Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Henkilöverojen tuotto hiipuu Uudellamaalla, maakunnat nousevat ripeässä tahdissa

Uudenmaan merkitys henkilöverojen tuotolle on vähentynyt 2000-luvulla.

Henkilöverotuotoissa Uudenmaan merkitys pienentyi kaikissa ikäryhmissä, mutta nuorissa muutos on suurin, kertoo Uutissuomalainen.

Uudellamaalla asuvien 20–39 -vuotiaiden maksamat keskimääräiset henkilöverot ovat pienentyneet koko 2000-luvun.

Vaikka Uudellamaalla nuoret maksavat veroja yhä enemmän kuin muissa maakunnissa, on vuosina 2000–2018 tapahtunut selvä muutos, jonka myötä Uusimaa on pudonnut ja muut maakunnat nousseet vertailussa.

Monissa maakunnissa 20–39 -vuotiaiden keskimääräinen henkilöverotuotto oli tutkimuksen mukaan ripeässä kasvussa. Positiivisinta kehitys oli Lapissa ja Kainuussa sekä muun muassa Keski-Pohjanmaalla, Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä.

Jyväskylän yliopiston tuoreen tutkimuksen tiedot perustuvat Tilastokeskuksen henkilöverotilastoihin 2000–2018.

Varttuneempien ikäryhmien, eli 40–59-vuotiaiden, henkilöverot kasvoivat ripeimmin Pirkanmaalla ja Pohjois-Savossa. Myös Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Etelä-Savossa suunta oli positiivinen.

Tutkimuksen tehnyt Kimmo Niinimäki pitää tuloksia yllättävinä. Hän varoo tekemästä pitkälle meneviä yleistyksiä ja huomauttaa, ettei tulos poista maakuntien ongelmia kuten väestökatoa.

– Mutta kyllä tämä on selvä positiivinen signaali, että monissa maakunnissa on taloudellista potentiaalia, taloustieteen opiskelija Niinimäki sanoo Uutissuomalaiselle.