Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt

Kulttuurihalli: Herkkujen lisäksi asiakkaat saavat nauttia taiteesta.

Miika Jämsä poikkesi lasten kanssa Kulttuurihalliin matkalla Tikkurilasta Kauppatorille ja Korkeasaareen. Hermanin, 2,5 vuotta, suosikki veistos oli kala. Ariela, 4, tykkäsi kaikista. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Tältä näyttää Helsingin rautatieaseman uusi ravintola, josta kaavaillaan kaupunkilaisten uutta olohuonetta.

Se on kuuden kuukauden pop up, ja sitten tilalle tulee taas aivan jotain muuta.

Tiedätkö syöneesi Rautatiepiirakkaa? – HU lähti perinneherkun jäljille ja päätyi Aseman uumenissa yllättävään paikkaan

Lippuhalli sulkeutui joulukuussa, kun lippujen myynti siirtyi länsisiipeen. Tilalle piti julkistaa uusi ravintola jo maaliskuussa. Korona sulki sen ennen avajaisia.

Kulttuurihalli & Café -niminen kulttuurikahvilaravintola avasi ovensa juhannuksen jälkeisenä keskiviikkona – ilman sen suurempia seremonioita.

Tila on todella avara, valo lankeaa kesällä suurista ikkunoista ja kalusteet ovat Artekia.

– Korona osui hyvin herkkään paikkaan, koska Kulttuurihalli perustuu konseptina ihmisten kohtaamisiin. Kahvila, esiintymislava ja näyttelytila suunniteltiin houkuttelemaan paikalle kävijöitä ja käyttäjiä myös rautatieaseman seinien ulkopuolelta, tuotannosta vastaavan Luoni Oy:n toimitusjohtaja Kari Korkman sanoo.

Valeria Popova on nyt töissä toista viikkoa aseman uudessa kahvilassa. Sakari Nupponen

Ensimmäisessä näyttelyssä kaksi tunnettua graafista suunnittelijaa, Aimo Katajamäki ja Ilkka Kärkkäinen, esittelevät harrastuksista ja sivuprojekteista syntynyttä taidetta, puuveistoksia ja valokuvia.

Ovatko lihapiirakat uutta gourmet-ruokaa? – Tämä pallero haastaa kaikki Suomen lihikset

Korkmanin mukaan koronasta johtuen syyssesongilta löytyy vielä runsaasti vapaita tapahtumapäiviä ja jopa näyttelytila-aikoja.

– Nyt kannattaa olla yhteydessä ja buukata.

Ihan mitä tahansa ei huolita.

– Näyttelytila ja lavaohjelma on kuratoitua. Se tarkoittaa käytännössä, että teemme valintoja varmistaaksemme, että sisältö on laadukasta, relevanttia ja ajankohtaista. Olemme joutuneet sanomaan keväällä muutamille hakijoille ei.

Tältä näyttää uusi Kulttuurihalli, jonka avajaisnäyttelyssä on Aimo Katajamäen puisia veistoksia. Sakari Nupponen

Ravintolatoimintaa historiallisissa tiloissa pyörittää aluksi VR:n tytäryhtiö Avecra, joka vastaa myös junien ravintoloista. Kulttuurihalliin tulee kahvin lisäksi anniskeluoikeudet.

Avecra on hoitanut jo tätä ennen päärautatieasemalla yhdeksää muutakin ravintolaa ja pikaruokapaikka: Hesburgerista ja Aseman Wurstista viinipainotteiseen Oosteriin ja The Pullman Loungeen. Moneen lähtöön siis.

Kulttuurikahvila on auki vain jouluun. Ensi vuonna tiloihin tulee ulkopuolinen yrittäjä. Se on kansainvälinen yhtiö, jolla ei ole entuudestaan toimintaa Suomessa. Nimeä ei ole vielä julkistettu.

Avecran hoitama väliaika tarvitaan, jotta luvat muutostöihin ehditään saada. Suunnitelmista näkyvin on oven puhkaisu ulkoterassille yhdestä ikkunasta. Tärkeimmästä päästä on ilmastoinnin uusiminen.

– Meillä on useita kehityshankkeen lupia käsittelyssä ja tulossa käsittelyyn. Terassialueen uudistus ja kulku entisestä lippuhallista on menossa lupakäsittelyn syksyn aikana. Alueen suunnittelua on tehty ja tehdään vielä, VR Groupin kiinteistöyksikön hankepäällikkö Jani Jääskeläinen kertoo.

Helsingin hienoimpiin kuuluviin jugend-tilaan 250-paikkainen ravintola – "Tämä on niin hyvällä paikalla, että tulijoita on"

Ilmanvaihdon työt ovat parhaillaan käynnistymässä ja Kaivokadun piha-alue on aidattu työmaa-alueeksi.

– Sitä ennen julkistamme keskushallin uudet liiketilat kesän aikana. Keskushallin tulee nopeasti mukaan otettavaa, terveellistä syötävää ja juotavaa.

Tältä lippuhallissa näytti vuonna 2019. Johanna Erjonsalo

Rautatieasema

3. luokan historiaa

1900-luvun alun ravintolamoguli Nikolai Noschis otti hoitaakseen aseman kaikki ravintolat henkilöstöruokalaa myöten. Vuosi oli 1922. Nykyisen kulttuurikahvilan tilaan tuli kolmannen luokan ravintola.

Tila on siis toiminut ennenkin ravintolana, vaikka nykyihminen muistaa sen lipunmyyntihallina, jossa on jonotettu lippuja hiihtolomille ja jopa eksoottiseen Neuvostoliittoon.

Muutoksessa on kyse on hallin palauttamisesta lähemmäs alkuperäistä, Eliel Saarisen suunnittelemaa käyttötarkoitusta.

Valmistuessaan tila palveli 2. ja 3. luokan matkustajien ravintola- ja odotushallina. Käyttötarkoitus muuttui lipunmyyntitilaksi vasta 1958.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.