Kaupunki maksaa uuden perhepalvelun tuloksesta: tavoitteena estää esimerkiksi käytöshäiriöisen leikki-ikäisen päätyminen myöhemmin sijoitukseen

Helsinki aloittaa uudenlaisen palvelun lapsiperheiden tukemiseksi, jossa tukea saa kuormittavaan arkeen. Perheen mukana -palvelussa lapsi saa pitkäaikaisen tukijan ja vanhempi apua työllistymiseen tai kouluttautumiseen.

Palvelu on tarkoitettu perheille, joiden 3–6-vuotiaalla lapsella on arkea haittaavia haasteita keskittymisessä, käyttäytymisessä, sosiaalisissa taidoissa tai tunne-elämässä. Lapsen huoltajalla puolestaan on koulutustarpeita tai hän on poissa työelämästä.

Apua voivat saada esimerkiksi yksinhuoltajaperheet tai perheet, joissa on toimeentulon ongelmia, haasteita vuorovaikutuksessa lapsen kanssa, aikuisten välisiä ristiriitoja tai elämänhallinnan vaikeuksia.

– Tavoitteena on tarjota perheille varhaista tukea ja auttaa arjen haasteissa ennen kuin ongelmat kasaantuvat suuremmiksi. Kyse on jo aiemmin vireille laitetusta hankkeesta, jonka merkitystä koronakriisi on korostanut, pormestari Jan Vapaavuori kertoo tiedotteessa.

Palvelu on perheille maksuton, ja sen tuottavat SOS-Lapsikylän Perhekumppani sekä Diakonissalaitoksen Vamos.

Kaupunki maksaa tuloksesta eli siitä, että perheet eivät päädy raskaiden ja kalliiden viimesijaisten palveluiden käyttäjiksi. Hankkeen vaikuttavuutta seurataan aina vuoteen 2032 asti.

Lue myös: Kiireellisesti sijoitettavista lapsista suurin osa on 13–15-vuotiaita, ongelmat yhä rajumpia – "Monesti vanhemmat eivät vain enää pärjää nuoren kanssa"

Perheen mukana -palvelu on kohdistettu Vuosaaressa ja Mellunkylässä asuville helsinkiläisille.

Varhaiskasvatuksen ja neuvolan työntekijöitä on kevään 2020 aikana perehdytetty ohjaamaan sopivia perheitä palveluun, johon perhe voi hakeutua myös itse. Uusi palvelu tiivistääkin osaltaan Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyötä.

– On tärkeää, että tarjoamme perheille tukea varhaisessa vaiheessa ja ehkäisemme ennalta ongelmia. Perheen mukana -palvelu täydentää kaupungin tarjoamia palveluita hyvin, Helsingin lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski sanoo.

Lue myös: "Yksinäinen lapsi sai 20 uutta kaveria" – näin lastensuojelu tuo Helsingissä miljoonasäästöjä

Palvelua toteutetaan osana Lapset SIB Helsinki -hanketta, jota rahoittaa FIMin hallinnoima rahasto. SIB tulee sanoista Social Impact Bond. Se on vaikuttavuusinvestoimisen muoto, joka on uudenlainen tapa rahoittaa hyvinvointia edistävää ja syrjäytymistä ehkäisevää työtä.

– Lapset SIB -ohjelmassa on mitattavat hyvinvointitavoitteet. Toiminta on alkanut aiemmin Hämeenlinnassa, Lohjalla ja Vantaalla, hankekoordinaattori Riikka Westman Lastensuojelun Keskusliitosta sanoo tiedotteessa.

Perheet ja kunta saavat tukea rahaston rahoittamien palvelujen kautta.

– Mikäli toiminnan vaikuttavuustavoitteet saavutetaan, maksaa kunta osan laskennallisista säästöistä rahastolle tulospalkkiona, ja sijoittajat voivat saada sijoittamansa pääoman lisäksi kohtuullisen tuoton sijoitukselleen, vaikuttavuussijoittamisen johtaja Jani Kempas FIM Pääomarahastoista kuvailee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut