Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leipomoyrittäjä Mika Väyrynen selvisi sukuyritys-Primulan konkurssista ja aikoo nousta myös korona-ahdingosta – "Päätä ei pidä työntää pensaaseen, vaan etsiä keinoja"

Korona on iskenyt kovaa myös leipomoihin. Teurastamon alueella Hermannissa toimiva Leipomo Väyrynen menetti suuren osan myynnistään, kun ravintolat hiljenivät.

– Ravintolatilaukset loppuivat kahdessa päivässä kokonaan. Se kouraisi syvältä. Ravintoloihin menevät hampurilaissämpylät ja leivät ovat olleet merkittävä osa liikevaihdostamme. Tilanteeseen ei ole näköpiirissä helpotusta ainakaan muutamaan kuukauteen, leipomon yrittäjä Mika Väyrynen kertoo.

Mika Väyrynen pyörittää leipomoa yhdessä vaimonsa Nina Väyrysen kanssa.

Onni onnettomuudessa on se, että kaupat ovat tilanneet leipää suunnilleen entiseen malliin. Väyrysen tuotteita menee noin 70 ruokakauppaan pääasiassa pääkaupunkiseudulle.

Kriisi toi mieleen vuoden 2012, jolloin Väyrysten sukuyritys Primula meni konkurssiin.

– Nyt tuli vähän samanlainen epätodellinen tunne kuin silloin, kun yhtäkkiä homma ei ollutkaan enää omissa käsissä. Kyllä se järkytti, mutta aika nopeasti aloimme miettiä tilanteeseen ratkaisuja. Selvisimme silloin konkurssista ja perustimme konkurssiin menneen leipomon tilalle uuden leipomon. Ja vaikka nyt on notkahdus, uskon, että kyllä tästäkin vielä noustaan.

Mika Väyrysen neuvo on se, että nyt täytyy miettiä keinoja, joilla selvitään kriisin yli.

– Päätä ei kannata työntää pensaaseen, vaan nyt pitää etsiä uusia tuotteita ja väyliä. Meidän täytyy miettiä, mitkä tuotteet myyvät ja missä. Emme jää tuleen makaamaan.

Kuten monet yritykset, myös Väyryset ovat joutuneet lomauttamaan työntekijöitä. Myyntiä paikatakseen he avasivat pikavauhtia leipomon yhteyteen kioskin, joka myy pikku munkkeja, hampurilaissämpylöitä ja leipää.

– Siinä on vain leivän mentävä luukku, jotta myynti on turvallista. Ihmiset ovat löytäneet luukulle mukavasti. Kolmen ihmisen jono näyttää pitkältä, kun ihmiset pitävät kuuden metrin turvaväliä. On hieno huomata, että viesti on mennyt perille.

– On ollut myös hienoa nähdä, miten ihmiset ovat alkaneet Facebookissa tukea pienyrittäjiä. Toivomme kovasti, että ihmiset muistaisivat ostaa pienyrittäjien tuotteita, kun käyvät kaupassa tai tilaavat ruokakassin kotiin. Muuten pienyrittäjät eivät selviä tästä.

Leipomoyrittäjän mukaan myös valtion tuki on tarpeen. Hänen mielestään maan hallitus on tehnyt yrittäjien auttamiseksi hyviä rahoitukseen liittyviä ratkaisuja.

– Mehän emme ole tietenkään saaneet vielä mitään tukea, mutta suunta on ainakin hyvä ja pienyrittäjät ovat tehneet hakemuksia runsaasti. Tämä on tietenkin vain minun näkemykseni. Joku toinen voi olla eri mieltä.

Väyrynen ei usko, että pienyritysten pelastaminen onnistuu pelkästään lainarahalla.

– Pienyritykselle on riskialtista ottaa lainaa ja siirtää asioita eteenpäin. Moni yritys voi kaatua siinä vaiheessa, kun laina on maksettava takaisin.