Uudellamaalla jo 131 000 ihmistä yt-neuvotteluiden piirissä – "Rajoitustoimien inhimillinen hinta voi muodostua äärimmäisen kovaksi"

Kaisa Paastela

Uudenmaan eristämistä muusta Suomesta valvotaan poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan ensimmäisinä päivinä näkyvästi, jotta tietoa asiasta saadaan levitettyä. Kaikkia pikkuteitä ei kuitenkaan absoluuttisesti pystytä valvomaan, poliisin edustajat totesivat torstaina

Uusimaa eristetään muusta Suomesta 19. huhtikuuta saakka, mikä tarkoittaa, että myös esimerkiksi pääsiäismatkat muualle Suomeen jäävät väliin. Työhön meneminen sallitaan. Muuten sallitaan poikkeukset vain välttämättömistä henkilökohtaisista syistä.

Eristämiseen on suhtauduttu helsinkiläispäättäjien keskuudessa pääosin ymmärtäen.

– Nyt tehtävät rajoitukset ihmisten perusoikeuksiin ovat niin suuria, että päätösten pohjalla oleva tieto pitää julkistaa laajasti, kansanedustaja Emma Kari (vihr.) peräsi Twitterissä.

Julkisuuteen välittyneiden tietojen mukaan hallitus päätyi järeään liikkumisen rajoittamiseen, sillä muuten vaarana olisi ollut tehohoitopaikkojen loppuminen.

Kansanedustaja Wille Rydman (kok.) muistutti Facebookissa, että jossain vaiheessa pitää pohtia myös sitä, missä tilanteessa ja edellytyksin mitäkin rajoittamistoimia voidaan purkaa.

– Kukaan poliittinen päätöksentekijä ei halua tilanteeseen, jossa liian hitaan reagoinnin vuoksi terveydenhuolto ylikuormittuu ja ihmisiä kuolee sen vuoksi. Silti pitää ymmärtää, että myös massiivisten rajoitustoimenpiteiden inhimillinen hinta voi muodostua äärimmäisen kovaksi. Kun yhteiskunta laitetaan kiinni, se merkitsee mittavaa iskua ihmisten työlle ja toimeentulolle – sitä ankarampaa, mitä pidempään rajoitukset kestävät, Rydman kirjoitti.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi torstaina aamupäivällä Twitterissä, että Uudellamaalla on tällä hetkellä jo 131 000 ihmistä yt-neuvottelujen piirissä. Vuorokaudessa lisäys oli 34 000 henkeä.

Wille Rydmanin mukaan hallituksen on pakko arvioida myös sitä, kauanko yhteiskunta ylipäätään kestää tällaista sulkua.

–  Jossain vaiheessa rajoitusten inhimilliset seuraukset muodostuvat väistämättä kestämättömiksi. Missä tuo raja kulkee, on yhtä lailla vaikea kysymys määriteltäväksi, Rydman totesi päivityksessään ja lisäsi, että oppositio varmasti tukee kaikkia järjellisiä toimia epidemian hillitsemiseksi.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) twiittasi torstaina alkuillasta, että yritysten saama suora tuki koronakriisissä nostetaan Suomessa miljardiin euroon.

Aiheeseen liittyvää

  1. Suomalaiset huippututkijat selvittävät koronaviruksen leviämistä ilmassa – "Laitoimme ryhmän kasaan muutamissa tunneissa" 26.3.2020 14:56
  2. Köyhyysrajan alla elävä Reijo käyttää ruokaan 30 euroa viikossa: "Makkara on halvinta, kasviksista ostan joskus tomaattia" 16.12.2018 9:40
  3. Hallitus: Uusimaa eristetään 19.4. saakka – poikkeus sallitaan näissä tilanteissa 25.3.2020 22:03
  4. Vakavin ennuste: 5000 tarvitsee tehohoitoa Suomessa – "Epidemian pituudeksi arvioidaan nykyisillä tiedoilla 4–6 kuukautta" 25.3.2020 16:00
  5. Helsinkiläisravintola otti turvakseen epidemiavakuutuksen – yrittäjä tyrmistyi: "Korvauksia ei saa euroakaan!" 25.3.2020 16:08

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut