Martoilta listaus koronavirukseen varautumiseen – "Nämä pitäisi olla kotona jokaista yhtä aikuista kohti"

Jukka Hämäläinen

Aina kun suomalaisella menee sormi suuhun ruokaan tai siivoukseen liittyvissä asioissa, olemme tottuneet luottamaan Marttojen neuvoihin. Niitä martat antavat nyt koronaepidemiankin varalle.

Martat muistuttavat, että kotona pitäisi olla kotivaraksi kutsuttu varasto ruokaa ja juomaa poikkeuspäivien varalle. Kotivaran pitäisi riittää vähintään kolmeksi päiväksi.

– Mutta sairausaika voi kestää pitempäänkin. Kotivaran ohjeilla voi elintarvikkeita hankkia useammaksikin päiväksi, järjestö opastaa tiedotteessaan.

– Kotivaraksi kannattaa varata vain sellaisia ruokia, joita tulee normaalistikin käytettyä. Näin ruokien kierto sujuu eivätkä elintarvikkeet pääse vanhentumaan ja syntymään hävikkiä. Myös läheisten kotivara kannattaa tarkistaa.

Lue myös:Kauppakeskusjohtaja näkee tilanteen huolestuttavana, ruokakaupoissa täysi hulina – Citymarket-kauppias: "Kukaan ei voi tässä tilanteessa sanoa, että hyötyy jotenkin"

Hyvin säilyviä elintarvikkeita ovat muun muassa näkkileipä, pähkinät, siemenet, kuivatut hedelmät, mehut, mehukeitot, murot, myslit, kala-, liha-, ja papusäilykkeet, pastat, linssit. Hankinnoissa on muistettava myös lastenruuat ja lemmikin ruuat.

Esimerkki yhden aikuisen kolmen päivän kotivarasta (noin 2300 kaloria päivää kohti) on:

vettä, juomia 6 l

vihanneksia ja juureksia 600 g

hedelmiä ja marjoja 400 g

perunaa 200 g

pastaa tai viljalisäkettä 200 g

leipää ja viljatuotteita 550 g

maitoa, piimää, jogurttia ja viiliä tai vastaavia kasvivalmisteita 1 l

juustoa 60 g

kalaa, munaa, lihaa, kasviproteiinia 400 g

öljyä/rasvoja 150 g

kuivattuja hedelmiä 100 g

pähkinöitä/siemeniä 90 g

makeisia/suklaata 100 g

sokeria, hunajaa 100 g

Katso tarkemmat ohjeistukset Marttojen kotivara-sivuilta

Sen lisäksi että jokainen huolehtii omasta hygieniastaan, Marttojen mukaan riittää terveenä ollessa normaali, huolellinen ylläpitosiivous.

– Imuroidaan, pyyhitään pinnat, pestään vessat ja lopuksi 60-asteessa siivousvälineet.

Mutta jos kotona on sairastunut, kannattaa olla huolellisempi ja pyyhkiä usein kosketeltavia pintoja, kuten ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat ja vesihanat) heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Vessa on hyvä pestä usein.

– Sairauden mukaan joskus voi olla tarpeen käyttää myös desinfioimisainetta. Suojaa kädet siivouskäsineillä ja pese ja kuivaa ne lopuksi tai käytä kertakäyttökäsineitä.

Kertakäyttösiivousliinoihinkin voi turvautua. Siivouspyyhkeellä ja puhdistusaineella kannattaa puhdistaa välineet ja imuri, joita et voi pestä koneessa. Siivouksen jälkeen pitää pestä ja mielellään myös rasvata kädet huolella.

– Kaikilla kannattaa olla omat käsipyyhkeet, ja kun joku sairastaa, ne kannattaa vaihtaa päivittäin. Lakanat ja tyynyliinat on hyvä myös vaihtaa silloin ainakin kerran viikossa. Pese pyyhkeet, vuodevaatteet ja siivousliinat 60 asteessa.

Marttaliitto on 1899 perustettu, kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö. Martat toimivat sen puolesta, että kaikilla ja kaikenlaisissa kodeissa olisi hyvä olla.

Aiheeseen liittyvää

  1. "Toivoa herättävä näky!" – helsinkiläinen pariskunta juhli häitä koronan tyhjentämällä Senaatintorilla 20.3.2020 20:15
  2. Suomen ensimmäinen koronan aiheuttama kuolema vahvistettiin Hus-alueella 21.3.2020 16:01
  3. Keskeytyvätkö ylioppilaskirjoitukset? – "Koulujen sulkemisesta laajemmin ei ole vielä päätöstä" 13.3.2020 9:58
  4. Lähes 90 itähelsinkiläiskoulun oppilasta ja henkilökuntaa kotikaranteeniin korona-altistuksen vuoksi – karanteeni kestää 2 viikkoa 13.3.2020 8:42
  5. Hallitus suosittaa yli 500 hengen tilaisuuksien perumista, tietopaketti koronaviruksesta jaetaan kaikkiin koteihin 12.3.2020 14:47
  6. Kritiikki voimistuu: Suomen varautumista koronaan pidetään liian lepsuna – "Tästä tulee väistämättä jo nyt tragedia, mutta mittakaavaa voisi vielä yrittää pienentää" 12.3.2020 12:02
  7. Selviäisitkö, jos Suomeen iskisi poikkeustila? Pelkät elintarvikkeet eivät riitä kotivaraksi – katso mitä kaikkea tarvitaan 19.9.2016 6:00
  8. Husin sydänkirurgilla koronavirustartunta – 28 henkilökuntaan kuuluvaa altistunutta asetettu karanteeniin 12.3.2020 12:59
  9. Elixia sulkee salinsa kahdeksi viikoksi koronaviruksen vuoksi – yhdellä salilla oli jo tartunnan saanut 12.3.2020 12:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut