Linnut: Hikmet Dikmenillä on harvinainen harrastus Helsingissä.

Karpalo lennähtää Hikmet Dikmenin käsistä lentoon kuin vapaa taivaan lintu. Puhtaan valkoinen kyyhky kiertää laajaa kehää yläilmoissa, mutta ei lähde näköpiiristä.

– Sillä on naaras tuolla odottamassa. Uskon, että se tulee kohta takaisin, Dikmen tietää.

Miehellä on yhteensä noin 80 viestikyyhkyä. Hän ei suinkaan ole nimennyt niitä kaikkia, mutta Karpalo on yksi poikkeuksista. Koko parvi on kuitenkin hänelle rakas.

Vantaalla asuva ravintolayrittäjä halusi stressaavan työn oheen rentouttavan harrastuksen. Hän etsi viisi vuotta sitten sopivaa paikkaa kyyhkyslakalle nelisen kuukautta.

– Vantaan kaupungilta kehotettiin lopettamaan koko harrastus. Käännyin Helsingin puoleen, ja sitten löytyi tyhjä kaupungin tontti, jossa minä ja kaksi muuta kyyhkysharrastajaa olemme vuokralla. Tässä oli ennen hevostallit, Dikmen esittelee.

Tämä on hauskaa ja jännittävää, pääasia ei ole voittaa.

Tontti sijaitsee syrjäisessä Itä-Helsingin kolkassa. Tarkkaa paikkaa Dikmen ei halua paljastaa, ettei lakoille tule uteliaita vierailijoita. Naapureitakaan ei ole lähimain, joten kyyhkyset eivät aiheuta harmia kenellekään.

– Olen tyytyväinen tähän paikkaan, kun täällä saa olla rauhassa.

Kyyhkysiä Dikmen on harrastanut viisi vuotta. Linnut ovat kahdessa eri lakassa, eli pesäpaikassa. Toisella puolella on häissä käytettävät valkoiset ja vaaleat kyyhkyt, toisella kilpailevat linnut.

Haastatteluhetkellä Dikmen odotti nuoren kyyhkyslaumansa paluuta Orivedeltä, jossa ne on päästetty aamuseitsemältä matkaan. Kesäisin kilpailuja on joka viikonloppu, säävarauksella. Liian huonossa säässä linnut eivät voi suunnistaa kotilakkaansa. Eksyä ne voivat hyvässäkin säässä, tai jos haukka hyökkää kimppuun, peli voi olla lintujen osalta ohi.

Osallistujia oli muun muassa Turusta, Oulusta ja Espoosta, ja matkaa ainakin Helsinkiin on linnuntietä noin 165 kilometriä.

Orivedellä tuomarit ovat laittaneet linnun jalkaan numerotunnisteen sen oman tunnisteen lisäksi. Kun lintuparvi saapuu lakkaan, lintujen numerosarjat ilmoitetaan tuomarille. Kun otetaan huomioon matkan pituus ja siihen käytetty aika, selviää voittaja.

Osallistujia ei tosin ole kovin montaa, koska harrastajienkin määrä on hyvin niukka. Suomen Viestikyyhky-yhdistyksessä on noin 20 aktiivista jäsentä.

– Kiinnostuneita olisi enemmänkin, mutta ongelmana on, että kaikilla ei ole tonttia, mille perustaa kyyhkylakkaa, yhdistyksen puheenjohtaja Kamal Zakiullah sanoo.

Harrastus on ulkomailla, muun muassa Belgiassa ja Espanjassa, paljon suositumpaa. Siksi myös Suomen yhdistyksen hallituksessa istuu paljon esimerkiksi turkkilaistaustaisia – siellä päin maailmaa kyyhkyset ovat yleinen harrastus. Yhdistys kuitenkin toivoo kaikkia kiinnostuneita mukaan.

Maailmalla viestikyyhkyjen kilpailujen päävoittojen summa voi olla jopa 70 000–100 000 euroa.

– Belgiassa kilpakyyhkynen on saattanut maksaa 1,4 miljoonaa euroa. Täällä Suomessa linnut eivät maksa paljoa, eikä kaikkien sukutauluja edes tiedetä, 30 vuotta kyyhkysiä harrastanut Zakiullah sanoo.

Hikmet Dikmen saa puhelimeensa viestin Turkuun palanneesta kyyhkysparvesta. Dikmenin parvea ei vielä näy, mutta hymy ei hyydy miehen kasvoilta.

– Tämä on hauskaa ja jännittävää, pääasia ei ole voittaa. Me harrastajaporukan kanssa olemme hyviä ystäviä keskenämme, Dikmen sanoo.

Hän sanoo odottavansa parvea vielä hetken, ennen kuin lähtee Vuosaareen ravintolaansa työvuoroon. Karpalo kuitenkin laskeutuu lakkansa katolle ja alkaa kävellä edestakaisin pörhistellen ja kurnutellen. Sen pitää näyttää muille koiraille, kuka on pomo.

Viestikyyhky

Kiintyy kotipaikkaan

Harrastajia on melko vähän, mutta Kamal Zakiullahin mukaan sen suosio on pikkuhiljaa kasvanut.

Kyyhkyset kiintyvät kotilakkaansa, kun ne saavat lentää pihapiirissä vapaasti.

Kilpakyyhkysiä treenataan säännöllisesti päästämällä ne lakasta vapaaksi.

Linnut saattavat lentää 50–60 kilometriä ja palata sitten kotilakkaansa.

Jotkut seuraavat lintujensa liikkeitä gps-paikantimilla, jolla voi seurata lentojen reittiä, nopeutta ja korkeutta.

Naapuriin perustettu kyyhkyslakka pientaloalueella herättää närää – Vuosi sitten 18 lintua, nyt 50, syksyllä ehkä 80

Hirtetty kyyhkynen kauhistutti lenkkeilijän – jalkaan ripustettu outo viesti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut