"Sinkun sisimmässä myllää kateus, viha ja ulkopuolisuuden tunne" – Väestöliiton blogisti sohaisi muurahaispesää

Sinkut hylkäävät perheellistyneet kaverinsa, kirjoittaa Väestöliiton sivuilla blogia pitävä psykologi Elina Nurminen

Nurmisen mukaan kolmikymppisten naisten ystäväpiirissä tapahtuu yllättäviä muutoksia.

–Yksi on löytänyt uuden kumppanin eronsa jälkeen, toinen menee naimisiin, sinkkukaveri jatkaa sinkkuelämäänsä. Tässä ei ole mitään yllättävää – mutta järkytys voi olla se, että pitkäaikaisesta, rakkaimmasta sinkkuystävästä ei kuulu enää mitään. Hän on vaihtanut kaveriporukkaa, Nurminen kirjoittaa.

Nurmisen blogiteksti käsitteleekin nimenomaan naissinkkuja.

Nurmisen mukaan ilmiöstä kertoo se, kun sinkkuystävä ei saavu lapsuudenkaverinsa syntymäpäiville, hääjuhlien aikaan hänelle tulee yllättävä meno ja kaveriporukan leffailloissa häntä ei näy.

–Sama sinkkukaveri vaihtaa äkkiä puheenaihetta, kun ystävä kertoo olevansa raskaana. Eikö häntä kiinnosta?

Nurmisen mukaan syy sinkkuystävän vetäytymiseen on selvä.

–Toisten perheellistyminen sattuu. Sisimmässä mylläävät kateus, viha ja ulkopuolisuuden tunne. Kipu on niin suuri, että sinkku ei pysty olemaan enää yksissäkään baby shower -juhlissa, Nurminen arvelee.

Hän toteaa ymmärtävänsä sinkun vetäytymistä.

–Kavereiden vauvojen keskellä sinkun mielessä pyörii: miksi minä en ole löytänyt puolisoa? Saanko ikinä lapsia? Olen erilainen, erilainen, erilainen. En kuulu tänne. Haluan vain päästä pois tästä tilanteesta mahdollisimman nopeasti. Jossain vaiheessa ajatus voi kääntyä: enhän minä edes halua tuollaista perinteistä, tylsää elämää, maalailee Nurminen.

Hänen mukaansa tuskan välttäminen eli se, ettei tapaa perheellisiä ystäviään, voi toimia ensiapuna sinkun ahdistukseen.

–Pitkällä tähtäimellä vetäytyminen on kuitenkin tunteiden käsittelemistä toiminnalla – täytyy lähteä pois kaikista tilanteista, jotka kolhaisevat omia kipupisteitä.

–Kyse ei ole vain sinkun yksin jäämisen tunteista. Perheellistyvät voivat kokea, että sinkku on ”hylännyt” heidät. Voi olla iso pettymys huomata, että perheen perustaminen oli ystävälle liikaa. Perheellinen voi kaivata yhteyttä rakkaaseen sinkkukaveriinsa – ja kokea jäävänsä ystävyydessä ypöyksin, psykologi muistuttaa.

Nurmisen kärjistykset ovat jo herättäneet arvostelua, muun muassa Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen huomauttaa, että blogin ilmaisutapa yleistää katkeruuden osaksi kaikkien sinkkujen elämää.

Paalanen kyseenalaistaa blogin sisältämän ajatusmallin, jossa "onni asustaa lapsiperheen elämässä ja sinkun valinnat saadaan näyttämään vääriltä ja typeriltä".

Paalanen muistuttaa, että eri elämäntapoja ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen, eikä sitä pitäisi tehdä varsinkaan ihmissuhteiden asiantuntijan.

–Jokaisella on vapaus järjestää elämänsä ja ihmissuhteensa haluamallaan tavalla, Paalanen korostaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut