Kaupunki väläyttää kerrostalojen purkamista Oulunkylässä – Asukas: "Kauhuskenaario on, että asunnoista ei makseta juuri mitään"

RAKENTAMINEN Oulunkylän keskustaa halutaan tiivistää.

– Meidän kädet on sidottu seuraavaksi viideksi vuodeksi. Ei kukaan näitä asuntoja osta, toteaa Maarit Laaksonen kaupungin alustavista suunnitelmista, joihin sisältyy Laaksosen talon purkaminen Oulunkylässä. Talo sijaitsee kuvassa olevan talon vasemmalla puolella. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Oulunkylässä asukkailla on noussut huoli kaupungin alustavista suunnitelmista purkaa osa Oulunkylän torin viereisistä asunnoista uusien talojen tieltä. Torin eteläpuolelle rakennettaisiin uusi ostari.

–Kauhea epätietoisuus vallitsee. Tilanne on aika katastrofaalinen, sanoo omistusasunnossa asuva Maarit Laaksonen

Raide-Jokeri-päätöksenjälkeen kaupunki alkoi laatia suunnitelmia Oulunkylän kehittämiseksi. Yhdessä kolmesta mallissa Ogelin kauppakeskus on siirretty torin tuntumaan Tapio Rautavaaran muistopatsaan kupeeseen, torin eteläpuolelle.

Kahdessa vaihtoehdoista suunnitelmien toteuttaminen tietäisi olemassa olevien, muun muassa Laaksosen talon purkamista.

–Ongelmana on ollut, että tori on ollut kuollut, sanoo vuorovaikutussuunnittelija Tiina Antila-Lehtonen torin kehittämistarpeista.

Nykyinen ostoskeskus on huonokuntoinen.

Laaksosen huoli kohdistuu yli 30 vuotta sitten ostettuun asuntoon ja tontinvuokraan, joka umpeutuu kymmenen vuoden kuluttua.

– Kun tontin vuokra-aika menee nollille, asuntojen arvolle käy samalla tavalla. Jos kauhuskenaario toteutuu, taloista ei makseta juuri mitään.

Vaihtoehtoja alueen kehittämiseksi esiteltiin marraskuussa Oulunkylä-seuran tilaisuudessa, jossa talojen purkaminen tuli monille yllätyksenä.

–Kun aikoinaan yli 30 vuotta sitten ostimme asuntoa, ei tullut mieleenkään, että näin voisi käydä. Tällä asiassa on myös isompaa merkitystä, Laaksonen toteaa ja viittaa myös muihin kaupungin mailla oleviin vuokratontteihin.

Päätöksiä purkamisesta kuin rakentamisestakaan ei ole vielä tehty.

–Työ tähtää Oulunkylän keskustaan vuonna 2030. Nyt halutaan käynnistää keskustelu, kuinka suuria muutoksia halutaan tehdä. Suunnittelijallakaan ei ole vielä mielipidettä, joten tilanne on hyvin avoin, rauhoittelee Antila-Lehtonen.

Muutoksen tavoitteena on saada asuntoja hyvien yhteyksien varrelle.

Oulunkylä mukana pilotissa

Helsinki otti loppuvuonna ensimmäisenä kaupunkina Suomessa käyttöön 3D-kaupunkitietomallin.

Oulunkylä on ensimmäinen alue, jossa mallinnusversioita voi tarkastella 3D-ympäristössä.

3D on pelinomainen sovellus, jolla voi tehdä virtuaalisia kaavakävelyitä ja kommentoida ratkaisuja.

Malli löytyy osoitteesta www.kartta.hel.fi valitsemalla valikosta 3D-kaupunkitietomallin.

Oulunkylän asemakaavoitus aloitetaan mallien pohjalta käytävän keskustelun jälkeen, arviolta viiden vuoden kuluttua.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut