Malmin keskustan jättimullistus alkoi – projektinjohtaja: "Pyritään Myllypuron tyyppiseen kehitystapaan"

Purkutyömaa aloitti Malmin keskustan uudistamisen. Malmilla pyritään Myllypuron tyyppiseen kehitystapaan, sanoo kaupungin projektinjohtaja.

Lähivuosina Malmin keskusta-alue uudistuu. Havainnepiirros Malmin junaradan ylittävältä sillalta kohti rakenteilla olevan tonttia. Helsingin kaupunki
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Malmin bussiterminaalin kupeessa on parhaillaan meneillään työmaa, jossa puretaan paikalla olevia taloja.

Kyseessä on Vanhan Helsingintien pohjoispuolella sijaitseva tontti, jolle on tarkoitus rakentaa korkeita keskustamaisia taloja sekä katutason liiketilaa nykyisen ravintola- ja liikerakennuksen paikalle.

Tontin omistaa kiinteistösijoittaja NREP. Yhtiön osakkaan Petri Valkaman mukaan hankkeen laajuus on 15 000 kerrosneliömetriä.

– Olemme suunnittelemassa omistamallemme tontille asemakaavan mukaista modernia keskustakorttelia, joka sisältää pysäköintiä, asumista, liiketiloja sekä majoitustiloja.

Tontti kuuluu isompaan uudistukseen, Vanhan Helsingintien pohjoispuolen kaavaan, ja mahdollistaa Malmin asemanseudun maankäytön tiivistämisen.

Uutta asuntorakentamista osoitetaan myös Malmin asematie 5:n tontille sekä nykyisen Vanhan Helsingintien ja Paavolantien väliselle alueelle. Kerrosalaa on yhteensä yli 56 000 kerrosneliömetriä, josta asumista ja erityisasumista on lähes puolet. Uusia asukkaita tulee noin 600.

Meneillään oleva työmaa aloittaa koko Malmin keskusta-alueen valtavan uudistamisen.

– Kun kaavamuutoksen toteutus nyt käynnistyy, se tietyllä tavalla polkaisee liikkeelle koko Malmin keskustan uudistamisen, sanoo Malmin alueen projektinjohtaja Kimmo Kuisma kaupunkiympäristön toimialalta.

Erityisesti toimitilarakentamiselle, mutta myös uudelle asumiselle on Kuisman mukaan Malmin keskustassa erityistä tarvetta.

– Malmi on pää- ja kehäradan yksi merkittävin asema. Potentiaalia sen uudistamiselle on olemassa. Myös yleiskaava mahdollistaa alueen merkittävän kasvun.

Kaupungin yleiskaavan tavoitteena on raideliikenteeseen tukeutuva rakentaminen.

– Malmin kaupunkikehityksen mahdollisuudet ovat samaa suuruusluokkaa, mitä Itäkeskus on tällä hetkellä. Malmi on yksi Helsingin kaupunkiuudistuksen alueista. Malmilla pyritään Myllypuron tyyppiseen kehitystapaan, Kuisma sanoo.

Helsingin muut vastaavanlaiset kaupunkiuudistusalueet ovat Malminkartano ja Kontula.

Myllypurossa uudistamista on tehty isosti jo yli 15 vuotta ja rakennettu uusia asuntoja sekä lisätty merkittävästi palveluita.

– Asuntorakentamisella ja palveluinvestoinneilla on Myllypurossa saatu merkittäviä kehityspolkuja ja myönteistä muutosta kaikilla mittareilla, jatkaa Kuisma.

Uudistushanke

Vetovoimaisuutta lisää uudistuksilla

Malmin keskustan uudistamiseksi on tehty keskustavisioksi nimetty suunnitelma, joka valmistui alkuvuonna.

Tärkeimmäksi uudistuskohteeksi määriteltiin Malmin aseman ympäristö eli ympäristön uudistaminen ja sen vetovoimaisuuden parantaminen.

Konseptissa ideoitu Sydän-Malmi on juurikin Ylä- ja Ala-Malmia yhdistävänä keskustakorttelien vyöhyke ja uuden yhtenäisen keskustan ydin.

Alueen asukkaat ja sidosryhmät ovat olleet mukana suunnittelutyössä.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut