USU: Henkilöverojen tuotto hiipuu Uudellamaalla, maakunnat nousevat ripeässä tahdissa

Kuvituskuva. Sanna Inkinen
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Uudenmaan merkitys henkilöverojen tuotolle on vähentynyt 2000-luvulla.

Henkilöverotuotoissa Uudenmaan merkitys pienentyi kaikissa ikäryhmissä, mutta nuorissa muutos on suurin, kertoo Uutissuomalainen.

Uudellamaalla asuvien 20–39 -vuotiaiden maksamat keskimääräiset henkilöverot ovat pienentyneet koko 2000-luvun.

Vaikka Uudellamaalla nuoret maksavat veroja yhä enemmän kuin muissa maakunnissa, on vuosina 2000–2018 tapahtunut selvä muutos, jonka myötä Uusimaa on pudonnut ja muut maakunnat nousseet vertailussa.

Monissa maakunnissa 20–39 -vuotiaiden keskimääräinen henkilöverotuotto oli tutkimuksen mukaan ripeässä kasvussa. Positiivisinta kehitys oli Lapissa ja Kainuussa sekä muun muassa Keski-Pohjanmaalla, Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä.

Jyväskylän yliopiston tuoreen tutkimuksen tiedot perustuvat Tilastokeskuksen henkilöverotilastoihin 2000–2018.

Varttuneempien ikäryhmien, eli 40–59-vuotiaiden, henkilöverot kasvoivat ripeimmin Pirkanmaalla ja Pohjois-Savossa. Myös Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Etelä-Savossa suunta oli positiivinen.

Tutkimuksen tehnyt Kimmo Niinimäki pitää tuloksia yllättävinä. Hän varoo tekemästä pitkälle meneviä yleistyksiä ja huomauttaa, ettei tulos poista maakuntien ongelmia kuten väestökatoa.

– Mutta kyllä tämä on selvä positiivinen signaali, että monissa maakunnissa on taloudellista potentiaalia, taloustieteen opiskelija Niinimäki sanoo Uutissuomalaiselle.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut