Uudet kauppakeskukset ja koronakriisi syövät Suomen vanhimman ostarin elinvoimaa Helsingissä – "Oliko Triplan kahden tunnin ilmainen pysäköinti se viimeinen niitti"

Sakari Nupponen

Suomen vanhimmalle ostoskeskukselle on iskenyt kaksi lamapiikkiä, ellei jopa kymmenen, kun kuuntelee yrittäjiä.

Ilmiö näkyy liiketilojen tyhjenemisenä ja käytävien huutavana autiutena arkipäivisin.

Asiakkaita ovat vieneet uudet suuret kauppakeskukset ja nyt korona, joka verottaa kävijöitä alueella, jolla on erityisen paljon ikäihmisiä.

– Asiakasvirta ehtyi tammi-helmikuussa tyystin. Oli nollapäiviä. Ketään ei käynyt, sanoo Maija Kamppuri, joka sijaistaa lastenvaateliike Nipsussa yrittäjätytärtään Sanna Palvia, joka on nyt hoitamassa lastaan kotona.

Toistakymmentä vuotta toiminut Nipsu lopettaa toukokuussa, kun vuokratilan irtisanomisaika päättyy.

Minne asiakkaat menivät, siitä ei ole hänen mukaansa muuta kuin tukku arveluja.

– Oliko Triplan kahden tunnin ilmainen pysäköinti se viimeinen niitti. Ketään ei käy siksikään, kun kansaa on ohjeistettu pysymään kotona. Postin lopettaminen oli takaisku. Parkkipaikkauudistus vähensi parkkipaikkoja. Penkit vietiin pihalta. Tunteeko asiakas itsensä enää tervetulleeksi, Kamppuri listaa epäilyjä.

Viereinen Kuva-Tapio, joka on ostoskeskuksen perinteisimpiä yrityksiä, on auki vain torstaisin. Muina päivinä se palvelee Kauppakeskus Kaaressa. Suutari ja Alko ovat ennallaan.

25 vuotta toiminut naistenvaateliike Zadonna on auki arkisin vain rajoitetusti. Yrittäjä Riikka Jägerholm toimii omassa liiketilassa, joten hänellä ei ole kiire. Pitää ensin myydä vaatteet pois. Sitten hän joko myy tai vuokraa liiketilansa.

– Ihmiset ostavat niin paljon muualtakin. Netistä. Matkoilta – no, nyt ei. Prismoista ja cittareista, hän pohtii.

Aulan torimyyjät ovat kaikonneet alkuviikosta. Heiltä ei ole torikoordinaattori Keijo Lotvosen mukaan peruttu paikkoja koronan takia.

Ulkoa löytyy vain savukalakauppias lopettaneen Bella Beauty Nailsin vieressä.

– Torikauppiaatkin ovat ikäihmisiä. Kun he lopettavat, nuoria ei tule tilalle, Lotvonen sanoo.

Yhdessä paikassa on pöhinää. Sushi-San on ennenkin nojannut pitkälti ulosmyyntiin. Paikan omistajiin kuuluvan Henri Turton mukaan kanta-asiakkaat takaavat jatkuvuuden.

Munkin yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Pipsa Sarin sanoo kuulleensa yrittäjiltä kävijämäärien laskusta, mutta pahoittelee, ettei asiasta ole tarkkoja lukuja.

Hän muistuttaa, että pankit karsivat toimintojaan kaikkialla. Ensin lähti OP ja seuraavaksi Aktia.

OP:n tilat on jo vuokrattu viime vuoden puolella. Aktian tiloista en osaa sanoa tässä vaiheessa mitään.

– Kiinteistönvälittäjillä on kiinnostusta. Ne eivät koe, että ostoskeskus olisi hiljentymässä, sanoo itsekin alalla toimiva Sarin.

Kauppias Kääpä: Myynti kasvoi

K-supermarket Munkin kauppias Erkki Kääpä kertoo, että korona on lisännyt myyntiä lyhyellä tähtäimellä. Myynti on noussut, mutta asiakasmäärät laskeneet. – Ei tämä voi olla hyvä asia kenellekään.

Hän itse myöntää myynnin olleen laskussa jo viiden vuoden ajan. Yksi syy on parkkipaikkojen puute vilkkaimpana aikana. Tämä ongelma koskee myös henkilökuntaa.

Parkkihallista hän toteaa, että asiakkaat haluavat asioida mieluummin päivänvalossa. – Vanhaksi ostariksi tämä on kuitenkin parempi kuin moni muu. Ei ole bingoja eikä keskikaljakuppiloita, Kääpä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 2. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 3. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 4. Uimaan pääsee pian Malmilla – Näin muutkin uimahallit avaavat ovensa
 5. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 6. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 7. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 8. T24: Kuriiri-elokuva on tosipohjainen tarina Suomen ja Viron välillä mustan pörssin kauppiaan toimineesta suomalaissiivoojasta
 9. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 10. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 11. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 12. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 13. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 14. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 15. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 3. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 9. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 10. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 11. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 14. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 15. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.