Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"

Pienpanimot: Etämyynnin sallivaa valmistelua tulisi jatkaa ja Alkon monopoliasemasta halutaan eroon. Verohelpotustakin esitetään.

Pienpanimoissa vieroksutaan julkisuuteen heitettyä ideaa Alkon suuremmasta roolista koronan vuoksi vaikeuksiin joutuneiden pienpanimoiden auttamisessa.

Ajatuksena on ollut, että Alkot ottaisivat valikoimiinsa lisää pienpanimoiden tuotteita. Lisäksi tutkittaisin mahdollisuutta tilata panimotuotteita Alkon verkkokaupan kautta.

Hallitus ilmoitti viime viikolla, ettei se jatka pienpanimoiden tilapäisen etämyynnin valmistelua. Useimpien Etelä-Suomen Median haastattelemien pienpanimoiden edustajien mielestä valmistelua tulisi jatkaa, vaikka siitä olisikaan hyötyä koronakriisin osalta.

Lohjalaisen United Gypsies Breweryn toimitusjohtajan Ilkka Miettisen mielestä Suomessa pitäisi laatia tiekartta Alkon monopoliasemasta luopumiseksi. Sitä odotellessa pienpanimoiden etämyynti tulisi sallia.

– Miksi Suomessa ei voitaisi toimia kuten Pohjoismaita lukuun ottamatta muissakin Euroopan maissa? En näe perusteita sille, miksi välissä olisi keinotekoinen monopoli.

United Gypsies Breweryn kannalta Miettinen näkisi tärkeänä, että panimo voisi myydä kaikkia valmistamiaan korkeintaan 12 prosenttisia tuotteita

Etämyynnin sallimisen pitäisi olla pysyvä ratkaisu.

Olavi Porkka

– Nyt siiderien vahvuuden osalta meillä on myynnissä 5,5 prosentin raja. Tilaviinimyymälöissä keinotekoista rajaa ei siidereillä ole.

United Gypsies Brewery valmistaa muun muassa ylijäämäomenista Villiomenasiideriä

Lohjan Sauvonrinteen Top Fuel -panimon vetäjän Olavi Porkan mielestä Alkon roolin kasvattaminen vain vahvistaisi yhtiön monopoliasemaa.

Kun pienpanimoiden osuus kaikesta myytävästä oluesta on vain puoli prosenttia, edes vetoaminen kansanterveydellisiin syihin ei puolla Alkon isompaa roolia.

– Etämyyntioikeus vuoden loppuun olisi ratkaisuna vain ”muruja pöydältä”. Etämyynnin sallimisen pitää olla pysyvä ratkaisu, vaikka se toteutuisi vasta ensi kesänä.

Porkan mielestä pienpanimoiden paras korona-apu olisi, jos kaikista ravintola- ja kokoontumisrajoituksista päästäisiin eroon.

Nummella toimivan Paloaseman panimon Pekka Montin kertoo panimon tuotantomäärien olevan niin vähäisiä, että koronasta huolimatta nyt on myyty ”ei oota”.

Montin kannattaa etämyyntioikeutta, mutta muistuttaa senkin tuovan kuluja.

– Jos oluita alettaisiin käsitellä elintarvikkeena ja laskettaisiin arvonlisäveroa, se lisäisi myyntiä ja volyymiä.

Pienpanimoista kertoi ensin Länsi-Uusimaa.