Historiallinen ukkosmyrsky kuritti Suomea 60 vuotta sitten: "Salama iski joka toinen sekunti –  leimusivat kuin revontulet"

Luonto: Pertti Korpinen kirjasi 16-vuotiaana myrskyn vaiheet päiväkirjaansa.

Pertti Korpinen vietti lapsuutensa Arolammilla, mutta asuu nykyisin Helsingissä. Pertti Korpinen

Toni Forssell

– Oli se aika kauhea kokemus. Salama iski joka toinen sekunti ja jyrinä oli aivan jatkuvaa, se ei tauonnut hetkeksikään. Istuimme koko perhe keskellä keittiötä, jotta olisimme mahdollisimman kaukana sähköpisteistä ja seinistä, helsinkiläinen Pertti Korpinen muistelee elämänsä hurjinta rajuilmaa.

Kyseinen myrsky pyyhkäisi Uudenmaan ylitse 25.-26. heinäkuuta välisenä yönä vuonna 1960 ja Riihimäen Arolammilla tuolloin asunut Korpinen oli 16-vuotias lukiolainen.

Tänä vuonna tuosta salamanäytöksestä tulee siis kuluneeksi tasan 60 vuotta.

Rajuilmasta kertoo paljon se, että Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Nurmijärven geofysikaalisessa observatoriossa rekisteröitiin elektronisella salamanlaskijalla yhteensä 1780 iskua.

Korpinen muistaa tapahtumat erityisen tarkkaan, sillä hän kirjoitti myrskyn vaiheet ylläpitämäänsä päiväkirjaan tuoreeltaan.

– Kirjoitin ylös myrskyn vaiheet kokonaisuudessaan. Seurasin, että miten se etenee ja mihin aikaan mitäkin tapahtuu. Muistiinpanot ovat tosin hieman suttuiset, koska talostamme menivät sähköt ja oli aivan pimeää, Korpinen toteaa.

Helsingissä ukkonen alkoi noin kello 21 ja Korpisen muistiinpanojen mukaan Hyvinkään sekä Riihimäen seudut se saavutti noin kello 22.30. Raivoisaksi ukkonen muuttui reilut puoli tuntia myöhemmin.

– Tätä alkuvaihetta jatkui lähes kolme tuntia, mutta sitten tuli tauko. Noin puoli kahdelta yöllä alkoi seuraava ukkosjakso, Korpinen sanoo.

Pertti Korpinen teki ukkosesta tarkat merkinnät päiväkirjaansa. Pertti Korpinen

Se jakso oli entistä rajumpi, ja juuri sen aikana Korpinen perheineen siirtyi keskelle keittiön lattiaa.

Jatkuvalla syötöllä iskeneet salamat kurittivat myös Arolammen seutua. Korpinen muistelee, että ainakin yksi osui lähitaloon, toinen toisen talon pihaan ja kolmas Vantaanjoen vierellä olleeseen isoon kuuseen.

– Kuusi muuttui päreiksi. Lännen suunnassa oli erityisen ”sähköinen” kohta, jossa salamat leimusivat kuin revontulet. Salamat olivat erittäin monivivahteisia ja jotkut pintasalamat pitivät pilvien välillä jatkuvaa yhteyttä, Korpinen kuvailee.

Muistiinpanojen mukaan kello 2.45 alkanut voimakkain jakso kesti 10-20 minuuttia. Kolmen jälkeen pahin ukkosrintama siirtyi pohjoiseen ja sen jälkeen alkoi rauhallisempi vaihe, jolloin salamoita ja jyrinää oli enää silloin tällöin.

Aamulla kello kuudelta ukonilma oli lopullisesti ohi.

– Luin lehdestä seuraavana päivänä, että Seutulaan laskeutumassa olleen koneen kapteeni ei voinut suorittaa laskeutumista salamoinnista johtuneen häikäisyn takia, Korpinen toteaa.

Myrskyn aiheuttamat valtavat tuhot alkoivat selvitä vähitellen.

Helsingin Sanomat kirjoitti paria päivää myöhemmin, että muun muassa kymmeniä tulipaloja oli syttynyt Uudenmaan ja Pohjois-Karjalan välisellä alueella, sähkö- ja puhelinlinjoja oli katki ympäri maata ja tulvivan veden aiheuttamien vesivahinkojen arveltiin nousevan kymmeniin miljooniin markkoihin.

Kaksi henkilöä oli kuollut sairaaloissa ukonilman aikana saamiinsa sydänhalvauksiin.

– Lähellekään vastaavanlaista myrskyä en ole kokenut sen jälkeen, Korpinenkin huokaa.

Pertti Korppisesta ja rajuilmasta kertoi ensin Aamuposti.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut