Tallinnan Fotografiskassa ensi-iltansa saavat nyt Tom of Finlandin ottamat valokuvat

Tallinnan Fotografiskan yksi kevään uutuusnäyttelyistä esittelee suomalaistaiteilija Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin ottamia valokuvia, jotka toimivat inspiraation lähteenä hänen piirroksilleen. Valokuvat ovat nyt esillä ensimmäistä kertaa.

Thea Ekholm

The Darkroom -näyttely avaa ensimmäistä kertaa Tom of Finlandin taiteet tuntemattoman puolen, sillä harva tiesi hänen ottavan valokuvia ystävistään ja kumppaneistaan. Myöhemmin valokuvat toimivat inspiraationa hänen tunnetuille piirustuksilleen, joissa esiintyi maskuliinisia ja lihaksikkaita miehiä.

Touko Laaksosen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Fotografiskan näyttely on koottu kunnianosoitukseksi hänen uralleen ja sen on kuratoinut Berndt Arell

Touko Laaksosen taide syntyi aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli kriminalisoitua ja luokiteltiin mielenterveyden häiriöksi. Niinpä koko uransa ajan Laaksonen joutui piilottamaan oman henkilöllisyytensä eri pseudonyymien taakse.

Jo uransa varhaisessa vaiheessa Touko Laaksonen ryhtyi ottamaan valokuvia, joita käytti sitten piirrostensa mallina.

Fotografiskan näyttelyssä on mahdollista nähdä useita kuvapareja, joissa on vierekkäin valokuva ja sen perusteella syntynyt piirros. Neljä vuosikymmentä kestäneen uransa aikana Tom of Finland teki lähes 3 500 piirrosta ja maalausta.

Laaksonen kehitti kaikki valokuvat omassa kotipimiössään, sillä filmien vieminen valokuvausliikkeeseen kehitettäväksi olisi todennäköisesti tarkoittanut vankilatuomiota.

– Nämä ainutlaatuiset valokuvat antavat syvemmän kuvan siitä, kuinka Tom of Finlandin taitavasti piirretyt machomiehet luotiin. Jokainen piirustus koostui useista viitteistä useisiin eri valokuviin, kuraattori Berndt Arell sanoo.

– Uskon, että ilman näitä valokuvia, ei olisi taiteilijaa nimeltä Tom of Finland, Arell lisää.

The Darkroom -näyttely on esillä Tallinnassa 19.4.2020 saakka.

Fotografiska Tallinn, Telliskivi 60a-8, Tallinna

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut