Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa

Ville Haapasalon hatsapurit on myyty tänä kesänä tuhansille helsinkiläisille vaikuttajille – Puumalan katukuvasta päätellen.

Haapasalon hatsapureissa on 225 grammaa juustoa. 225 grammaa taikinaa, jossa ternimaitoa, kermaa ja voita. Kaloreita siis piisaa jokaisessa suupalassa.

Hatsapurit heittivät haasteen lörtsy-Suomelle. Mistä perinnepiiraat saisivat samaa mediaseksikkyyttä?

Idästähän tällaiset ideat tulevat, kuten aikoinaan pizza Haminasta ja Lappeenrannasta. Sitä ennen Suomi oli ominut riisipiirakan nimellä karjalanpiirakka. Sille on haettu jopa EU:n nimisuoja.

Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja

Riisiryynipiirakka oli kuitenkin vain yksi noin 30-50 karjalaisesta piirakasta. Rypytettyjä soikioita olivat potatti-, hersryyn- (hirssi) ja tattaripiirakat. Pyöreitä piirakoita tehtiin marjoista, porkkanasta ja muikusta. Avopiirakkaa leivottiin vaaleaan taikinaan marja- ja jamakka- eli piimätäytteellä. Karjalainen calzone eli vehnäkuorinen umpipiirakka söi sisäänsä kaalia, hapankaalia, jauhelihaa, sisälmyksiä, muikkuja, nahkiaisia ja vaikkapa lohta.

Näitä tuunaavat nyt mummojen keittiöön hurahtaneet pietarilaiset huippukokit.

Matalan kynnyksen lörtsyt löytää Savonlinnan, Lappeenrannan ja Lahden toreilta. Suolaisen ja makean leipomuksen tapaa toki satunnaisesti Helsingistäkin.

Lappeenrantalaisia vetyjä ja atomeja myyvä kioski Puumalan torilla voi vain ihailla jonotusta hatsapuriluukulla. Lämpimän ja pehmeän lihapiirakan sisään piilotettu kylmä kananmuna ja kinkku on erikoinen kokemus. Sitä saa maistaa Helsingissä esimerkiksi Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaalilla.

Maatilamatkailu Itä-Suomessa avartaa makumaisemaa. Muiden muassa Okkolan lomamökkien Niinipuu-ravintola tarjoaa niin läheltä tulevaa lähiruokaa kuin olla voi. Emäntä on leiponut aamulla ohrarieskat ja lepuskat ennen kuin muu keittiöväki on herännyt töihin.

Lepuskoja saa satunnaisesti tori- ja markkinamyyjiltä sekä kesän jälkeen ravintola Olon takataskusta. Juvan puolella röpörieskan nimellä tunnettuja ohrarieskoja – piimätaikinaan tehtynä – on ollut myynnissä ainakin yhdessä helsinkiläisessä huippuravintolassa aivan viime viikkoihin asti.

Nyt kun Suomi löytää itsensä, voi vain huulia lipoen kysyä, mitä saamme seuraavaksi?

Ovatko lihapiirakat uutta gourmet-ruokaa? – Tämä pallero haastaa kaikki Suomen lihikset

Tiedätkö syöneesi Rautatiepiirakkaa? – HU lähti perinneherkun jäljille ja päätyi Aseman uumenissa yllättävään paikkaan

HK lopetti tämän klassikkotuotteen valmistuksen – jäätkö kaipaamaan?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut