Flow Festivalin ex-pomo äkkäsi, mikä suomalaisissa Instagram-tileissä mättää – "Harva jaksaa katsoa"

Aapo Siippainen

Suomalaisten koripallojoukkueiden markkinointi on sympaattisen kotikutoista. Näin kärjistää Helsinki Seagullsin myyntijohtaja Milla Valjus

– Seurojen aika ja osaaminen eivät välttämättä riitä ajan hermolla olemiseen, jota somemarkkinointi ja brändin kehittäminen vaativat, Valjus sanoo.

Seagulls sai viime syksynä äärimmäistä kokemusta ajan hermolla pysymiseen. Myyntijohtajana aloittanut Valjus työskenteli kymmenen vuotta Flow Festivalin markkinointi- ja yritysyhteistyöpäällikkönä. Hän siis tietää, kuinka elämyksenjanoisia kaupunkilaisia puhutellaan.

Valjus on tehnyt kiinnostavia huomioita suomalaisten urheiluseurojen Instagram-tileistä ja sometekemisestä.

– Siitä on vaikeaa tehdä riittävän kiinnostavaa. Harva nykypäivän lyhytjänteinen fani jaksaa katsoa kolmen päivän Instagram-story kaappausta, jossa pelaaja hölöttää niitä näitä polkiessaan kuntopyörää salilla. Ja siihen päälle jokaisesta päivän ateriasta kuvat.

– Omaan makuun toimii paremmin minimalistisempi viestintä.

Amatöörimäisyys voi näkyä myös seurojen verkkosivuilla.

– Kuvista voi välittyä harrastelijamaisuus. Tiedot eivät ole ajan tasalla. Jopa pelaajatietoja ja -kuvia puuttuu. Nettisivut saattavat olla sokkeloimainen sillisalaatti.

Seagulls tunnetaan muun muassa logosta, jossa on merilokin pää.

– Laadukkaassa organisaatiossa visuaalinen ilme on yhdenmukainen ja ulottuu viestinnästä peliasuihin ja pelitapahtumaan.

Suomalainen koripallo eli huumaa vuosina 2014–2017, kun Susijengi pelasi MM-kisoissa ja isännöi EM-kisoja. Laji nousi puheenaiheeksi myös korisperheen ulkopuolella.

Helmikuinen EM-karsintapeli Sveitsiä vastaan oli loppuunmyyty Espoon Metro-areenalla. Televisionkatsojia ottelu ei kuitenkaan kiinnostanut entiseen malliin. Finnpanelin mukaan ottelulla oli keskimäärin 131 000 katsojaa. Samana päivänä ollut ampumahiihdon maailmancup keräsi keskimäärin 768 000 katsojaa.

Onko koripallo hukannut sille tarjotun tilaisuuden eli ”momentumin”?

 – Uskon, että momentum on monella seuralla ihan käsillä. Esimerkiksi meillä meneillään oleva kausi on kaikkien aikojen paras. Otteluiden täyttöaste on ollut noin 90 prosenttia. Myös Salossa, Lahdessa ja Kotkassa katsojakeskiarvo on 1 000 molemmin puolin.

Susijengi-fanista ei Valjuksen mukaan tule tuosta vain minkään seurajoukkueen fania.

– Sama pätee myös esimerkiksi festivaaleihin. Flow Festivalin fani ei välttämättä ole Blockfestin tai jonkun muun festivaalin fani.

Helsingissä koripallo kilpailee runsaan tapahtuma- ja viihdetarjonnan kanssa. Pienemmällä paikkakunnalla koripallon on helpompi erottautua.

–  Siksi johdonmukainen brändin rakentaminen on tärkeämmässä roolissa kuin muualla. Helsingissä on enemmän myös kansainvälistä yleisöpotentiaalia, joten markkinointiviestinnän kanavia on mietittävä myös siitä näkökulmasta.

Valjus sanoo, että menestystä ja uutta yleisöä on saatavilla, jos kaikki osatekijät saadaan kohdilleen.

– Vastoinkäymisistä kuten pelaajien loukkaantumisista saattaa lähteä käyntiin lumipalloefekti, jossa suurta menestystä on vaikea saavuttaa. Meillä on ollut tänä vuonna onnea, kun joukkueessamme ei ole tapahtunut yhtään vaihdosta.

Seagullsissa on kolme maajoukkuepelaajaa Shawn Huff,Tuukka Kotti ja Antti Kanervo

– Kiinnostava joukkue ja menestys ovat parhaita joukkueen puolestapuhujia ja lipunmyynnin avittajia. Väittäisin, että harva markkinoinnillinen kikka tepsii, jos joukkue tarpoo tappioiden tiellä.

Seagullsin taustaorganisaatio on mukana Helsinki Garden hankkeessa.

– Täällä kyllä uskotaan koriksen kasvavaan vetovoimaan ja yleisöpotentiaaliin. Gardenista tulee tulevaisuudessa kotihallimme, Valjus sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut