Tiesitkö? Peltipoliisin nappaaman kuvan saa maksutta itselle – tätä kaikkea kuviin tallentuu

Poliisin automaattikamerat nappaavat keskimäärin 1 500 kuvaa joka päivä. Tammikuussa ikuistettiin auto, jonka tuulilasi oli raaputettu kehnosti. Poliisi

Oskari Lehto

Poliisin automaattiset nopeusvalvontakamerat nappasivat viime vuonna noin 556000 kuvaa, joiden perusteella lähetettiin autoilijalle huomautus tai sakko.

Mitä kuville tapahtuu kuvaushetken jälkeen, Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein?

– Kuvat siirtyvät langattomasti Poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen, jossa kuvista luetaan rekisterinumero ja lähetetään seuraamus asiakkaalle. Käsittelijä mustaa kuvista kuljettajan vieressä mahdollisesti istuvan henkilön.

– Kuvia säilytetään järjestelmässä 2–10 vuotta teon vakavuudesta riippuen.

Voiko kameran ottamaa valokuvaa saada itselleen?

–Kuva on mahdollista saada tekemällä tietopyynnön Helsingin poliisilaitoksen kirjaamoon (asiakirjatilaus.helsinki(at)poliisi.fi). Kuva ei maksa mitään ja se voidaan lähettää sähköpostitse tai tulosteena.

Voiko kamerakuvan perusteella saada lisäsakon, jos kuski puhuu kännykkään tai ei käytä turvavöitä?

–Tulevaisuudessa luultavasti voi, jos lausuntokierroksella oleva tieliikennelain kokonaisuudistus hyväksytään ehdotetussa muodossa. Nykyään vain ylinopeudesta tai linja-autokaistan noudattamatta jättämisestä voidaan lähettää rikesakko.

Mitä kaikkea valvontakameroiden kuviin tallentuu?

– Mitä erikoisimpia asioita: käsimerkkejä, julkkiksia, ilmeitä, vaatetusta ja niin edelleen.

– Tolppakuvat otetaan noin 15 metrin päästä ja ne ovat resoluutioltaan riittäviä suurennoksiin. Automaattivalvonta-autojen kuvista voi periaatteessa nähdä vaikka finnin nenänpäästä, koska ne on otettu lähempää ja samalta korkeudelta.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut