Paulan ja Sepon puutarhaohjelmasta tuli ajankohtainen – "Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia tämän ahdistuksen keskellä"

Asuminen: Paula Ritanen-Närhin ja Seppo Närhin ohjelmaa kuvataan parin Vantaalla sijaitsevassa puutarhassa.

AlfaTV:ssä pyörähti tänä keväänä käyntiin Paratiisi takapihalla -sarja. Jaksot kuvataan kuluvan kevään ja kesän aikana sitä mukaan, kun niitä esitetään.

– Ajattele, jos olisimme kuvanneet ohjelmaa viime keväänä. Aiheet eivät ehkä sopisi tähän aikaan ollenkaan. Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia ihmisille tämän ahdistuksen keskellä, ja siihen olemme voineet reagoida. Olemme muun muassa antaneet vinkkejä hyötykasvien kasvattamiseen, puutarhatoimittaja Paula Ritanen-Närhi kertoo.

Ohjelmaa kuvataan Ritanen-Närhin ja hänen puolisonsa, puutarhaneuvos Seppo Närhin Vantaalla sijaitsevan kodin puutarhassa. Se on hortonomipariskunnan oma paratiisi, kuten ohjelman nimikin kertoo. Lisäksi vieraillaan erilaisissa puutarhoissa ympäri pääkaupunkiseutua.

Jokaisessa jaksossa on myös Seppo Närhin haastattelussa asiantuntijavieras kertomassa ajankohtaisista teemoista. Tähän mennessä on käsitelty muun muassa pihasuunnittelua ja taimien terveyttä sekä hulevesien hyötykäyttöä.

Ritanen-Närhi painottaa, että ohjelma on suunnattu kaikille puutarhanhoidosta kiinnostuneille, oli puutarha sitten rivi- tai omakotitalon pihassa tai parvekkeella laatikoissa.

– Toiset hakevat ohjelmasta konkreettisia vinkkejä, toiset vertaistukea. Moni saa mielihyvää siitä, että näkee toistenkin harrastajien innostuvan siitä, kun pionit nousevat pintaan. On aina mukavaa löytää samasta asiasta kiinnostuneita kanssasiskoja ja -veljiä. Toiset taas seuraavat ohjelmaa ja kevään edistymistä puhtaasti viihteenä.

Ritanen-Närhi kertoo, että ajan henki näkyy selvästi siinä, miten ihmiset nyt pihojaan hoitavat ja millaisia kasveja he sinne haluavat. Korona on lisännyt kiinnostusta hyötykasveja kohtaan.

– En usko, että se johtuu siitä, että tavoitteena on ruokkia itsensä, jos eristys iskee pahemmin. Enemmän se on oman energian kanavointia johonkin hyödylliseen ja ajatus siitä, että tapahtuipa maailmassa mitä tahansa, niin tämä ainakin toimii.

Puutarhan hoitaminen on saanut viime vuosina uusia ulottuvuuksia. Enää ei kiinnitetä huomioita vain kasvien väreihin tai vaikkapa niiden kukkimisaikoihin. Esille nousevat nyt muun muassa puutarhanhoidon merkitys hyötyliikuttajana sekä luonnonmukaisuus.

– Nyt kiinnostavat hyönteishotellit, perhosbaarit ja lahopuutarhat, joissa lahoavat puut tarjoavat hyönteisille talvehtimispaikkoja. Ihmiset tekevät valintoja pitkäaikaisesti ja suosivat pölyttäjille tärkeitä kasveja, Ritanen-Närhi listaa esimerkkejä.

Tekijät

Vuonna 2004 vuoden hortonomiksi valittu Paula Ritanen-Närhi on julkaissut useita puutarhakirjoja. Hän oli TV1-kanavan Puutarhaunelmia -ohjelman päätoimittaja ja juontaja. Muita tv-töitä ovat olleet mm. Piha ja puutarha kuntoon (Yle1), Eläköön puutarha (MTV3), Kotona ollaan -ohjelman puutarhajutut (TV4) ja Kuningaskuluttajan puutarhajutut.

Puutarhaneuvos Seppo Närhi on tehnyt pitkän työuran toimittajana viheralan ammattilehdissä sekä yhdistystoiminnassa. Työskenteli aiemmin Viherympäristöliitto ry:n pääsihteerinä. Hänelle on myönnetty muun muassa Puutarhaliiton kultainen ansiomerkki ja Puutarhaliiton korkein huomionosoitus, pronssinen Unitis Viribus -mitali.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut