Kirjailija: Liian moni meistä on onneton vain siksi, että "jotain puuttuu"

NÄKÖKULMA Katariina Hakaniemen mielestä hyvä ero on mahdollinen, jos aikuiset kantavat vastuunsa erosta.

Hyvä ero on mahdollinen. Se vaatii kuitenkin osapuolilta hyvin paljon älyä, sydämen viisautta ja joustavaa mieltä, avioeroista kaksi kirjaa kirjoittanut Katariina Hakaniemi sanoo. Johanna Erjonsalo

Teija Varis

Katariina Hakaniemi näkee, että yksi syy avioerojen yleisyyteen voi olla liika pohtiminen: meillä on nykyään liikaa aikaa miettiä asioita ja sitä, olemmeko onnellisia vai ansaitsisimmeko sittenkin enemmän.

– Olen kuullut sanottavan, että ”avioliittohan on vain kahden ihmisen välinen sopimus, jolla on puolen vuoden irtisanomisaika”. Ajattele, puhelinliittymästäkään ei pääse yhtä nopeasti eroon kuin avioliitosta, Hakaniemi ihmettelee.

Hakaniemi on huomannut, että sellaisetkin ihmiset, joilla on kaikki se, mitä monet kadehtivat – koti, työtä, kumppani, lapsia – ovat onnettomia, koska ”jotain puuttuu”.

Hän ei kannata omien vanhempiensa sukupolven tapaa pysyä yhdessä vaikka hampaat irvessä, mutta ei myöskään liputa eroamisen puolesta kuin vasta sitten, jos mikään muu ei auta.

– Huonossa suhteessa ei pidä olla, mutta ennen eroa olisi hyvä perusteellisesti miettiä, voisiko suhdetta sittenkin parantaa. Ei elämä eron jälkeenkään aina niin auvoista ole.

Sellaisetkin ihmiset, joilla on kaikki se, mitä monet kadehtivat, ovat onnettomia, koska ”jotain puuttuu”.

Silti hän ei usko, että Suomessa erotaan liian helposti.

– Luulen, että jokainen eronnut on tehnyt avioliittonsa eteen parhaansa, mitä se sitten kenenkin kohdalla tarkoittaa. Kukaan ei mene naimisiin erotakseen, joten kenellekään se ei varmasti ole helppo päätös. Naimisiin sen sijaan saatetaan mennä liiankin helposti, yllättävän usein kuulemma jopa hääjuhlan vuoksi.

Hakaniemi toivoo, että pariskunnat tekisivät yhtä paljon töitä liittonsa eteen hääpäivän jälkeen kuin he tekevät ennen hääpäivää.

– Kunpa oppisimme puhumaan, hän sanoo.

Mikäli avioliittoa ei ole mahdollista jatkaa ja ero on edessä, voi sen tehdä myös hyvin.

– Hyvä ero on mahdollinen. Se vaatii kuitenkin osapuolilta hyvin paljon älyä, sydämen viisautta ja joustavaa mieltä.

Se voi olla paljon vaadittu, sillä eroon liittyy pettymystä ja katkeruutta. Vastaan tuleminen ei ole helppoa.

– Hyvässä erossa asiat puhutaan selviksi vaikka parisuhdeneuvojan pakeilla, ellei kahdenkeskinen keskustelu luonnistu. Tärkeätä on, että mitään ei jätetä hampaankoloon.

Käytännön asioista on Hakaniemen mielestä päätettävä siten, että ratkaisut palvelevat perheen lapsia.

– Aikuiset pärjäävät kyllä.

Lue myös: "Jos lapsia on hankittu, heistä on pidettävä huolta"

Katariina Hakaniemi

s. 1968

FM, toimittaja, joka opiskelee ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi Helsingin psykoterapiainstituutissa.

Kahden aikuisen pojan äiti, eronnut viisi vuotta sitten.

Hakaniemen ensimmäinen kirja Tahdoin – 17 tarinaa elämästä eron jälkeen (Reuna) ilmestyi maaliskuussa 2015. Kirjan tarinat päätyivät Kouvolan teatterin Elämän juhlaa -nimiseen esitykseen.

Helmikuun 28. päivä julkaistu Kaksi kotia -kirja on jo ennen ilmestymistään päässyt osaksi helsinkiläisen kuvataiteilija Jenni Emilia Aution taidenäyttelyä Lapsen silmin. Autio on maalannut taulunsa kirjan tarinoiden inspiroimana.

Vaikka Kaksi kotia -kirjan tarinat ovat lasten ja nuorten näkökulmasta, ovat ne suurimmaksi osaksi jo aikuiseksi kasvaneiden kertomia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut