"Olin kyllästynyt Pariisiin", sanoo Marine Moser, joka pitää nyt ravintolaa Vallilassa – ja myy vegaanisia ranskalaisherkkuja

Noutoruoka: Vaikka korona runtelee ravintola-alaa, kolme ranskalaista yrittäjää onnistui avaamaan Vallilaan ravintolan.

Constance von Freymann, Marine Moser ja Guillaume Calviac avasivat uuden ravintolan keskellä koronakriisiä. Silti alku on ollut lupaava. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Guillaume Calviac, Constance von Freymann ja Marine Moser olivat huhtikuun alussa vaikean päätöksen edessä.

Ranskalaiset yrittäjät olivat päättäneet avata Vallilaan uuden ravintolan. Sitten hallitus ja eduskunta päättivät sulkea ravintolat hillitäkseen koronaviruksen leviämistä. Vain take away -myynti sallittiin.

– Se oli totta kai hyvin pelottavaa. Olimme suunnitelleet avaamista pitkään ja tehneet investointeja. Yhtäkkiä meidän piti päättää, uskallammeko jatkaa vai lopetammeko jo ennen kuin ravintola on edes avattu, Calviac sanoo.

Yrittäjät päättivät jatkaa, ja rohkeus palkittiin. Take away -tilauksia on riittänyt ensimmäisen kahden viikon aikana niin paljon, että kolmikko on saanut paiskia yli kymmentuntisia päiviä.

– Meidän piti tietenkin suunnitella monta asiaa uudestaan, koska emme voineet ottaa asiakkaita tänne. Meille oli tärkeää esimerkiksi se, että löysimme biohajoavat pakkausmateriaalit, koska haluamme toimia ympäristöystävällisesti, Calviac kertoo.

Vauhdikasta alkua saattaa selittää se, että Tartine tarjoaa ranskalaista vegaaniruokaa. Tämän yhdistelmän vuoksi ravintolasta kiinnostuivat niin vegaanit kuin ranskalaisen ruoan ystävät.

– Olemme saaneet Facebookissa ja Instagramissa valtavasti tukea sekä vegaanisuuteen että Ranskaan liittyviltä yhteisöiltä, Calviac kiittelee.

Lihan läpitunkemaan ranskalaiseen ruokakulttuuriin ei äkkiseltään liitä vegaaniutta.

Yrittäjät myöntävät, että yhdistelmä on yllättävä. Heidän mukaansa vanhemman polven ranskalaiset keittiömestarit eivät pääsääntöisesti ole kovin innoissaan vegaanisesta ruoasta.

Asenteet ovat kuitenkin muuttumassa nuoremman polven myötä.

– Ranskasta löytyy jo nykyään hyviä vegaanisia ravintoloita, von Freymann kertoo.

Miten esimerkiksi ranskalaiset leivonnaiset sitten taipuvat vegaanisiksi?

– Korvaamme eläinrasvan kasvirasvalla, ja loppu on salaisuus, kolmikko kuittaa.

Yrittäjät odottavat, että he pääsevät palvelemaan asiakkaita myös paikan päällä Sturenkatu 36:ssa. Janne Koivisto

Yrittäjät päätyivät Suomeen eri tavoin. Calviac ja Moser löysivät Pariisissa suomalaiset rakkaudet ja muuttivat heidän perässään Suomeen.

– Olin kyllästynyt elämään Pariisissa, joten lähdin tänne. Vaikka suhde meni poikki, jäin tänne, kuusi vuotta Suomessa elänyt Moser kertoo.

Von Freymann tuli Suomeen Erasmus-vaihtoon.

– Luulin, että olisin täällä kuusi kuukautta, mutta kahdeksan vuotta myöhemmin olen täällä edelleen, hän naurahtaa.

Kolmikko tutustui toisiinsa viime vuonna yhteisten ystävien kautta.

– Olemme kaikki työskennelleet ravintola-alalla, ja kaikki olivat elämässään siinä pisteessä, että halusivat ryhtyä yrittäjiksi. Kun keskustelimme yhdessä, tajusimme, että olimme unelmoineet samasta asiasta, von Freymann sanoo.

Pariisilaistunnelmaa Meilahdessa – kahvilan avannut Maxime: "Tämä katu ansaitsee leipomonsa"

Seuraavaksi yrittäjät odottavat, että he pääsevät palvelemaan asiakkaita myös paikan päällä Sturenkatu 36:ssa.

– Näyttää, että olemme päässeet pahimman yli. Tulevaisuudessa haluaisimme laajentaa. Tarvitsisimme jo nyt isomman keittiön, von Freymann toteaa.

Tiedätkö mikä herkku on amuse-bouche? – Jaakko Raholan erikoisten sanojen sivu on internetin helmi

Vaikutteita Ranskan eri alueilta

Ruokalistalla pääosassa tartinet

Tartinen ruokalistalla ovat pääosassa tartinet eli hapanleipäviipaleet erilaisilla täytteillä. Tartinet tarjoillaan salaatin kera. Viidestä täytevaihtoehdosta yksi edustaa Pohjois-Amerikkaa, yksi Italiaa ja kolme Ranskan eri alueita.

Lisäksi tarjolla on keitto, aamiainen, ranskalaisia jälkiruokia ja vegaanisia juustoja. Juomapuolelta löytyy kuumia ja kylmiä juomia, oluita ja siidereitä sekä vegaanisia ranskalaisia viinejä.

Ranskalaista hapanleipää saa vain ennakkotilauksella, koska leivän leipominen kestää useamman päivän.

Perinteikäs helsinkiläisravintola keksi nopean poikkeusratkaisun – "Nyt meillä on säpinää"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.