Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt

Kulttuurihalli: Herkkujen lisäksi asiakkaat saavat nauttia taiteesta.

Tältä näyttää Helsingin rautatieaseman uusi ravintola, josta kaavaillaan kaupunkilaisten uutta olohuonetta.

Se on kuuden kuukauden pop up, ja sitten tilalle tulee taas aivan jotain muuta.

Tiedätkö syöneesi Rautatiepiirakkaa? – HU lähti perinneherkun jäljille ja päätyi Aseman uumenissa yllättävään paikkaan

Lippuhalli sulkeutui joulukuussa, kun lippujen myynti siirtyi länsisiipeen. Tilalle piti julkistaa uusi ravintola jo maaliskuussa. Korona sulki sen ennen avajaisia.

Kulttuurihalli & Café -niminen kulttuurikahvilaravintola avasi ovensa juhannuksen jälkeisenä keskiviikkona – ilman sen suurempia seremonioita.

Tila on todella avara, valo lankeaa kesällä suurista ikkunoista ja kalusteet ovat Artekia.

– Korona osui hyvin herkkään paikkaan, koska Kulttuurihalli perustuu konseptina ihmisten kohtaamisiin. Kahvila, esiintymislava ja näyttelytila suunniteltiin houkuttelemaan paikalle kävijöitä ja käyttäjiä myös rautatieaseman seinien ulkopuolelta, tuotannosta vastaavan Luoni Oy:n toimitusjohtaja Kari Korkman sanoo.

Ensimmäisessä näyttelyssä kaksi tunnettua graafista suunnittelijaa, Aimo Katajamäki ja Ilkka Kärkkäinen, esittelevät harrastuksista ja sivuprojekteista syntynyttä taidetta, puuveistoksia ja valokuvia.

Ovatko lihapiirakat uutta gourmet-ruokaa? – Tämä pallero haastaa kaikki Suomen lihikset

Korkmanin mukaan koronasta johtuen syyssesongilta löytyy vielä runsaasti vapaita tapahtumapäiviä ja jopa näyttelytila-aikoja.

– Nyt kannattaa olla yhteydessä ja buukata.

Ihan mitä tahansa ei huolita.

– Näyttelytila ja lavaohjelma on kuratoitua. Se tarkoittaa käytännössä, että teemme valintoja varmistaaksemme, että sisältö on laadukasta, relevanttia ja ajankohtaista. Olemme joutuneet sanomaan keväällä muutamille hakijoille ei.

Ravintolatoimintaa historiallisissa tiloissa pyörittää aluksi VR:n tytäryhtiö Avecra, joka vastaa myös junien ravintoloista. Kulttuurihalliin tulee kahvin lisäksi anniskeluoikeudet.

Avecra on hoitanut jo tätä ennen päärautatieasemalla yhdeksää muutakin ravintolaa ja pikaruokapaikka: Hesburgerista ja Aseman Wurstista viinipainotteiseen Oosteriin ja The Pullman Loungeen. Moneen lähtöön siis.

Kulttuurikahvila on auki vain jouluun. Ensi vuonna tiloihin tulee ulkopuolinen yrittäjä. Se on kansainvälinen yhtiö, jolla ei ole entuudestaan toimintaa Suomessa. Nimeä ei ole vielä julkistettu.

Avecran hoitama väliaika tarvitaan, jotta luvat muutostöihin ehditään saada. Suunnitelmista näkyvin on oven puhkaisu ulkoterassille yhdestä ikkunasta. Tärkeimmästä päästä on ilmastoinnin uusiminen.

– Meillä on useita kehityshankkeen lupia käsittelyssä ja tulossa käsittelyyn. Terassialueen uudistus ja kulku entisestä lippuhallista on menossa lupakäsittelyn syksyn aikana. Alueen suunnittelua on tehty ja tehdään vielä, VR Groupin kiinteistöyksikön hankepäällikkö Jani Jääskeläinen kertoo.

Helsingin hienoimpiin kuuluviin jugend-tilaan 250-paikkainen ravintola – "Tämä on niin hyvällä paikalla, että tulijoita on"

Ilmanvaihdon työt ovat parhaillaan käynnistymässä ja Kaivokadun piha-alue on aidattu työmaa-alueeksi.

– Sitä ennen julkistamme keskushallin uudet liiketilat kesän aikana. Keskushallin tulee nopeasti mukaan otettavaa, terveellistä syötävää ja juotavaa.

Rautatieasema

3. luokan historiaa

1900-luvun alun ravintolamoguli Nikolai Noschis otti hoitaakseen aseman kaikki ravintolat henkilöstöruokalaa myöten. Vuosi oli 1922. Nykyisen kulttuurikahvilan tilaan tuli kolmannen luokan ravintola.

Tila on siis toiminut ennenkin ravintolana, vaikka nykyihminen muistaa sen lipunmyyntihallina, jossa on jonotettu lippuja hiihtolomille ja jopa eksoottiseen Neuvostoliittoon.

Muutoksessa on kyse on hallin palauttamisesta lähemmäs alkuperäistä, Eliel Saarisen suunnittelemaa käyttötarkoitusta.

Valmistuessaan tila palveli 2. ja 3. luokan matkustajien ravintola- ja odotushallina. Käyttötarkoitus muuttui lipunmyyntitilaksi vasta 1958.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut