Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa

Asuminen: Itä-Helsinkiin nousee kaksi hirsitaloa, jotka ovat ainoat koko kaupungissa.

Janne Kilpinen odottaa innolla pääsevänsä poikansa kanssa muuttamaan Kurkimäkeen valmistuvaan hirsitalokotiin. Jari Pietiläinen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Viikkiläinen Janne Kilpinen, 44, tekee ensi syksynä rakennushistoriaa: hän muuttaa poikansa kanssa 65-neliöiseen minitaloon, joka on samalla koko Helsingin ensimmäinen moderni hirsiminitalo.

Taloja valmistuu ensi elokuuhun mennessä samalle tontille kaksi, joista toinen vuokrataan eteenpäin.

Kurkimäkeen rakennettaviin taloihin on asennettu myös Helsingin ensimmäiset energiapaalut. Talot lämpenevät maalämpöä keräävien putkien avulla – nämä putket on sijoitettu perustuspaaluihin.

Kemistinä toimiva Kilpinen menestyi pari vuotta sitten pidetyissä vuokratonttiarpajaisissa ja sai uutta kotiaan varten paikan Kurkimäestä, jossa tarjolla oli 300 neliön tontti.

– Tarkoituksena oli rakentaa tähän ekologinen minitalo, jonka on suunnitellut arkkitehti Maria Klemetz, Kilpinen kertoo.

Rakennustöihin ei kuitenkaan päästy heti, sillä kaupunki ei hyväksynyt Kilpisen halua rakentaa minitalo.

– Kaupungin perustelu oli se, että talon pitää olla samankokoinen kuin ympäristön talot. Mutta kun kyseessä on vain kahden hengen perhe, ei meidän kannata rakentaa hukkaneliöitä.

Kolmen lapsen äiti aikoo rakentaa nelihenkiselle perheelleen minitalon vanhan autonkuljetusvaunun päälle

Lopulta keksittiin kaikkia tyydyttävä ratkaisu: rakennetaan samalle tontille toinenkin talo, lisätään neliöitä olohuoneen lisäosalla ja korotetaan talojen korkeutta kahteen kerrokseen.

– Se yllätti, että rakennuslupaa hakiessa on jouduttu joka vaiheessa usein neuvottelemaan kaupungin kanssa. Nyt lisäosaan tulee sitten olohuone, Kilpinen kertoo.

Kimppakämppiä rakennetaan nyt uudella konseptilla Helsinkiin – huoneistopohja takaa asukkaille myös yksityisyyttä

Molemmat talot ovat keskenään lähes identtisiä. Kilpiset muuttavat A-taloon ja B-talo laitetaan vuokralle.

– Vuokralaisia on jo ilmoittautunut tarjolle aika mukavasti. Ja onhan tämä kerännyt huomiota muutenkin, kun autoja pysähtyy talojen kohdalle ja ihmiset ottavat kuvia, Kilpinen naurahtaa.

Talojen hirsirungot rakensi suomalainen yritys, mutta hirret on tehty käsin veistämällä Vienan Karjalassa, Venäjällä.

– Hauska yhteensattuma on se, että talot pystytetään tänne Kurkimäkeen juuri Vienankadulle, Kilpinen naurahtaa.

Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa

Kaupunki ei ole lämmennyt hirsipinnalle, niinpä hirsikertaa ei rakennusmääräysten vuoksi voi jättää näkyviin, vaan talo pitää ulkovuorata.

– Kyllähän se tietenkin harmittaa, koska hirsi on tavattoman kaunis materiaali katsella. Toisaalta ulkopuolen lisäeristys ja laudoitus parantavat energiatehokkuutta.

– Mutta joka tapauksessa tähdätään siihen, että tupaantulijaiset pidetään ensi syksynä, Kilpinen myhäilee.

Perhe säästi talopaketistaan 100 000 euroa – "Yllätyin kuinka vähillä tiedoilla talotehtaat yrittävät kauppaa tehdä"

Kurkimäen minitalot

Yhteen taloon kului 20 tonnia hirttä

Helsingin kaksi ensimmäistä modernia hirsiminitaloa valmistuu Kurkimäkeen.

Hirret on veistetty Vienan Karjalassa, jossa talo myös koottiin.

Hirret numeroitiin Venäjällä, sitten talo purettiin ja koottiin uudelleen Helsingissä.

Yhteen taloon on käytetty 20 tonnia 18-senttistä hirttä.

Rakennuttajana Janne Kilpinen, arkkitehtinä Maria Klemetz.

Tontin koko 300 neliötä, kumpikin talo on 65-neliöinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Jakomäen sydämen rakentaminen viivästyi, koulu alkoi vielä vanhoissa tiloissa – Projektinjohtaja: "Ehkä vähän haasteellisempi rakennus toteuttaa"
 3. Saunaraati löysi asuntomessuilta elämyksiä – täydelliseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas
 4. Henkilökuntapula hidastaa uusien näytteenottopaikkojen avaamista Helsingissä – Näin moni saa tällä hetkellä koronatestistä positiivisen tuloksen
 5. Kaupunginteatterin ja Kansallisen teatterisyksy käynnistyy koronasta huolimatta – paikkoja myydään edelleen vain puolet normaalista
 6. Penkinlämmittäjistä tuttu Tero Tiittanen tekee Kuutamokeikan teatteri- ja eduskuntamies Ville Virkkusen kanssa
 7. Ylijäämäomenat kiertoon
 8. Pyöräliiton puheenjohtaja Helsingin Uutisissa: "Mitä enemmän lapsia tuodaan kouluun autolla, sitä vaarallisempia koulujen lähialueet ovat"
 9. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 10. T24: Suomalaismatkailijat eivät enää työllistä Suomen suurlähetystöä Tallinnassa entiseen malliin
 11. Pyörällä kouluun
 12. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 13. Ikääntyneiden heikko työllisyys johtuu syrjinnästä, johon laki ohjaa
 14. "Tupsahda" kuuntelemaan iltasatuja – Malmin kirjastossa luetaan syksyllä satuja
 15. Päätoimittaja Kannala: Korona, asuntojen hintataso, liikenneratkaisut ja eläköitymiset eivät edistä muuttamista Helsinkiin vaan sen liepeille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Pyöräilijä kaatui Malmilla – Haki kaupungilta 10 000 euron korvauksia
 3. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 4. Jätkäsaareen valmistui puisto, joka ei näytä järin luonnolliselta – vanhemmat seuraavat sydän kurkussa aluetta halkovan pyörätien liikennettä
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 7. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 8. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 9. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 10. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.