Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa

Asuminen: Itä-Helsinkiin nousee kaksi hirsitaloa, jotka ovat ainoat koko kaupungissa.

Viikkiläinen Janne Kilpinen, 44, tekee ensi syksynä rakennushistoriaa: hän muuttaa poikansa kanssa 65-neliöiseen minitaloon, joka on samalla koko Helsingin ensimmäinen moderni hirsiminitalo.

Taloja valmistuu ensi elokuuhun mennessä samalle tontille kaksi, joista toinen vuokrataan eteenpäin.

Kurkimäkeen rakennettaviin taloihin on asennettu myös Helsingin ensimmäiset energiapaalut. Talot lämpenevät maalämpöä keräävien putkien avulla – nämä putket on sijoitettu perustuspaaluihin.

Kemistinä toimiva Kilpinen menestyi pari vuotta sitten pidetyissä vuokratonttiarpajaisissa ja sai uutta kotiaan varten paikan Kurkimäestä, jossa tarjolla oli 300 neliön tontti.

– Tarkoituksena oli rakentaa tähän ekologinen minitalo, jonka on suunnitellut arkkitehti Maria Klemetz, Kilpinen kertoo.

Rakennustöihin ei kuitenkaan päästy heti, sillä kaupunki ei hyväksynyt Kilpisen halua rakentaa minitalo.

– Kaupungin perustelu oli se, että talon pitää olla samankokoinen kuin ympäristön talot. Mutta kun kyseessä on vain kahden hengen perhe, ei meidän kannata rakentaa hukkaneliöitä.

Kolmen lapsen äiti aikoo rakentaa nelihenkiselle perheelleen minitalon vanhan autonkuljetusvaunun päälle

Lopulta keksittiin kaikkia tyydyttävä ratkaisu: rakennetaan samalle tontille toinenkin talo, lisätään neliöitä olohuoneen lisäosalla ja korotetaan talojen korkeutta kahteen kerrokseen.

– Se yllätti, että rakennuslupaa hakiessa on jouduttu joka vaiheessa usein neuvottelemaan kaupungin kanssa. Nyt lisäosaan tulee sitten olohuone, Kilpinen kertoo.

Kimppakämppiä rakennetaan nyt uudella konseptilla Helsinkiin – huoneistopohja takaa asukkaille myös yksityisyyttä

Molemmat talot ovat keskenään lähes identtisiä. Kilpiset muuttavat A-taloon ja B-talo laitetaan vuokralle.

– Vuokralaisia on jo ilmoittautunut tarjolle aika mukavasti. Ja onhan tämä kerännyt huomiota muutenkin, kun autoja pysähtyy talojen kohdalle ja ihmiset ottavat kuvia, Kilpinen naurahtaa.

Talojen hirsirungot rakensi suomalainen yritys, mutta hirret on tehty käsin veistämällä Vienan Karjalassa, Venäjällä.

– Hauska yhteensattuma on se, että talot pystytetään tänne Kurkimäkeen juuri Vienankadulle, Kilpinen naurahtaa.

Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa

Kaupunki ei ole lämmennyt hirsipinnalle, niinpä hirsikertaa ei rakennusmääräysten vuoksi voi jättää näkyviin, vaan talo pitää ulkovuorata.

– Kyllähän se tietenkin harmittaa, koska hirsi on tavattoman kaunis materiaali katsella. Toisaalta ulkopuolen lisäeristys ja laudoitus parantavat energiatehokkuutta.

– Mutta joka tapauksessa tähdätään siihen, että tupaantulijaiset pidetään ensi syksynä, Kilpinen myhäilee.

Perhe säästi talopaketistaan 100 000 euroa – "Yllätyin kuinka vähillä tiedoilla talotehtaat yrittävät kauppaa tehdä"