Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Taide: Seppo Fräntin kokoelmassa maistuu elämä.

Taidekeräilijä Seppo Fräntin Kiasmalle lahjoittama taidekokoelma kuvaa kärsimystä lohdullisella tavalla. Johanna Erjonsalo
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Kiasman näyttelyhuoneissa kiertelee onnellinen mies.

Seinille on ripustettu noin 250 maalausta ja lähes 400 paperipohjaista teosta, jotka on museolle lahjoittanut helsinkiläinen taidekeräilijä Seppo Fränti, 70.

Mittava lahjoituskokoelma tulee kaikkien ihailtavaksi tiistaina, jolloin Kiasma avautuu lähes kolmen kuukauden koronatauon jälkeen.

Seppo Fränti on enemmän kuin tyytyväinen siihen, että merkittävä osa hänen lahjoittamastaan taiteesta pääsee mittavasti esille juuri Kiasmassa.

– Kyllä tämä on aivan ehdottomasti paras paikka tuoda taidetta esille, siitä ei ole epäilystäkään, Fränti luonnehtii.

Seppo Fräntin Kiasmalle lahjoittamassa näyttelyssä on esillä noin 250 maalausta. Johanna Erjonsalo

Kampissa asuva Fränti on kerännyt suomalaista nykytaidetta yli kahden vuosikymmenen ajan. Hän on hankkinut teoksia etenkin nuorilta taiteilijoilta.

– Olen löytänyt hyvin kiinnostavia teoksia esimerkiksi Kuvataideakatemian lopputöiden joukosta, Fränti kertoo.

– Hankin vain niitä töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä. En missään tapauksessa keräisi sellaista taidetta, jota joku muu kehottaisi ostamaan.

Hullu rakkaus -nimeä kantava näyttely on rikas ja monipuolinen läpileikkaus moderniin kuvataiteeseen.

Esillä olevan kokoelman kantava teema on kärsimys ja sen vaikutukset ihmisen jokapäiväiseen elämään.

Silti näyttely on omalla tavallaan lohdullinen.

Henna Julan teos Juuret on valmistunut vuonna 2015. Johanna Erjonsalo

Kärsimys on tullut tutuksi myös Fräntin yksityiselämässä: hän joutui julkisuuteen tasan 20 vuotta sitten Jolon saarella Filippiineillä tapahtuneen panttivankikaappauksen vuoksi.

Fränti oli toinen suomalaisista panttivangeista, jotka viettivät sissien vankeina viisi kuukautta.

Karun ja pelottavan vankeuden aikana hän selviytyi tekemällä yli 300 piirustusta bambun- ja banaaninlehdille. Piirrosten aiheina olivat maisemat, sissit ja panttivankitoverit.

– Maalaan kyllä edelleen, mutta nyt käytän etupäässä mustetta ja maavärejä. Öljyvärit olen jo lähes jättänyt.

Samaan aikaan Fräntin lahjoituskokoelman lisäksi Kiasmassa tulee esille Emma Jääskeläisen veistoskokonaisuus. Teos on osa Kiasma Commission by Kordelin -sarjaa. Jääskeläisen veistokset ovat nähtävissä 22. marraskuuta saakka.

Melanie Bonajon videoteos on puolestaan esillä Kiasmassa 23. elokuuta saakka.

Hullu rakkaus – Seppo Fräntin kokoelma Kiasmassa 2.6.2020–10.1.2021.

Kim Somervuoren teos Portrait of the Artist as a Young Derelict on valmistunut vuonna 2014. Johanna Erjonsalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 13. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 12. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 13. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.