Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väittely sinkuista ja lapsiperheistä repesi – Kelan tutkija: "Sosiaaliturvan ydinkysymys"

–Lapsiperheet ja eläkeläiset saavat tulonsiirtoja muita ikäryhmiä enemmän, vahvistaa Kansaneläkelaitoksen tutkimuksen tutkimustiimin päällikkö, FT Karoliina Koskivuo keskusteluun, rahoittavatko sinkut lapsiperheiden elämää.

Keskustelun aloitti Heli Koskinen mielipidekirjoituksellaan Helsingin Sanomissa.

Kelan Koskivuo toteaa, että kyse on sosiaaliturvan ydinkysymyksistä: tasataan tuloeroja ihmisten välillä ja elämänkaaren sisällä.

–Lapsiperheet saavat tulonsiirtoja, mutta tulee muistaa, että nykyiset lapset tulevat maksamaan nyt työiässä olevien tulevia eläkkeitä – myös sinkkujen.

Koskivuo selventää, että sosiaalivakuutuksessa kyse on riskien jakamis- ja hallitsemistavoista.

–Voisihan asiaa myös verrata esimerkiksi sairausvakuutukseen – terveemmän elämän eläneet eivät tule käyttämään sairausperusteisia etuuksia samassa suhteessa kuin sairaat ja vammautuneet, mutta vaikka ei itse tarvitsisikaan jotain sosiaaliturvan osaa – saattaahan eri riskit sattua esimerkiksi jollekin läheiselle, Koskivuo summaa.

THL:n tutkimuspäällikköTimo Kauppinen huomautti jo aiemmin sosiaaliturvan mahdollistavan yksin elämisen myös niille, joilla omat ansiotulot eivät siihen riitä. He ovat usein eläkeikäisiä.

–Myös nuoret ja keski-ikäiset yksin asuvat saivat enemmän tulonsiirtoja. Tätä taas selittää ainakin työttömien ja työkyvyttömyyseläkeläisten suurempi osuus yksin asuvien keskuudessa, Kauppinen toteaa.