"Helsingistä tuli juuri koko maailman terveysasema ja sinä maksat" – ilmiriita paperittomien hoidon laajentamisesta

Paperittomien terveyspalveluita halutaan laajentaa Helsingissä. Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi lausuntonsa kaupunginhallitukselle tiistaina. Lopullisesti asian päättää valtuusto. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Kaisa Paastela

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli eilen Veronika Honkasalon (vas.) valtuustoaloitetta paperittomien tilanteen parantamiseksi Helsingissä. Valtuutettu ja lautakunnan jäsen Mari Rantanen (ps.) jätti lautakunnan päätöksestä eriävän mielipiteen ja avautui tilanteesta Facebook-päivityksessä

–Tänään Helsingistä tuli koko maailman sosiaali- ja terveysasema ja sinä, veronmaksaja, maksat, Rantanen kirjoitti eilen kokouksen jälkeen.

–Ei riitä, että (paperittomille) tarjotaan kiireellinen hoito vaan nyt myös laajennetaan ja mainostetaan palveluja, Rantanen ruotii.

Lautakunta päätyi suosittamaan paperittomille tarjottavan kiireellisen terveydenhuollon laajentamista välttämättömään kiireettömään hoitoon.

Lautakunta päätti myös että kaupungin internet-sivuilla kerrotaan jatkossa paperittomien oikeudesta palveluihin sekä yhteystiedot palveluiden saamiseksi monilla kielillä, kuten arabiaksi, somaliksi, bulgariaksi ja romaniaksi.

–Myös tiedotusta ja koulutusta kehitetään siten, että kaupungin työntekijät ovat täysin selvillä tarjottavista palveluista ja käytännöistä sekä osaavat kertoa paperittomille heidän oikeuksistaan palveluihin, lautakunta päätti.

Hyväksytyn vastaehdotuksen lausuntoon teki jäsen Saku Etholen (vas.) Kati Juvan (vihr.) kannattamana.

Lautakunnassa tehtiin vastaehdotuksia virkamiesten sorvaamaan lausuntoehdotukseen kaikkiaan 14 kertaa, joista kuusi kaatui äänestyksissä ja loput hyväksyttiin.

Muun muassa termi "Helsingissä laittomasti maassa oleskelevat" muutettiin muotoon "Helsingissä oleskelevat paperittomat"

Lautakunnan enemmistö päätti niin ikään Saku Etholenin vastaehdotuksesta, että "Helsingissä olevien paperittomien välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon sisältyvät ainakin välttämättömät lääkärin määräämät lääkkeet, majoitus ja ruoka. Oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon julkisessa terveydenhuollossa määräytyy terveydenhuoltolain pykälän 50 mukaan. Kiireellisen hoidon lisäksi kaupunki varmistaa paperittomille välttämättömän sairauksien hoidon, lääkityksen ja seurannan sekä rokotukset ja suun terveydenhuollon samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijoille."

Mari Rantasen mukaan vallitsevassa turvallisuustilanteessa Helsingin olisi syytä pidättäytyä palveluista, jotka edistävät maahan laittomasti tai ilman asiallista syytä ja toimeentuloa jäävien määrää.

–Mikäli tämä päätös menee läpi kaupunginhallituksessa ja valtuustossa, muista palveluista säästettävä summa kasvaa, Rantanen ennakoi.

Feministinen puolue lähetti lautakunnan päätökseen liittyen tiedotteen, jossa se painottaa, että paperittomien tilannetta ratkotaan sosiaalityöllä, ei kriminalisoinnilla.

–Feministisen puolueen esitykset paperittomille suunnatusta maksuttomasta oikeudellisesta neuvonnasta, pitkäkestoisen kriisimajoituksen järjestämisestä vauvaperheille ja viranomaisten kouluttamisesta paperittomien tilanteesta saivat lautakunnan enemmistön tuen, puolue tiedottaa.

Esitykset lautakunnassa teki puolueen puheenjohtaja ja helsinkiläinen valtuutettu Katju Aro, joka on sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen.

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa oli tiistaina esillä myös tilasto paperittomien käynneistä äitiys- ja lastenneuvolassa Helsingissä vuonna 2016. Lapsiperheiden hyvinvointi- ja terveyspalveluissa oli viime vuonna yhteensä 44 paperitonta asiakasta, joilla oli käyntejä ja hoitoasiointeja yhteensä 90.

Lue lautakunnan päätös, sekämiten kukin jäsen äänesti vastaehdotusäänestyksissätäältä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 2. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 3. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 4. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 5. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 14. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 15. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 4. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 7. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 8. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 9. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 13. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 14. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 15. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.