Miten siilin elämää voi helpottaa kotipihallaan?

Siili on tuttu vieras monella kotipihalla. Kuvan siili ilmestyi toimittajan kotipuutarhaan keväällä ja sai syödäkseen kissanruokaa. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kun siili ilmestyy kotipihaan, moni miettii, miten sen elämää voisi ihminen helpottaa.

Siiliasiantuntija ja Siilikiikarissa.fi - sivuston ylläpitäjä Tiina Kinnunen antaa asiantuntijana vinkit siilin ja ihmisen toimivaan yhteiseloon.

Miten olisi hyvä toimia, kun pihalle ilmestyy siili?

–Siili etsii pihalla touhukkaana syötävää eli hyönteisiä. Jos siili kulkee reippaasti eteenpäin ja on toimeliaan oloinen, on sillä varmasti kaikki hyvin joten sen menoa voi tarkkailla vähän matkan päästä.

Jos herää epäilys, että siili on sairas tai loukkaantunut, on hyvä pitää siili tarkkailun alla ja soittaa paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen, jossa osataan kertoa tarvitseeko siili mahdollisesti hoitoa.

Pitäisikö siiliä ruokkia ja mitä se syö?

Siiliä voi ruokkia keväisin ja syksyisin. Keväällä siilit tarvitsevat lisäruokintaa talven aikana menetetyn painon saavuttamiseksi takaisin. Kun taas syksyllä siili tarvitsee rasvakerrosta, jota se hyödyntää horrostamisen aikana.

Siilille voi antaa kissan- tai koiranruokaa. Kuivaruokaa annettaessa eli niin sanottuja raksuja, täytyy ne ensin liottaa vedessä pehmeäksi. Tölkkiruokien isompia palasia voi myös hieman haarukalla pienentää.

Varsinkin syksyisin ruokaan voi myös lisätä pieneksi rouhittua maapähkinää.

Juomaksi siilille annetaan raikasta vettä matalasta astiasta.

Miten siilin elämää voi edesauttaa ja miten valmistella sille paremmat olot talveksi?

Siilin elämää voi helpottaa monella eri tavalla.

Kun jättää nurmikon vähän pidemmäksi eikä leikkaa sitä niin usein, tulee nurmelle siilin ravinnoksi käyttämiä hyönteisiä. Pihan perälle voi myös jättää leikkaamattoman alueen tai risukasan, jonne siili voi tehdä pesän.

Pihalla oleviin vesielementteihin kannattaa laittaa lauta, jota pitkin siili pääsee kiipeämään vedestä pois vahingon sattuessa. Pihalla olevat kolot kannattaa verkottaa, ettei siili pääse tippumaan niihin.

Marjapensaiden päällä on hyvä käyttää jotain muuta kuin rastasverkkoja, koska siilit takertuvat niihin piikeistään helposti.

Nurmea leikatessa ja trimmatessa on hyvä tarkistaa pensaiden alustat, ettei siili vahingossa jää koneen alle.

Siiliä voi auttaa talvea varalle ruokkimalla sitä ja rakentamalla talvipesän. Erilaisia talvipesien ohjeita löytyy siili kiikarissa -sivustolta. Pihan perälle voi jättää myös lehtikasoja, joista siilit voivat käydä tarvittaessa pesäänsä pehmikettä.

Nukkuvatko siilit talviunta?

Siilit eivät nuku talviunta, vaan ne horrostavat. Horroksessa siilin ruumiinlämpö laskee jopa 35 astetta, aina +2 – +4 asteeseen. Energian- ja hapenkulutus vähenee huikeaan sadasosaan.

Siili ei pysty kierrättämään kaikkia kuona-aineita (vettä syntyy esim. rasvan palamisen tuloksena) ja virtsaa säännöllisesti poistaakseen syntyneen typen. Tästä syystä siili joutuu heräämään ja lämmittämään kehonsa normaaliin lämpötilaan 7–10 päivän välein. Talvihorroksessa siili on Suomen sääolosuhteissa n. 7–8 kuukautta vuodessa - siili siis horrostaa puolet elämästään. Samalla se menettää jopa puolet ruumiinpainostaan. Yli 50 prosenttia ensimmäistä kertaa horrostavista siileistä kuolee aivan tavallisinakin talvina.

Mitkä ovat siilin pahimmat uhat?

Siilien pahimmat uhat taitavat olla liikenne ja talvipesien vähyys. Myös ihmisten toiminta, kuten juuri nurmien leikkaaminen ihan lyhyeksi vaikuttaa erittäin paljon lähiöissä viihtyvien siilien selviytymiseen. Kun luontaista ruokaa on vähän tarjolla, rajoittaa se luontaisesti kannan vahvistumista.

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat sääolosuhteiden vaihtelut vaikeuttavat siilien horrostamista ja poikasten selviämistä ensimmäisestä vuodesta.

Millaisessa ympäristössä siili viihtyy?

Siili viihtyy parhaiten rauhallisessa rehevässä lähiössä, jossa on puistoja ja pesäpaikkoja tarjolla. Itse asiassa kukapa ei sellaisessa viihtyisi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut