Ennennäkemättömiä kuvia Muurmannin-retkestä 1942 – materiaali löytyi suvun kotitilalta

HISTORIA Raine Narva löysi tk-miehenä toimineen isänsä jäämistön. Suomen sotahistorian laajin kaukopartio-operaatio avautuu uutuuskirjassa tunti tunnilta.

Raine Narva on laatinut TK-miehenä sodissa palvelleen isänsä Toivo V. Narvan jäämistön pohjalta ainutlaatuisen esitelmän Suomen sotahistorian laajimmasta sissi-iskusta. Janne Kallio

Janne Kallio

Porvoossa elämäntyönsä tehnyt hammaslääkäri Raine Narva törmäsi kolmisen vuotta sitten todelliseen historian kultasuoneen.

Eläkkeelle jäänyt Narva ryhtyi pitkän vetkuttelun jälkeen tutkimaan isänsä Toivo V. Narvan jäämistöön kuulunutta ”sota-arkkua”, joka sisälsi valtavasti aineistoa tk-miehenä (tiedotuskomppania) sodissa palvelleen Toivo Narvan jäljiltä.

–Isäni oli lehtimies ja palveli sodissa rintamakirjeenvaihtajana. Hänen aseitaan olivat kirjoituskone ja kamera, Raine Narva kertoo.

–Hänen rintamalta kirjoittamiaan reportaaseja julkaistiin valtakunnan päälehdissä, kuten Helsingin Sanomissa ja Uudessa Suomessa lähes sata. Kymmeniä juttuja jäi lisäksi sensuurin hampaisiin.

Raine Narvan isä ja vanhempi veli kuolivat 1990-luvulla ja isän jäämistö jäi Rainen käsiin.

Isän sota-arkku odotti suvun kotipaikassa Loimaalla tutkijaansa vuosia.

–Olin sinne toisinaan vilkaissut ja tajunnut, että materiaalia on valtavasti. Pelkkiä kirjeitä on 700–800 kappaletta ja valokuvia, päiväkirjoja ja muuta aineistoa samassa mittakaavassa. Panttasin arkun avaamista ja penkomista, lykkäsin pitkäkestoiseksi käsittämääni urakkaa aina vain eteenpäin, Narva toteaa.

Arkun salat alkoivat kiinnostaa Narvaa uudella tavalla vuonna 2013, kun Suomen sota-arkistoa avattiin yleisölle.

–Minua mietitytti, mahtaako arkistossa olla paljonkin isän ottamia valokuvia. Kävi ilmi, että virallisesta arkistosta löytyy vain joitakin kymmeniä isäni kuvia. Tiesin niitä olevan arkussa useita satoja.

Toivo Narvan sota-arkun sisältämä aineisto osoittautui ainutlaatuiseksi. TK-mies oli liittänyt pienet, vain 5x5 cm:n kuvat A5-kokoisiin vihkoihin ja jokaisesta kuvasta oli vihkoon liitetty tiedot kuvauskohteesta päivämäärineen ja selityksineen. Runsasta kuva-aineistoa täydensivät tarkat ja täsmälliset päiväkirjamerkinnät.

Toivo V. Narva oli mukana, kun Suomesta tehtiin tammikuussa 1942 kahden pataljoonan vahvuinen yllätyshyökkäys syvälle Neuvostoliiton linjojen taakse.

Suomen sotahistorian laajimpana kaukopartio-operaationa tunnetun Majewskin retken tarkoituksena oli katkaista Muurmannin rata ja tuhota samalla Mai Guban asemakylä varikkoineen ja varastoineen.

Arkussa oli pelkästään Muurmannin-operaatiosta 60 valokuvaa."

Asialle lähti lähes parituhatta miestä ja noin 250 hevosta. Osastoa johti huonosti suomea puhunut majuri Arnold Majewski

–Majewskin retkestä on kirjoitettu paljon. Kuviakin on julkisuudessa ollut noin kymmenkunta. Isän arkussa oli pelkästään tuon operaation tiimoilta kuutisenkymmentä valokuvaa, joita ei ennen tiedetty olevan olemassa, Raine Narva sanoo.

Toivo V. Narva sai marraskuussa 1941 komennuksen Rukajärvelle 14. divisioonan tiedotuskomppaniaan.

–Isä painotti aina joka yhteydessä olevansa ”Rukajärven suunnan mies”, Raine naurahtaa.

Rukajärven suunta käsitti runsaat 200 kilometriä rintamalinjaa Itä-Karjalassa Lieksan ja Kuhmon korkeudella.

Käytännössä noin 150 kilometriä nykyisestä rajasta itään sijainnut rintamalohko koostui noin 30–50 miehen vahvuisista kenttävartioista, jotka saattoivat olla kymmenenkin kilometrin päässä toisistaan.

