Uudet kauppakeskukset ja koronakriisi syövät Suomen vanhimman ostarin elinvoimaa Helsingissä – "Oliko Triplan kahden tunnin ilmainen pysäköinti se viimeinen niitti"

Sakari Nupponen

Suomen vanhimmalle ostoskeskukselle Helsingin Munkkivuoressa on iskenyt kaksi lamapiikkiä, ellei jopa kymmenen, kun kuuntelee yrittäjiä.

Ilmiö näkyy liiketilojen tyhjenemisenä ja käytävien huutavana autiutena arkipäivisin.

Asiakkaita ovat vieneet uudet suuret kauppakeskukset ja nyt korona, joka verottaa kävijöitä alueella, jolla on erityisen paljon ikäihmisiä.

– Asiakasvirta ehtyi tammi-helmikuussa tyystin. Oli nollapäiviä. Ketään ei käynyt, sanoo Maija Kamppuri, joka sijaistaa lastenvaateliike Nipsussa yrittäjätytärtään Sanna Palvia, joka on nyt hoitamassa lastaan kotona.

Toistakymmentä vuotta toiminut Nipsu lopettaa toukokuussa, kun vuokratilan irtisanomisaika päättyy.

Minne asiakkaat menivät, siitä ei ole hänen mukaansa muuta kuin tukku arveluja.

– Oliko Triplan kahden tunnin ilmainen pysäköinti se viimeinen niitti. Ketään ei käy siksikään, kun kansaa on ohjeistettu pysymään kotona. Postin lopettaminen oli takaisku. Parkkipaikkauudistus vähensi parkkipaikkoja. Penkit vietiin pihalta. Tunteeko asiakas itsensä enää tervetulleeksi, Kamppuri listaa epäilyjä.

Viereinen Kuva-Tapio, joka on ostoskeskuksen perinteisimpiä yrityksiä, on auki vain torstaisin. Muina päivinä se palvelee Kauppakeskus Kaaressa. Suutari ja Alko ovat ennallaan.

25 vuotta toiminut naistenvaateliike Zadonna on auki arkisin vain rajoitetusti. Yrittäjä Riikka Jägerholm toimii omassa liiketilassa, joten hänellä ei ole kiire. Pitää ensin myydä vaatteet pois. Sitten hän joko myy tai vuokraa liiketilansa.

– Ihmiset ostavat niin paljon muualtakin. Netistä. Matkoilta – no, nyt ei. Prismoista ja cittareista, hän pohtii.

Aulan torimyyjät ovat kaikonneet alkuviikosta. Heiltä ei ole torikoordinaattori Keijo Lotvosen mukaan peruttu paikkoja koronan takia.

Ulkoa löytyy vain savukalakauppias lopettaneen Bella Beauty Nailsin vieressä.

– Torikauppiaatkin ovat ikäihmisiä. Kun he lopettavat, nuoria ei tule tilalle, Lotvonen sanoo.

Yhdessä paikassa on pöhinää. Sushi-San on ennenkin nojannut pitkälti ulosmyyntiin. Paikan omistajiin kuuluvan Henri Turton mukaan kanta-asiakkaat takaavat jatkuvuuden.

Munkin yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Pipsa Sarin sanoo kuulleensa yrittäjiltä kävijämäärien laskusta, mutta pahoittelee, ettei asiasta ole tarkkoja lukuja.

Hän muistuttaa, että pankit karsivat toimintojaan kaikkialla. Ensin lähti OP ja seuraavaksi Aktia.

OP:n tilat on jo vuokrattu viime vuoden puolella. Aktian tiloista en osaa sanoa tässä vaiheessa mitään.

– Kiinteistönvälittäjillä on kiinnostusta. Ne eivät koe, että ostoskeskus olisi hiljentymässä, sanoo itsekin alalla toimiva Sarin.

Kauppias Kääpä: Myynti kasvoi

K-supermarket Munkin kauppias Erkki Kääpä kertoo, että korona on lisännyt myyntiä lyhyellä tähtäimellä. Myynti on noussut, mutta asiakasmäärät laskeneet. – Ei tämä voi olla hyvä asia kenellekään.

Hän itse myöntää myynnin olleen laskussa jo viiden vuoden ajan. Yksi syy on parkkipaikkojen puute vilkkaimpana aikana. Tämä ongelma koskee myös henkilökuntaa.

Parkkihallista hän toteaa, että asiakkaat haluavat asioida mieluummin päivänvalossa. – Vanhaksi ostariksi tämä on kuitenkin parempi kuin moni muu. Ei ole bingoja eikä keskikaljakuppiloita, Kääpä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 2. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 3. Kaupunki tarjoaa nyt uutta palvelua senioreille – "Ulkoilu on muutenkin tällä hetkellä kovassa nosteessa"
 4. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 7. Uudisrakennus 1700 työntekijälle Kalasatamaan valmistui
 8. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 9. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 10. T24: Tässä on mainio syyslomakohde – Viisi vinkkiä Saarenmaalle
 11. T24: Uusi valokuvanäyttely esittelee Tallinnan sataman Amiraliteetin altaan historiaa
 12. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 13. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Henkilövahinko sotkee P-, I- ja K-junien kulkua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 4. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 5. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 6. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 7. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 8. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 11. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.