Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällainen on yli sadan sinkun kartanojuhannus – "Jos nyt joku ajattelee, että löytyi kaalimaa hyvälle pukille..."

Helsingin juhannustarjonta on viime vuosina parantunut huikeasti, mutta maaseutujuhannusta kaipaaville sinkuille on vaihtoehtona omat bileet Mikkelissä Kyyhkylän kartanossa. Kartano on varattu käyttöön koko viikonlopuksi.

Tapahtuman järjestävät 20-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävät Eurosinkut, jonka Matti Heinonen on ollut mukana menossa kymmenisen vuotta.

Juhannusjuhlia järjestämässä oleva Heinonen varasi pk-seudulta Mikkeliin jopa oman sinkkujunan.

–Tarkemmin sanottuna sinkuille on varattu kaksikerroksisen vaunun yläkerta, 55 paikkaa. Heinonen kertoo.

– Nykyisin ihmiset haluavat tulla omilla kyydeillään, joten porukkaa yhteiskuljetuksiin ei enää riitä niin paljon. Aiemmin bileisiin on joskus menty kahdella täydellä bussilla, Heinonen jatkaa.

Kaikkiaan ilmoittautuneita on tällä hetkellä noin 120. Juhlajussiin tulevien suurin ryhmä on Heinosen mukaan iältään 40–55.

Eurosinkkujen keski-ikä on hiljalleen noussut samaan aikaan kuin yhdistyskin on ikääntynyt.

–Aika moni on toisella kierroksella, Heinonen sanoo.

– Nuoria kaivattaisiin lisää mukaan. Nyt nuorimmat juhannukseen tulijat ovat noin kolmevitosia, mutta toisaalta nuoret eivät halua sitoutua tapahtumiin etukäteen. He vain äkkiä saavat jotain päähänsä ja menevät sen mukaan, Heinonen, 49, toteaa.

Hän lisää, ettei ikä-, ulkonäkö-, tai kokovaatimuksia ole. Jokainen saa olla oma itsensä.

–Yhdessä vaiheessa perustettiin jokin "Supersinkut"-nimellä kulkeva, joka oli menestyneille, nuorille, kauniille ja plaa plaa. No, sehän kaatui vuodessa, Heinonen naurahtaa.

Kartanossa on noin 170 nukkumapaikkaa ja lisäksi majoitutaan teltoissa ja asuntovaunuissa. Ilmoittautumisen takaraja on tiistaina. Juhlajuna on jo täynnä.

Ohjelmassa on muun muassa useita bändejä, "livejukebox", ensikertaa mukaan tulevien "untuvikkoklubi" ja sinkkusuunnistusta pareittain. Omaehtoisia harrastusmahdollisuuksia on runsaasti. Ruokahuolto toimii eikä ilman juomiakaan tarvitse olla.

Heinonen on välillä seurustellut, mutta pysynyt silti mukana: tapahtumia ja muodostunutta kaveripiiriä ei tarvitse pariutuneenakaan jättää.

–Tämänhetkinen tilanne on se, että sinkkustatus on käytännössä menetetty, hän paljastaa.

Mielitietty löytyi eurosinkuista.

–Mutta jos nyt joku ajattelee, että tästä löytyy kaalimaa hyvälle pukille, niin sillä periaatteella ei kannata lähteä liikkeelle, Heinonen huomauttaa.

Heinosen mukaan juhannusjuhlissa parasta on se, että siellä voi tutustua isoon määrään ihmisiä luontevassa ympäristössä.

Hän kertoo itse olevansa hidas liikkeissään. Se, onko jutussa mitään enempää, katsellaan sitten ajan kanssa.

–Kyllä siinä useampia tapaamisia oli ja monta kertaa nähtiin ja juteltiin, ennen kuin päästiin ensitreffeille, Heinonen miettii tuoretta suhdettaan.