Kenttävartioketjussa oli kaikkiaan noin 70 tukikohtaa. Kiinteää linjaa oli ainoastaan noin 15 kilometriä. Rintamavastuu oli ”korpikenraali” Erkki Raappanan johtamalla 14. divisioonalla, joka toimi suoraan päämajan alaisuudessa.

–Raappana kuunteli ainoastaan päämajaa. Käskyt tulivat käytännössä suoraan Mannerheimilta ja tämän lähimmiltä miehiltä. Välissä ei ollut armeijakuntaa tai muita komentoportaita. 14. divisioona suoraan päämajan alaisuudessa operoiva divisioona, Narva taustoittaa.

Alkuvuodesta 1942 edellisenä kesänä käynnistynyt jatkosota oli Suomen hyökkäysvaiheen jälkeen jämähtänyt asemasodaksi. Päämajassa oltiin jo syksystä lähtien tietoisia ja huolestuneita Neuvostoliiton merkittävimmästä sotamateriaalin kuljetusreitistä Muurmanskin satamasta Leningradiin.

Muurmannin yli 1400 kilometriä pitkä rata yhdisti Neuvostoliiton ainoan ympäri vuoden toimivan Muurmanskin sataman ja Leningradin toisiinsa. Länsivallat toimittivat reitin kautta syyskuun 1941 ja syyskuun 1942 välisenä aikana Neuvostoliittoon muun muassa yli 3000 lentokonetta, yli 4000 tankkia ja yli puoli miljoonaa moottoroitua ajoneuvoa.

Suomen päämajassa päätettiin laittaa Neuvostoliiton huoltoreitti poikki uhkarohkealla yllätyshyökkäyksellä.

Kaukopartioretken aivoina toimivat Raappana, Mannerheim ja kenraali Aksel F. Airo Päätös sissi-iskusta tehtiin päämajassa tammikuussa 1942. Tammikuun 8. päivänä 14. divisioona sai päämajasta käskyn noin kahden pataljoonan vahvuisen taisteluosaston muodostamisesta ja osaston marssittamisesta Rukajärveltä Särkijärven alueelle, noin 75 kilometrin päähän.

Tehtävään valikoituivat kapteeni Eino Laiston johtama, pääosin varusmiehistä koostuva jalkaväkirykmentti 10:n ensimmäinen pataljoona (I/JR10) ja majuri Matti Murolen johtama rajajääkäripataljoona 6 (RjP 6). Taisteluvahvuus oli yhteensä 1217 miestä.

Lisäksi reissuun lähti ilmatorjuntajoukkue, pioneeri- ja viestiryhmä, armeijakunnan yhteysosasto, lääkintäryhmä, sekä esikunta- ja huoltokomppaniat. Kaikkiaan majuri Majewskin johtaman osaston vahvuus oli lähtöpäivänä 14.1.1942 1924 miestä ja 268 hevosta kaikkine tarvikkeineen.

Majewski antoi osastonsa avainhenkilöille, – muun muassa pataljoonien komentajille ja komppanian päälliköille –, hyökkäyskäskyn illalla 13. tammikuuta.

–Hyvät härrat. Me ole saatu Marsalkalta yks kunniakas tehtävä. Me hiihtää Muurmannin rata, pane rata poikki ja anta ryssä pistä meidät motti. Sitte me ole kolme päivä motissa ja hiihtä kotti, käsky kuului.

Osasto Majewski poltti retkellään 92 taloa, 12 täyttä varastorakennusta tavaroineen ja sahan. Osasto tuhosi rataa, sekä lennätin- ja puhelinlinjoja 10 kilometrin matkalta, hävitti 11 rautatievaunua, 8 rautatievaihdetta, sadan hevosen tallin ja rautatiesillan.

Viholliselta kuoli operaatiossa kaksi siviiliä ja neljä sotilasta. Suomalaisten tappiot olivat neljä kaatunutta, 10 haavoittunutta ja 79 paleltunutta.

Raine Narva on laatinut isänsä jäämistön pohjalta laajan esitelmän, jota hän on esittänyt eri yleisöille toista kymmentä kertaa. Esitelmässään Narva käy läpi Majewskin retken vaiheet hetki hetkeltä.

Esitelmän on kuullut lähes parituhatta kuulijaa ja palaute on ollut erittäin myönteistä.

–Olen luovuttanut materiaalin Rukajärvimuseoon, jossa on sen pohjalta näyttely. Koen esitelmien pitämisen velvollisuudekseni isäni sukupolvea kohtaan, Raine Narva sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
 2. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 3. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 4. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 8. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 9. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 10. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 11. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 12. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 13. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 14. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 15. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 2. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 3. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 4. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 7. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 8. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 10. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 11. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 13. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 14. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.