Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakriisi koettelee kodittomia – HU pääsi harvinaiselle vierailulle arabiankielisten paperittomien päiväkeskukseen

Poikkeusolot: Jotta paperittomilla on edes jokin paikka, jossa viettää päivisin aikaa, Al Amal on pitänyt ovensa auki.

Sisäänkäynti on huomaamaton ja hämyinen, mutta oven takana avautuvat valoisat ja siistit toimistotilat. On ruokapöytää, sohvaa ja biljardipöytää.

Tilat kuuluvat paperittomien päiväkeskukselle Al Amalille, joka auttaa Helsingin seudulla eläviä paperittomia. Nimi on arabiaa ja merkitsee toivoa.

Diakonissalaitos on pyörittänyt päiväkeskusta Itäkeskuksessa vuodesta 2018 lähtien. Projektipäällikkö Anne Hammad kertoo, että koronakriisi on ajanut paperittomat entistä hankalampaan tilanteeseen.

– Sadat ihmiset, joita mekin olemme auttaneet, ovat onnistuneet löytämään työpaikan, hakemaan oleskelulupaa ja saamaan asunnon. Nyt, kun lomautukset ja irtisanomiset ovat iskeneet koko yhteiskunnan läpi, myös nämä ihmiset ovat joutuneet lomautetuiksi tai irtisanotuiksi.

– Moni näistä ihmisistä jännittää lähikuukausina, mikä tulee olemaan Maahanmuuttoviraston linjaus ja luisuvatko he takaisin lähtöpisteeseen.

Hankalassa tilanteessa ovat myös ne, joilla ei ollut alun perinkään kotia.

– Kun kotia ei ole ja yhteiskunta toitottaa, että pysy kotona ja pidä itsesi ja läheisesi turvassa, niin mihin oikein voi mennä?

Jotta paperittomilla on edes jokin paikka, jossa viettää päivisin aikaa, Al Amal on pitänyt ovensa auki. Keskuksessa on käsienpesupakko, ja sisään pääsee samanaikaisesti korkeintaan 10 ihmistä.

Koronavirus on vähentänyt kävijöitä. Hammad kertoo, että normaalisti keskuksessa käy keskimäärin 50 ihmistä päivässä.

– Meitä kontaktoitiin pelkästään huhtikuun aikana yli tuhat kertaa. Ihmiset ovat saattaneet kysyä esimerkiksi sitä, mitä pitää tehdä, jos esimerkiksi kurkku on vähän kipeä.

Helsingin kaupunki on päättänyt tarjota paperittomille välttämättömän terveydenhoidon. Siihen kuuluisi myös koronaviruksen hoito.

– Meidän asiakaskunnassa on ollut yksi virusepäily mutta onneksi toistaiseksi ei yhtään todettua tapausta.

Suomessa on arviolta muutama tuhat paperitonta. Tyypillinen tarina Al Amalissa on Hammadin mukaan se, että Suomeen on tultu virallisia teitä ja pyritty saamaan oleskelulupa. Sitten jokin on mennyt pieleen.

– Olosuhteet kotimaassa ovat yleensä sellaiset, että epävirallinenkin oleskelu täällä on parempi kuin paluu kotimaahan. Kotimaassa voi olla suoranainen hengenvaara, tai sitten siellä ei yksinkertaisesti ole mitään, minne palata.

Lue myös: Ilmainen lämmin ateria päivittäin – Helsingiltä kädenojennus asunnottomille

Kriisin aikana Al Amal jakaa paperittomille lämpimiä aterioita, joita kaupunki päätti tarjota päivittäin asunnottomille.

Hammad pitää kaupungin tukea hienona, mutta hän toivoo, että siitä tulisi vakiokäytäntö.

– Nyt erityisaikana on nähty paljon auttamisen halua. Siitä toivoisi tulevan vakio. Normaalitilanteessakin pitäisi huomioida, että tässä yhteiskunnassa elää hyvin moninainen joukko ihmisiä erilaisissa vaikeissa tilanteissa.

Lue myös: Onko tämän puistonpenkin tarkoitus estää asunnottomien levähtäminen? – Näin vastaa kaupunki