Helsingissä on paljon potentiaalia maalämpöön – selvitys ehdottaa korttelikohtaisia maalämpökeskuksia

Energia: Viidennes tarvittavasta lämmöstä voitaisiin ottaa maasta.

Kartan ruskeilla alueilla vähintään 80 prosenttia lämmitystarpeesta voitaisiin vuonna 2035 kattaa maalämmöllä. Sweco
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Helsingin reuna-alueilla on suuri potentiaali maalämmön käyttöönottoon. Tämä selvisi, kun kaupunki tilasi selvityksen maalämmön mahdollisuuksista.

Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Maalämmön hyödyntäminen on siinä yksi tärkeä keino.

– Suurin potentiaali on pientaloalueilla, selvityksen tehneen konsulttiyhtiö Swecon elinkaarisuunnittelun projektipäällikkö Niina Laasonen sanoo.

Kantakaupungissa maalämmölle ei juurikaan ole tilaa. Toisaalta joillain alueilla, kuten Pikku Huopalahdessa, olisi mahdollista laajentaa maalämmön mahdollisuuksia energiaremonttien avulla.

Selvityksessä ehdotetaan, että siellä missä maalämpöä voitaisiin hyödyntää, se tehtäisiin kortteleittain.

– Suurilla kortteleilla voisi olla omat maalämpökeskuksensa puistomuuntamoiden tapaan. Myös yleisiä puistoalueita voitaisiin käyttää maalämpökaivojen sijoittamiseen nykyistä sallivammin, Swecon maankäytön asiantuntija, arkkitehti Maritta Heinilä ehdottaa.

Suurilla kortteleilla voisi olla omat maalämpökeskuksensa.

– Meille oli tärkeä tieto, että katseet tulisi kääntää kiinteistökohtaisista maalämpöjärjestelmistä alueellisiin, kaupungin teknistaloudellisen yksikön projektipäällikkö Pekka Leivo sanoo.

Selvityksen mukaan maalämmöllä voitaisiin toteuttaa Helsingin ilmastotavoitteita ja tuottaa 14–18 prosenttia kaupungin lämmöntarpeesta vuonna 2035.

Tavoitteeseen ehtimiseksi maalämmön mahdollisuuksien lunastaminen vaatii pikaisia tekoja.

– Ratkaisevaa on parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta ja ryhtyä rakentamaan maalämpökaivoja laajalla volyymillä jo tänä vuonna, Laasonen patistaa.

Helsingissä maalämmön käyttöönottoa ei ole tähän asti edistetty juuri ollenkaan. Joissakin maalämpöön vaihtaneissa tai sitä harkinneissa taloyhtiöissä on koettu, että kaupungin energiayhtiö Helen on suhtautunut niiden kaukolämmöstä irtautumiseen nihkeästi.

Suurin potentiaali on pientaloalueilla.

Helen on herännyt geolämmön mahdollisuuksiin vasta aivan viime aikoina. Yhtiö kertoi viime vuoden lopulla käynnistäneensä geologisia tutkimuksia Keskuspuistossa.

– Selvitämme parhaillaan erilaisia teknologisia ratkaisuja maalämpöratkaisuista keskisyviin geotermisiin kaivoihin. Alkuvaiheessa kyseessä olisivat kokoluokaltaan korttelitason ratkaisut, Helenin johtaja Heikki Hapuli kertoi tuolloin.

Maalämpöselvitys tehtiin samassa yhteydessä, kun Helsinki laatii uutta maanalaista yleiskaavaa.

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli alkuviikosta maanalaisen yleiskaavan luonnosta. Siinä yhteydessä apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) ja lautakunnan varapuheenjohtaja Risto Rautava (kok.) saivat päätökseen mukaan maininnan:

– Kaavan valmistelussa tulee varmistaa kokonaisvaltaisesti maalämmön edistämistavoite ja riittävä kaavallinen ohjaus.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut