"Ei nykyisellään ilahduta asukkaita, kuten torin pitäisi" – Töölöntorin uuden käytön suunnittelu etenee

Suunnittelu: Töölöntori ei nykyisellään ilahduta töölöläisiä, kuten torin pitäisi, Mikko Aho toteaa.

Töölöntorin ainoat torimyyjät, Jari Holmström PuutarhaVeljet Oy:stä ja Martina Kallionalusta Café Tiinan yrittäjä toivoisivat Töölöntorille enemmän myyjiä ja elämää. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Torikauppias Jari Holmström ei hätkähdä yllättävää lumi- ja räntäsadetta, eivätkä hänen myymänsä PuutarhaVeljet Oy:n narsissitkaan Töölöntorilla. Holmströmin seuraksi tulee viereisestä Café Tiina -torikahvilasta Martina Kallionalusta.

He olisivat oikein mielissään, jos torille tulisi muitakin torimyyjiä heidän lisäkseen.

– Talvi- ja väliaikoina täällä ei ole meidän lisäksi muita. Kesällä on muutamia vihannes- ja marjamyyjiä, Holmström sanoo.

Heidän mielestään Töölöntori ei ole tällä hetkellä toimiva.

– Vaikka tänne laitettiin nämä tolpat, autot mahtuvat silti ajamaan tästä, ja joskus saattaa minun myyntipaikallanikin olla pysäköity auto, Holmström päivittelee.

Kallionalusta kertoo, että he ovat yrittäjien voimin järjestäneet erilaisia tapahtumia torille. He ovat tyytyväisiä siitä, että Töölöntori noteerataan, vaikka muutoksiin voikin mennä vielä pitkä aika.

Töölöntorin suunnitelmat etenevät koronasta huolimatta. Kaupungin arkkitehti Crista Toivola työskentelee kotoa käsin, mutta valmistelee parhaillaan jatkosuunnitelman tilaamista ideakilpailun voittajilta.

Toiveena on, että jo ensi vuonna Töölöntorille olisi tehty uusi asemakaava, jota alueen asukkaat voisivat käydä kommentoimassa. Mutta tottahan se on, että suuremmissa muutoksissa voi mennä kauankin aikaa. Toivola uskoo, että jo vuonna 2024 Töölöntorille on saatu toteutettua suunnitelmia.

Töölöntorille haettiin raikkaita ideoita ideakilpailun kautta, jonka voittajaksi valikoitui arkkitehtitoimisto Konkret Oy:n Two to one -suunnitelma.

– Tällaisia kaupunkitilan ideakilpailuja saisi olla enemmänkin. Kaupunkitilat ovat kaupunkilaisia varten, ja siksi on hirveän tärkeää, että niitä kehitetään, Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho kertoo.

Töölöntorin kehittämistä on mietitty jo vuosikymmeniä.

– Pääsääntöisesti se on kuitenkin ollut parkkipaikkana. On koettu, ettei se ole arvoisessansa käytössä. Se ei myöskään ilahduta töölöläisiä, kuten torien pitäisi, Aho toteaa.

Parkkipaikkojen poistaminen on torimyyjä Jari Holmströmin mielestä kaksipiippuinen juttu.

 – Toisaalta se tuo asiakkaita, monetkaan eivät kävele kaukaa tänne. Toisaalta parkkipaikasta on haittaa, pysäköinti saisi muutenkin olla täällä selkeämpää, hän pohtii.

Crista Toivola sanoo, että parkkipaikoista keskellä toria luovutaan heti, kun tilalle tulee jotain konkreettista. Kokeilumielessä niistä voidaan luopua jo aiemminkin esimerkiksi jonkun pidempiaikaisen tapahtuman ajaksi.

Ideakilpailun voittajatyö

Töölöntorin elävöittäminen

Voittajaideassa Töölöntorille suunniteltiin paviljonkimainen kauppahalli, suihkulähde, tapahtuma-aukio ja luistinrata.

Ehdotuksessa esitetään Tykistönkadun läpiajomahdollisuuden poistamista.

Toriaukion toiminnallisuutta parantaisi aukion kehälle istutettavat uudet puut, laadukkaat pintamateriaalit ja rauhallista oleskelua palvelevat istuinpenkit.

Aukion länsipäädyn liikennesaarekkeen poisto avaisi näkymää ja parantaisi kivijalkaliikkeiden ja Kulttuurikeskus Sandelsin saavutettavuutta.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut