Kyllä suomalaisetkin osaavat: Isien ja vauvojen nakukuvista uusi hitti

NÄKÖKULMA Perheen vauvapotretissa poseeraa yhä useammin vähäpuheinen isä.

Tatuoidut isät pienine vauvoineen hurmaavat nyt kuvissa. Harri Virta

toimitus

Maailmalla ilmiöksi nousseiden isien ja vauvojen hellyttävien yhteiskuvien suosio on nostanut reippaasti päätään myös Suomessa.

Valokuvaajana 35 vuotta toiminut Harri Virta näkee trendin taustalla nuorten perheiden halun erottua ja ilmaista tunnetta.

Perhekuvat ovatkin rohkeampia kuin aikaisemmin.

– Vielä 90-luvulla ei olisi tullut mieleenkään, että kuvattaisiin raskauskuvia ja puolialastomia vanhempia lapsineen. Nykyään erilaiset kuvat ovat ylpeyden aihe.

Vaikka isien ja vauvojen yhteiskuvissa käydään yhä enemmän, on kaiken takana usein nainen.

– Toisin kuin äidit, miehet eivät yleensä suunnittele kovin paljoa etukäteen, mitä kuvissa tehdään. He vain tulevat kuvattavaksi. Pehmittely tehdään kotona – että kuvassa suostutaan sitten ottamaan paita pois tai tekemään jotakin muuta, Harri Virta nauraa.

Kuvaajalle nykyvanhemmat ovat kiinnostava kohde:

– Vanhemmilla on esimerkiksi paljon tatuointeja. Kuviin saadaan hieno kontrasti, kun isät pitävät tatuoiduilla ja vahvoilla käsivarsillaan puhdasta ja paljasta vastasyntynyttä, Virta kuvaa.

Isän vahvoilla käsivarsilla vauva on Harri Virran mukaan siellä, missä pitääkin.

Vielä90-luvulla äidit kauniine vatsakumpuineen olivat kuvissa harvinainen näky, Virta sanoo.

Mustavalkoisille vauvakuville on syynsä. Se löytyy vauvan väristä.”

Kokeneelle valokuvaajalle ihmistä kuvattaessa tärkeintä on kuitenkin aina kontakti kuvaajan ja kuvattavan sekä vanhemman ja lapsen välillä.

– Lasten kuvaaminen vaatii ihan omanlaistaan ammattitaitoa.

– Tutustuminen lapseen on tärkeää, jotta tunnin kuvausajasta saadaan kaikki irti. On mentävä lapsi edellä: pienelle ei voi sanoa, että nyt hymyilet, vaan kuvaajan pitää osata tehdä se juttu. Itse olen aina nauttinut lasten ja perheiden kanssa työskentelystä.

– Valokuvaajan työssä ei lopulta ole kyse tekniikasta, vaan siitä, miten saa ihmisten persoonan vapautumaan kuvassa. Lapset kuvaan mielelläni äidissä ja isässä kiinni: äidin rinnalla tai isän käsivarsilla lapsi on siinä, missä pitääkin, Virta kuvailee.

Tosin yhden salaisuudenkin Virta on valmis paljastamaan.

Nimittäin sen, miksi vauvakuvat ovat niin usein mustavalkoisia:

– Vastasyntyneet ovat vielä aika punakoita, ja isät ja äidit siinä rinnalla ihan eri väriä. Mustavalkoisina kuvat toimivat yleensä paremmin, kun ihojen kanssa ei tarvitse säätää.

Teksti: Iida Vatja

Aiheeseen liittyvää

  1. Huippumallien valokuvaaja hoitaa nyt 500 karitsan luomutilaa – "Traktori jäi peltoon kun piti lähteä Pariisiin"
    14.5.2016 9:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut