Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli eilen Veronika Honkasalon (vas.) valtuustoaloitetta paperittomien tilanteen parantamiseksi Helsingissä. Valtuutettu ja lautakunnan jäsen Mari Rantanen (ps.) jätti lautakunnan päätöksestä eriävän mielipiteen ja avautui tilanteesta Facebook-päivityksessä
–Tänään Helsingistä tuli koko maailman sosiaali- ja terveysasema ja sinä, veronmaksaja, maksat, Rantanen kirjoitti eilen kokouksen jälkeen.
–Ei riitä, että (paperittomille) tarjotaan kiireellinen hoito vaan nyt myös laajennetaan ja mainostetaan palveluja, Rantanen ruotii.
Lautakunta päätyi suosittamaan paperittomille tarjottavan kiireellisen terveydenhuollon laajentamista välttämättömään kiireettömään hoitoon.
Lautakunta päätti myös että kaupungin internet-sivuilla kerrotaan jatkossa paperittomien oikeudesta palveluihin sekä yhteystiedot palveluiden saamiseksi monilla kielillä, kuten arabiaksi, somaliksi, bulgariaksi ja romaniaksi.
–Myös tiedotusta ja koulutusta kehitetään siten, että kaupungin työntekijät ovat täysin selvillä tarjottavista palveluista ja käytännöistä sekä osaavat kertoa paperittomille heidän oikeuksistaan palveluihin, lautakunta päätti.
Hyväksytyn vastaehdotuksen lausuntoon teki jäsen Saku Etholen (vas.) Kati Juvan (vihr.) kannattamana.
Lautakunnassa tehtiin vastaehdotuksia virkamiesten sorvaamaan lausuntoehdotukseen kaikkiaan 14 kertaa, joista kuusi kaatui äänestyksissä ja loput hyväksyttiin.
Muun muassa termi "Helsingissä laittomasti maassa oleskelevat" muutettiin muotoon "Helsingissä oleskelevat paperittomat"
Lautakunnan enemmistö päätti niin ikään Saku Etholenin vastaehdotuksesta, että "Helsingissä olevien paperittomien välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon sisältyvät ainakin välttämättömät lääkärin määräämät lääkkeet, majoitus ja ruoka. Oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon julkisessa terveydenhuollossa määräytyy terveydenhuoltolain pykälän 50 mukaan. Kiireellisen hoidon lisäksi kaupunki varmistaa paperittomille välttämättömän sairauksien hoidon, lääkityksen ja seurannan sekä rokotukset ja suun terveydenhuollon samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijoille."
Mari Rantasen mukaan vallitsevassa turvallisuustilanteessa Helsingin olisi syytä pidättäytyä palveluista, jotka edistävät maahan laittomasti tai ilman asiallista syytä ja toimeentuloa jäävien määrää.
–Mikäli tämä päätös menee läpi kaupunginhallituksessa ja valtuustossa, muista palveluista säästettävä summa kasvaa, Rantanen ennakoi.
Feministinen puolue lähetti lautakunnan päätökseen liittyen tiedotteen, jossa se painottaa, että paperittomien tilannetta ratkotaan sosiaalityöllä, ei kriminalisoinnilla.
–Feministisen puolueen esitykset paperittomille suunnatusta maksuttomasta oikeudellisesta neuvonnasta, pitkäkestoisen kriisimajoituksen järjestämisestä vauvaperheille ja viranomaisten kouluttamisesta paperittomien tilanteesta saivat lautakunnan enemmistön tuen, puolue tiedottaa.
Esitykset lautakunnassa teki puolueen puheenjohtaja ja helsinkiläinen valtuutettu Katju Aro, joka on sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen.
Sosiaali- ja terveyslautakunnassa oli tiistaina esillä myös tilasto paperittomien käynneistä äitiys- ja lastenneuvolassa Helsingissä vuonna 2016. Lapsiperheiden hyvinvointi- ja terveyspalveluissa oli viime vuonna yhteensä 44 paperitonta asiakasta, joilla oli käyntejä ja hoitoasiointeja yhteensä 90.
Lue lautakunnan päätös, sekämiten kukin jäsen äänesti vastaehdotusäänestyksissätäältä