Evan johtaja Emilia Kullas ei asettaisi taloutta ja terveyttä vastakkain: "Hätäjarrusta on vedetty ja jossain vaiheessa on mietittävä, miten siitä voidaan hellittää"

Terveyskriisin ohella Suomella on käsillä valtava talouskriisi.

– Koronaepidemian vaikutuksia pitäisi käsitellä julkisuudessa laajemmin koko yhteiskunnan kannalta, sanoo Evan johtaja Emilia Kullas

Talouselämän päätoimittajanakin aiemmin työskennellyt Kullas sanoo, että esillä ovat olleet usein suppeammat näkökulmat, vaikka maa on suistumassa pahimpaan taantumaan sitten 1990-luvun. EK:n ennusteen mukaan työttömyys voi pahentua jopa lamalukemiin

Kullas näkee yhteiskunnassa rohkaiseviakin merkkejä. THL:n tilastojen valossa rajoitukset purevat, tutkijaryhmät hakevat kiivaasti hoitoa ja rokotetta, ja testauskapasiteettia, myös vasta-ainetestausta, on lisätty.

Moni yritys on keksinyt miten muuttaa liiketoimintaansa selvitäkseen kriisistä. Ihmisten auttamishalu on virinnyt.

– Ja isossa kuvassa suomalaiset noudattavat pääosin rajoituksia ja ohjeita hyvin.

Emilia Kullas sanoo, että nyt kun Suomi on vetänyt hätäjarrusta, olisi jossain vaiheessa mietittävä, miten siitä voidaan hellittää ja minne työpaikoille esimerkiksi voitaisiin hallitusti palata.

– Tilanne on vähän kuin kudin, josta kaikki silmukat ovat tipahtaneet puikoilta ja pitäisi päästä nostelemaan niitä takaisin yksi kerrallaan.

Kullaksen mukaan taloutta ja terveyttä ei voida asettaa vastakkain.

– Myös talouden taantuma aiheuttaa ikäviä terveysvaikutuksia, hän toteaa.

Lamassa ihmisiltä menivät työpaikat, yrittäjiltä elämäntyö, monilta asunto ja perheitä hajosi. Seurauksena oli itsemurhalukujen kova kasvu ja kokonainen sukupolvi, jota lama leimasi.

Koronakriisi iski eri tavoin, äkisti vain muutamassa viikossa ja palvelujen kysyntä seisahtui hetkessä.

– Korona ei luonteeltaan vielä ole finanssikriisi ja sen muuttuminen finanssikriisiksi pitäisi kaikin tavoin yrittää estää.

Kullaksen mukaan hallituksen jo päättämät tukitoimet ja muun muassa yrittäjien ottaminen työttömyysturvan piiriin, ovat oikeansuuntaisia.

– Kun yli 300 000 ihmistä lomautetaan, on kuitenkin mahdollista, etteivät ne ole riittäviä, Kullas huomauttaa.

Hän sanoo, että veroluonteisten maksujen viivästykset ja moni muukin huojennuskeino perustuu ideaan, että yrittäjä pystyisi ottamaan lainaan. Usea varsinkaan palveluvetoinen yritys ei siihen pysty.

Suomen velkaantumisaste tulee kriisin vuoksi kasvamaan. Julkisen velan suuruus suhteessa bruttokansantuotteeseen voi Kullaksen mukaan pahimmillaan nousta lähemmäs 80 prosenttia.

Vastaavasti Ruotsilla jo lähtötilanne kriisin alla oli eri. Naapurimaan velkaantumisaste on selvästi pienempi ja talouspuskurit tukevammat.

– Ruotsilla on ollut ylijäämäinen talous pitkään ja taloudellinen liikkumavara on selvästi parempi kuin Suomessa, Kullas toteaa.

– En silti halua olla pessimisti vaan haluan uskoa, että me Suomessakin selviämme tästä.

Hän toivoo, että kaikkien tahojen yhteinen tahto mennä kriisin läpi säilyy. Hallitukselta pitäisi löytyä nyt tahtoa ja kykyä tehdä isoja rakenteellisia uudistuksia.

– Julkisten menojen leikkaukselta hallitus ei voi tässä tilanteessa välttyä, mutta pelkästään verotusta kiristämällä tästä ei liioin nousta. Luottamus talouteen pitää kyetä palauttamaan, jotta massatyöttömyyden sijaan syntyy uusia työpaikkoja, Kullas korostaa.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA

Vuonna 1974 perustettu EVA on voittoa tavoittelematon yhdistys.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry:n jäsenet ovat Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) ry, Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton (TT) -säätiö, Finanssiala ry, Kaupan Liitto ry, Metsäteollisuus ry sekä Teknologiateollisuus ry. EVA työskentelee läheisessä yhteistyössä Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan kanssa.

EVA toimii suomalaisen elinkeinoelämän edistäjänä ja talouspoliittisena ajatushautomona.

Lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut