Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karvalakkimiehen paluu: Legendaarinen tv-toimittaja ja vääryyksien paljastaja tällä kertaa itse dokumentin aiheena

Kotimaisen tv-journalismin elävästä legendasta Hannu Karposta on valmistumassa dokumenttielokuva Karpo, joka saa ensi-iltansa elokuvateattereissa ensi syyskuussa. Sen ohjaa Ari Matikainen.

Elokuva kuvaa Hannu Karpon vuosikymmenten uraa toimittajana sekä käänteitä, jotka tekivät Karposta koko kansan tunteman tv-kasvon. Karpon linjana oli paljastaa epäkohtia ja vääryyksiä, oli sitten kyse tonttiriidoista tai epäpätevistä virkamiehistä. Usein hän tykitti asiaansa iso karvalakki päässä.

– Karpon työ kansan äänenä oli aikalaisilleen instituutio, jonka arvoa ei ohjelmien ilmestyessä ehkä täysin ymmärretty. Se, että toimittaja nousee systeemiä vastaan ja muodostaa television välityksellä työllään kansankäräjät, on hyvin ainutlaatuista – asia, jota sittemmin moni on kaivannut. Mistä saa enää oikeutta, kun ei ole Karpoakaan, sanoo Matikainen tiedotteessa.

Televisio-ohjelman tuotannossa käytettiin toisinaan mitä ällistyttävämpiä keinoja ja liikuttiin lain molemmin puolin. Karpoa oli mahdotonta pysäyttää syyttein tai uhkauksin, sillä kansan silmissä hänestä kasvoi oikeuslaitostakin suurempi instituutio.

Karpo-elokuvassa kerrotaan myös niistä uhrauksista, joita ohjelmien teko ja vääryyttä kokeneiden kansalaisten puolustaminen vaativat. Kaikki tietävät Karpon, mutta harva tuntee miehen karvahatun alla, todetaan tiedotteessa.

Elokuvan tuottaa Napafilms ja tuottajana toimii Liisa Karpo.

Jussi-palkittu Ari Matikainen on ohjannut aiemmin muun muassa dokumentit Sota ja mielenrauha ja Yhden tähden hotelli.