Helsinkiläisestä perinneruoasta tuli ravintolakriisin symboli – ”Yritetään tuoda iloa asiakkaille"

Sakari Nupponen

Tasan kaksi viikkoa sitten 10. maaliskuuta. julkistettiin Messukeskuksessa Viisi Tähteä -lehden 50 parasta ravintolaa. Osa palkituista vielä halaili ja kätteli. Ultiman sijoitus oli 16. ja Finnjävelin 17.

Näistä kahdesta oli tuleva erilainen esimerkki, kun monessa paikassa heitettiin essu nurkkaan ja piisi kylmeni.

Seuraavana päivänä 11. maaliskuuta Gastro-messut keskeytettiin. Osa ravintoloista hiljeni tyystin. Sisään tuli lähinnä peruutuksia. Huippukokki Henri Alén lähti Tommi Tuomisen kanssa sotaan apatiaa vastaan.

12.3. Alén julisti: ”En kyllä piruvie taisteluitta taivu tälle koronalle. Varauksia perutaan ymmärrettävistä syistä, mutta palkat ja vuokrat on hoidettava”.

13.3. Hän muistutti: ”Kun kotona kökkiminen puuduttaa, tue ravintoloita”.

14.3. Finnjävel pani myyntiin tukilahjakortin. Sen voi käyttää parhaimpana ajankohtana, vaikka vasta syksyllä, mutta ravintola saa sillä heti sisään rahaa.

15.3. Alén kertoi Ultiman poikkeustilasta: ”Suunnitelma on valmis, nyt hösseliksi. Poikkeustila antaa mahiksen olla myös reilu. Menu tulee hieman elämään, jotta voimme tukea useampia pientuottajia muutaman sijaan. Ostot eivät tietenkään isoja, mutta ehkä piristävät tuottajia”.

Sunnuntain päätteeksi hän huokasi: ”Mikä viikko! Muru-babyn (lastenruoka) lanseeraus, Suomalaisen ruoan laatukirjan julkkarit, koronapaniikki. Sen mietintää. Ja tekemistä. Elämäni nopeimmat viisi päivää. Mutta enemmän hyvää kuin pahaa”.

16.3. Finnjävelin tukilahjakortteja myyty 100. Alén: ”Tämä takaa liksoja henksulle. Iso kiitos ja eteenpäin”.

”Vuokranantajaan oltu yhteydessä, eka liikeidean modaussuunnitelma tehty. Laskelma ei vielä toimi. Lahjakortit saattavat antaa hengitystä. Full attack.”

Illan päätteeksi oli mennyt 180 lahjakorttia.

Lohikeiton maun salaisuus on liemessä. Perinneruuasta on tullut yksi ravintolakriisin symboleista. Kuva: Sakari Nupponen

17.3. Monet ravintolat jo sulkivat, johon Alén: ”Ravintolamme auki toistaiseksi. Yritetään nyt työllistää, olla jotenkin mukana taloudessa. Perkele. Lets go.”

18.3. Karjalanpaistia, lohisoppaa ja kylmiä kalaruokia noudettavissa Finnjävelistä paikan päältä. Töölön alueella niitä kuljettaa sommelier Samuil Angelov Fiatilla ja vuoden tarjoilija Christian Angelov fillarilla.

19.3. Finnjävelin karjalanpaistia kuskasi ”Suomen nopein lähetti” Emma Kimiläinen, Alén kartturinaan. Kahdessa tunnissa meni Pohjois-Helsingin koteihin 44 annosta.

Yritysryppääseen kuuluu muitakin paikkoja, siksi tällainen palaveri: ”Mitkä paikat auki, miten jaetaan töitä. Mitä keksittäisiin, jotta minimoidaan damage ja mennään yli. Nyt saa aivot raksuttaa”.

20.3. Raskaan päivän päätteeksi Alén viestittää silloisilla tiedoilla, että yhtään paikkaa ei firmassa suljeta kokonaan ja yhtään ihmistä ei lomauteta kokonaan: ”Adaptoidutaan ja tehdään tappiota, mikä tehdään. Yritetään tuoda iloa asiakkaille. Luovitaan”.

21.3. Kriisin toisena lauantaina Alén: ”Voi perkele mikä viikko. Yritetään pelastaa duunit, mitä voidaan, koska valtiolla ei rahat riitä koko MaRa-alan elättämiseen. Siksi ravintoloita ei määrätä suljettavaksi. Se laukaisisi jättimäisen laskun valtiolle”.

22.3. Sunnuntaina hän kertoo, että Espoon iskuun on menossa 100 karjalanpaistia.

23.3. Hallituksen info kello 11: Ravintoloita ei suljeta. Kansliapäällikkö Pekka Timosen mukaan ei ole yleistä mahdollisuutta laissa kieltää elinkeinotoimintaa. Heti perään pääministeri Sanna Marin (sd.) twiittasi, että ”hallitus valmistelee rajoituksia yksityisten tilojen kuten ravintoloiden sulkemisen osalta”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 2. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 3. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 4. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 11. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 12. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 13. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 14. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 15. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 8. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 11. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 12. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 13. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 14. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 15. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.