Uusien autojen kysyntä on viime viikkoina romahtanut.
Koronapandemia ei vielä näy maaliskuussa ensirekisteröidyissä autoissa, sillä ne on pääosin tilattu viime vuoden loppupuolella, tiedottaa Autoalan Tiedotuskeskus.
Maaliskuun viimeisellä viikolla uusien autojen tilaukset sen sijaan romahtivat lähes 80 prosenttia normaalista tasosta.
Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan autokaupan ennakoidaan painuvan tänä vuonna lukemiin, joissa viimeksi oltiin 1990-luvun lamavuosina.
Autoala alensi nopean markkinamuutoksen takia tämän vuoden ensirekisteröintien ennustettaan 85 000 henkilöautoon ja 10 500 pakettiautoon, kun vielä ennen pandemian alkua arvioitiin päädyttävän 116 000 henkilöauton ja 15 000 pakettiauton tasoon.
Myös huolto- ja korjaamotoimintojen kysyntä on viime viikkoina laskenut jyrkästi.
Kartoituksen perusteella noin 90 prosenttia autoalan yrityksistä on parhaillaan toteuttamassa tai jo toteuttanut yt-neuvotteluja.
Autoklusteri työllistää Suomessa yli 45 000 työntekijää, toteaa Autoalan Tiedotuskeskus. Työllistävä merkitys on alueellisesti tärkeä, sillä ala tarjoaa työpaikkoja valtakunnallisesti.
Autoala on esittänyt valtiolle joustoa alan yritysten verojen ja veroluonteisten maksujen aikatauluissa, jotta kysynnän nopea romahdus ei ajaisi yrityksiä taloudelliseen umpikujaan.
Tartuntariski autokaupassa, huollossa ja katsastuksessa on pieni, sillä lähikontaktien määrää voidaan autoalan palveluissa tehokkaasti rajata, Autoalan Tiedotuskeskus toteaa.
Autoliikkeet ovat muuttaneet toimintojaan tartuntariskin minimoimiseksi muun muassa autojen huoltoon noudoissa ja palautuksissa sekä erityisryhmien aukioloajoissa. Myös autojen ja toimitilojen siivousta on tehostettu.
Maaliskuussa ensirekisteröitiin 9 194 henkilöautoa, joka on 0,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa.
Uusia henkilöautoja on vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana rekisteröity 28 266, joka on 2,9 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.
Pakettiautoja ensirekisteröitiin maaliskuussa 1 220. Määrä on 11,6 prosenttia viime vuoden maaliskuuta pienempi.