Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Läpi talvisodan auki pysynyt hotelli Kämp ei anna periksi – Sokotelin toimitusjohtaja kuvaa kriisin rajuutta: "Vajaassa kahdessa viikossa toiminta laski lähes nollaan"

Luksushotelliketju Kämp Collection Hotels on sulkenut kymmenestä hotellistaan kahdeksan, ja kaikki asiakkaat on keskitetty toistaiseksi aukioleviin hotel Kämpiin Espalla ja hotel Kluuviin. Saman omistajan Clarion Jätkäsaaressa laittoi ovensa kiinni tiistaina.

Vuonna 1887 käyttöönotettu Kämp ei ole operatiivisen toimintansa aikana sulkenut oviaan koskaan. Ei edes talvisodan aikana, jolloin se toimi sairaalana ja lehdistön ulkomaan kirjeenvaihtajien tukikohtana.

Koronavirus ei ole verrattavissa sotaan, mutta perinteitä kunnioittaen hotelli pitää ovensa ainakin toistaiseksi auki.

– Emme kaikesta huolimatta anna periksi, vaan aiomme pitää Hotel Kämpin ovet auki niin pitkään kuin mahdollista, tietenkin huomioiden turvallisuuden. Uskomme, että ala toipuu tästä kriisistä ja kun sen aika on, haluamme olla valmiina ja kykeneviä toimimaan, kertoo Kämp Collection Hotelsin toimitusjohtaja Laura Tarkka

Kämpissä ja Kluuvissa on edelleen muutamia asiakkaita, jotka ovat työnsä puolesta jääneet Helsinkiin. Esimerkiksi yritysjohtajia tai huoltovarmuusrahtilaivojen henkilöstöä on majoittuneena Kämpissä.

– Haluamme tukea sitä, että nämä tietyt tahot pitäisivät suomalaiset yritykset toiminnassa, Tarkka sanoo.

Hotellien ravintolat ovat sulkeneet ovensa jo hyvän aikaa sitten. Asiakkaat voivat tilata ruoan huoneeseensa ja se jätetään oven ulkopuolelle.

Tarkan mukaan aktiivinen markkinointi on lopetettu, ja loputkin hotellit sulkevat ovensa, jos hallitus niin päättää. Siinä vaiheessa asiakkaille etsittäisiin tilapäiset asunnot majoittumiseen.

– Tilapäinen majoitus järjestyy aina, emme jätä ketään yksin, Tarkka toteaa.

Kämp Collection Hotels pyörii tällä hetkellä todella pienellä miehityksellä ja toiminta on Tarkan mukaan tappiollista. Suurin osa henkilöstöstä on lomautettu ja toimintaa on sopeutettu kovalla kädellä.

– Taistelemme, jotta saisimme ihmisille työpaikat takaisin ja tuemme Suomen toipumista.

Sokotel Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Härmälä kertoo, että pääsääntöisesti kaikki Sokos- hotellit ovat kiinni. Vielä toistaiseksi pääkaupunkiseudun Sokos-hotelleista auki on Helsingin keskustassa oleva Vaakuna ja Radisson Blu Plaza sekä Vantaalla oleva Flamingo.

– Asiakasmäärät ja Uudenmaan eristys tulee aiheuttamaan sen, että näidenkin hotellien osalta tilannetta on arvioitava jatkuvasti. Mitään asiakasmäärän kasvua ei ole näkyvissä, Härmälä kertoo.

Viime viikolla asiakkaita oli jo enää muutamia.

– Tilanne on hyvin haasteellinen. Muutos on ollut valtavan nopea. Reilu kolme viikkoa sitten oli vielä lähes normaali kysyntä ja kokouksiakin pidettiin normaaliin tapaan. Vajaassa kahdessa viikossa toiminta on laskenut lähes nollaan.

Omena-hotellit ovat ilmoittaneet olevansa kokonaan auki, ellei ylemmältä taholta tule muuta määräystä.

– Meidän hotelleissa ei ole henkilökuntaa muutenkaan paikalla siivouksen lisäksi. Ihmiset voivat liikkua huoneisiinsa vapaasti koodilla. Meille voi tulla huoletta, missään ei liiku isoja ihmislaumoja, vaan saa kulkea omassa rauhassa, Omenan toimitusjohtaja Kati Niemelä kertoo.

Omena-hotellien asiakkaiden määrä on myös selvästi vähentynyt, mutta kaikissa hotelleissa on asiakkaita.

– Aina on ihmisiä, joiden on pakko lähteä pois kotoa. Oli se sitten pakottava työasia tai halutaan matkustaa toiseen kaupunkiin, jotta olisi lähempänä läheisiä ihmisiä, Niemelä toteaa.

Omena-hotelleihin tullaan myös etätöihin, koska kaikilla ei ole mahdollisuuksia työskennellä kotona.