Paulan ja Sepon puutarhaohjelmasta tuli ajankohtainen – "Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia tämän ahdistuksen keskellä"

Asuminen: Paula Ritanen-Närhin ja Seppo Närhin ohjelmaa kuvataan parin Vantaalla sijaitsevassa puutarhassa.

Seppo Närhi ja Paula-Ritanen Närhi tekevät puutarhaohjelmaa sillä samalla intohimolla, jolla hoitavat omaa puutarhaansa. Mari Mäkinen

Mari Mäkinen

AlfaTV:ssä pyörähti tänä keväänä käyntiin Paratiisi takapihalla -sarja. Jaksot kuvataan kuluvan kevään ja kesän aikana sitä mukaan, kun niitä esitetään.

– Ajattele, jos olisimme kuvanneet ohjelmaa viime keväänä. Aiheet eivät ehkä sopisi tähän aikaan ollenkaan. Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia ihmisille tämän ahdistuksen keskellä, ja siihen olemme voineet reagoida. Olemme muun muassa antaneet vinkkejä hyötykasvien kasvattamiseen, puutarhatoimittaja Paula Ritanen-Närhi kertoo.

Ohjelmaa kuvataan Ritanen-Närhin ja hänen puolisonsa, puutarhaneuvos Seppo Närhin Vantaalla sijaitsevan kodin puutarhassa. Se on hortonomipariskunnan oma paratiisi, kuten ohjelman nimikin kertoo. Lisäksi vieraillaan erilaisissa puutarhoissa ympäri pääkaupunkiseutua.

Jokaisessa jaksossa on myös Seppo Närhin haastattelussa asiantuntijavieras kertomassa ajankohtaisista teemoista. Tähän mennessä on käsitelty muun muassa pihasuunnittelua ja taimien terveyttä sekä hulevesien hyötykäyttöä.

Ritanen-Närhi painottaa, että ohjelma on suunnattu kaikille puutarhanhoidosta kiinnostuneille, oli puutarha sitten rivi- tai omakotitalon pihassa tai parvekkeella laatikoissa.

– Toiset hakevat ohjelmasta konkreettisia vinkkejä, toiset vertaistukea. Moni saa mielihyvää siitä, että näkee toistenkin harrastajien innostuvan siitä, kun pionit nousevat pintaan. On aina mukavaa löytää samasta asiasta kiinnostuneita kanssasiskoja ja -veljiä. Toiset taas seuraavat ohjelmaa ja kevään edistymistä puhtaasti viihteenä.

Ritanen-Närhi kertoo, että ajan henki näkyy selvästi siinä, miten ihmiset nyt pihojaan hoitavat ja millaisia kasveja he sinne haluavat. Korona on lisännyt kiinnostusta hyötykasveja kohtaan.

– En usko, että se johtuu siitä, että tavoitteena on ruokkia itsensä, jos eristys iskee pahemmin. Enemmän se on oman energian kanavointia johonkin hyödylliseen ja ajatus siitä, että tapahtuipa maailmassa mitä tahansa, niin tämä ainakin toimii.

Puutarhan hoitaminen on saanut viime vuosina uusia ulottuvuuksia. Enää ei kiinnitetä huomioita vain kasvien väreihin tai vaikkapa niiden kukkimisaikoihin. Esille nousevat nyt muun muassa puutarhanhoidon merkitys hyötyliikuttajana sekä luonnonmukaisuus.

– Nyt kiinnostavat hyönteishotellit, perhosbaarit ja lahopuutarhat, joissa lahoavat puut tarjoavat hyönteisille talvehtimispaikkoja. Ihmiset tekevät valintoja pitkäaikaisesti ja suosivat pölyttäjille tärkeitä kasveja, Ritanen-Närhi listaa esimerkkejä.

Tekijät

Vuonna 2004 vuoden hortonomiksi valittu Paula Ritanen-Närhi on julkaissut useita puutarhakirjoja. Hän oli TV1-kanavan Puutarhaunelmia -ohjelman päätoimittaja ja juontaja. Muita tv-töitä ovat olleet mm. Piha ja puutarha kuntoon (Yle1), Eläköön puutarha (MTV3), Kotona ollaan -ohjelman puutarhajutut (TV4) ja Kuningaskuluttajan puutarhajutut.

Puutarhaneuvos Seppo Närhi on tehnyt pitkän työuran toimittajana viheralan ammattilehdissä sekä yhdistystoiminnassa. Työskenteli aiemmin Viherympäristöliitto ry:n pääsihteerinä. Hänelle on myönnetty muun muassa Puutarhaliiton kultainen ansiomerkki ja Puutarhaliiton korkein huomionosoitus, pronssinen Unitis Viribus -mitali.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 15. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 4. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 9. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 10. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 11. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 12. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 13. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.