemusten parissa heti aamusta.

Hoas aikoo vielä laajentaa robotin vastuualueita. Lokakuusta lähtien se on esikäsitellyt myös vaihto-opiskelijoiden hakemuksia. Seuraava kehitysaskel on asukasviestinnän sujuvoittaminen.

–Kaikki uudet asukkaamme saavat muuttaessaan sähköpostitse tervetulokirjeen. Tähän mennessä kirjeen saajat on pitänyt hakea asukasrekisteristä käsityönä. Robotin avulla näiden ja muiden asukasviestien lähetysprosessi saadaan automatisoitua, Pulkka kertoo.

Hoasin asuntojen hakemusmäärät ovat kasvaneet joka syksy vuodesta 2014. Tänä syksynä säätiö sai noin 10600 hakemusta. Vuoteen 2014 verrattuna hakemusmäärä on kaksinkertaistunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Radio Suomipopin suosikkijuontaja haastatteli Antti Tuiskua ja Mikael Gabrielia vanhempiensa vaatehuoneessa – "En kysynyt äitiltä ja iskältä lupaa"
 2. Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"
 3. Kallion kirkossa järjestetään jälleen hääyö – tarjolla ilmaiset juhlaherkut
 4. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 5. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 14. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 15. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 5. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 6. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 9. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 10. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 11. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 12. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 13. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 14. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 15. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.