Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saatko ihailijoita perääsi, Mette Mannonen? MTV:n ruutukasvo kertoo säästä kaupassakin – "Pukeutumisohjeita on tullut"

TYÖELÄMÄ Sarjassa ammattilaiset kertovat, mitä omalle alalle kuuluu.

Meteorologi Mette Mannosen huippupäivä on vapaapäivä. Ei siksi, etteikö hän viihtyisi työssään MTV:n meteorologina, vaan siksi, että silloin hän voi rauhassa katsella taivaalle ja ihailla pilviä tai seurata kumpupilvien kehittymistä kenties korkeammiksi ukkospilviksi asti.

Työpäivistä mieluisimpia ovat ne, jolloin säässä on sopivasti tapahtumia. Ei liikaa eikä liian vähän.

–Jos on liikaa tapahtumia, esityksestä tulee helposti sekava. Jos taas on liian vähän tapahtumia, voi olla aika tylsää ja pitää väkisin keksiä jotakin sanottavaa. Huippupäivänä kaikki ennustusmallit osoittavat samanlaisen säänkehityksen, jolloin voi olla lähes varma ennusteen osuvuudesta. Työt sujuvat jouhevasti ja säälähetys menee hyvin, Mannonen kuvailee.

En ikinä aio esiintyä suorissa tv-lähetyksissä.

Mette Mannonen valmistui meteorologiksi Helsingin yliopistosta 1998. Sen jälkeen hän työskenteli Ilmatieteen laitoksella suunnittelijana, kunnes siirtyi vuonna 2000 televisiotöihin – omaksikin yllätyksekseen.

–Kun aikoinaan kävin Maikkarilla koekuvauksessa, sanoin etten ikinä aio esiintyä suorissa tv-lähetyksissä. Reilun kuukauden päästä olin suorassa tv-lähetyksessä. Ikinä ei pidä sanoa ei ikinä, Mannonen tuumaa.

Hänen ensimmäinen televisioesiintymisensä oli MTV3:n Lounasuutiset-ohjelmassa. Nyt takana on lähes 17 vuotta Maikkarin sääennustajana. Pitkä rupeama on tehnyt hänestä kansalle tutun kasvon, jolta kysellään vapaa-ajallakin säästä.

–Kyllä sitä joskus kaupassa tai kaupungilla liikkuessani kysellään.

Se ei yleensä Mannosta haittaa, mutta muutaman sääennusteisiin liittyvän asian hän mielellään oikaisee. Yksi on sääennusteiden ajallinen kattavuus. Usein häneltä kysellään säästä monien viikkojen päähän.

–Marraskuussa aletaan kysellä, tuleeko valkoinen joulu ja maaliskuussa kysellään jo kesän säitä. Suomen säätä pystytään kuitenkin ennustamaan vain noin viikoksi eteenpäin ja sekin riippuu suursäätilanteesta. Joskus jo lähipäivien sadealueiden sijainti on vaikea ennustaa.

Mannonen tarkentaa, että on olemassa kuukausi- ja vuodenaikaennusteita, joista voi saada suurpiirteistä kuvaa sään kehittymisestä ja esimerkiksi siitä, tuleeko keskimääräistä lämpimämpää, kylmempää, kuivempaa vai sateisempaa.

–Mutta toisaalta seuraavissa laskelmissa voi olla jo ihan eri lopputulokset, eli pitkän aikavälin ennusteisiin ei ole kauheasti luottamista. Niiden perusteella lehdet kuitenkin tekevät lööppejä, että nyt on tulossa aurinkoinen hellekesä tai kylmin talvi vuosikymmeniin. Nämä voivat antaa aivan väärän kuvan tulevasta säästä, Mannonen huomauttaa.

Aina eivät myöskään käy yksiin kansan ja meteorologin mielipiteet siitä, pitikö sääennuste kutinsa.

–Jos jollekin alueelle ennustetaan sadekuuroja, niin voi olla, että jonkun pihamaalla sataa melkein koko ajan ja jonkun toisen pihalle sadekuuroja ei osu laisinkaan. Kenties molempien mielestä ennuste on mennyt pieleen, vaikka meteorologi pitää ennustetta osuvana. Sadekuurojen tarkkaa paikkaa kun on mahdoton ennustaa.

Olen saanut ulkopuolisilta ohjeita, kuinka minun pitäisi pukeutua.

Televisiotyöstä saamaansa julkista palautetta Mannonen ei ole lukenut enää moneen vuoteen. Hän ei ole edes varma, tuleeko sitä vielä.

–Tietysti jos palautteissa on jotakin asiallista ja aiheellista, niin esimies kertoo sen meteorologeille. Se palaute, jota henkilökohtaiseen postiini tulee, on pääasiassa positiivista.

Varsinaisia ulkonäköpaineita Mannonen ei ole televisiotyöstä kokenut. Uransa alussa hän kertoo kyllä saaneensa negatiivista palautetta ulkonäöstään ja asioista, joita ei ollut tullut itse ajatelleeksikaan.

–Olen myös saanut ulkopuolisilta ohjeita, kuinka minun pitäisi pukeutua. Ja kyllä minä haluan mennä tv-lähetyksiin aina meikkaajan kautta.

Vaikka Mannosen työnantaja on Foreca, sijaitsee hänen työpisteensä MTV:llä avokonttorin yhteydessä. Mannosen mukaan se on ”onneksi vähän sivussa, omassa lokosessaan”, koska ihmiset ovat luonteeltaan erilaisia. Kaikille ei sovi työskentely hälinän ja liikkeen keskellä.

–Minulla voi mennä aika kauan aikaa ennen kuin pääsen takaisin omaan workflow'hun ylimääräisen keskeytyksen jälkeen. Jos on paljon keskeytyksiä, ennustuksen ja esityksen tekeminen takkuaa, ja sitten alkaa tulla stressiä aikataulunkin kanssa. Suora lähetys ei odota.