Helsingin uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo sai valtiolta 60 miljoonan euron tuen – kaupungilta odotetaan vastaavansuuruista pääomitusta

Valtio on päättänyt tukea Eteläsatamaan suunniteltua arkkitehtuuri- ja designmuseota 60 miljoonalla eurolla. Se tarkoittaa sitä, että kaupungilta odotetaan päätöstä vastaavansuuruisesta pääomituksesta.

– Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on askeleen lähempänä toteutumista vaikka avajaisia saa vielä odottaa, pormestari Jan Vapaavuori sanoi Twitterissä.

Hän myös kiitteli Sampo Terhoa ja kaikkia asian valmistelussa mukana olleita kaupungilla, valtiolla ja museoissa hienosta työstä.

Lue myös: Lukijalta: Arkkitehtuuri- ja designmuseolla nostetta Suomelle

Helsingin kaupunki ei osallistuisi museon käyttötalouden kustannuksiin.

Ennen lopullista päätöstä tarvitaan jatkoselvityksiä muun muassa tilojen käytöstä ja toimintataloudesta.

Helsinki käy neuvotteluita asiasta ja tekee päätöksen kaupungin konkreettisesta osallistumisesta alustavan arvion mukaan tämän vuoden aikana.

Lue myös: Eteläsatamaan kaavaillaan maailmanluokan museota – kärjessä design ja arkkitehtuuri

Helsingin kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö ja museosäätiöt ovat tehneet selvityksiä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon konseptista ja toimintamallista.

Helsingin kaupungin lähtökohtana uudelle museolle on alusta saakka ollut korkea, kansainvälinen taso. Vuodesta 2017 alkaen museoiden toimintaa on lähdetty kehittämään.

Museoilla on merkittävät kokoelmat, mutta muun muassa niiden tilat eivät riitä kunnianhimoiseen näyttelytoimintaan.

Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö ehdottivat toteutusmallia, jossa museon toiminnasta vastaisi uusi yritys ja kokoelmien omistajuudesta uusi säätiö.

Museorakennus toteutettaisiin Eteläsataman alueelle osana alueen laajempaa kehittämistä. Museon toteuttamiseen järjestetään erillinen arkkitehtuurikilpailu.

Koko alueesta järjestettäisiin kaksivaiheinen konsepti- ja suunnittelukilpailu, jonka tavoitteena olisi löytää taho, joka pystyisi toteuttamaan alueen kokonaisuuden mahdollisimman korkeatasoisesti.

Museon käyttötalous perustuisi omaan tulonhankintaan sekä opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuus- ja avustusjärjestelmän kautta myönnettävään tukeen. Lisäksi museo saisi tuloa säätiön pääoman tuotosta.

Säätiön pääomittamisesta vastaisivat opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kaupunki ja yksityiset tahot.

Lue myös: Museobuumi jyllää yhä Helsingissä – Kiasma paukuttaa uuden ennätyksen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut