Kauas kodit karkaavat, keskituloinen? – Ilmiö voimistuu: Pikku asunnot sijoittajille, kalliit 500 000 euron asunnot hyvätuloisille

Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo

Mikko Välimaa

Asuntosijoittajien raju rynnistys pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoille on johtamassa tilanteeseen, jossa alle 200 000 euron asunnot karkaavat tavallisten ostajien käsistä, varoittaa kiinteistönvälitysketju Kahdeksas päivä.

Ketjun mukaan pienten asuntojen suosio sijoituskohteina vääristää yksiöiden ja kaksioiden kauppahintoja. Samalla asuntokauppa ylikuumentuu.

Ilmiö on ollut näkyvissä ja alan ammattilaisten puheissa jo jonkin aikaa.

Kahdeksas päivä -ketjun toimitusjohtaja Jussi Karppinen sanoo nyt, että ilmiö näkyy myös tilastoissa: Kuluneen viiden vuoden aikana alle 200 000 euroa maksavien asuntojen kauppamäärä on ollut jatkuvassa laskussa.

Viimeisen 12 kuukauden aikana välittäjäkaupan keskimääräinen hinta on ollut Helsingissä noin 274 000 euroa. Keskiarvo on noussut viidessä vuodessa 12,3 prosenttia.

Kun asunto on kerran myyty sijoittajalle, ei se yleensä enää palaa myyntiin tavallisen keski- tai pienituloisen ostajan ulottuville.

–Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen asuntosijoittaminen on kasvanut voimakkaasti. Markkinoille on tullut paljon yksityisiä sijoittajia ja uusia rahastoja. Asuntojen on koettu olevan turvallinen kohde, kommentoi Karppinen tiedotteessa.

Valtion asuntotukipolitiikassa tehtyjien ratkaisujen ansiosta sijoittajat voivat luottaa myös siihen, että vuokrat tulevat maksettua.

Valtion maksama asuntotuen määrä on kasvanut viime vuosien aikana räjähdysmäisesti ja potti on rikkomassa pian 2 miljardin euron rajan.

Sijoittajat luottavat myös siihen, että väkimäärän nopea kasvu Helsingissä ja ympäryskaupungeissa pitää kysynnän ja hinnat korkeina jatkossakin.

Karppisen mukaan pääkaupunkiseutu ja erityisesti Helsinki ovat asuntosijoittajien mielikuvissa vakaita alueita.

Raharuletissa voittajia ovat myös suuret rakennusliikkeet.

–Sijoittajat ostavat vastavalmistuneet asunnot suoraan rakennusyhtiöiltä, mikä on kannattavaa toimintaa molemmille osapuolille. Vastaava kehitys tulee jatkumaan niin kauan kuin pienistä asunnoista on pulaa.

Karppisen mukaan ratkaisu olisi höllentää säätelyä.

–Etenkin Helsingin pitäisi lieventää asuntorakentamista sääteleviä neliörajoituksia ja antaa markkinoiden säädellä asuntotuotantoa – ainakin siihen asti, että pienten asuntojen määrä saadaan vastaamaan kysyntää.

Lue myös: Sörnäsissä rajusti nousseet asuntohinnat peittovat jopa hienostoalueiden neliöhinnat

Aiheeseen liittyvää

  1. Sörnäisten rajusti nousseet asuntohinnat peittoavat jo hienostoalueet – Pariskunta: Maksoimme kaksiostamme 92 000 markkaa
    19.4.2017 6:20
  2. Asumistuki ylittää pian 2 000 000 000 euron rajan – viime vuonna 11 % lisäys
    15.2.2017 14:52
  3. ARA-vuokra-asunnoillakin on hintalappunsa – ei vain asumistuki vie julkista rahaa
    16.12.2016 6:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut