Helsinki järjesti lopulta paikan Hikmet Dikmenin harvinaiselle kyyhkysharrastukselle – salaista sijaintia hän ei halua paljastaa

Karpalo on Dikmenin yksi lempikyyhkyistä. Se ei kilpaile, mutta voi toimia hääkyyhkynä värinsä puolesta. Anniina Virtanen

Linnut: Hikmet Dikmenillä on harvinainen harrastus Helsingissä.

Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Karpalo lennähtää Hikmet Dikmenin käsistä lentoon kuin vapaa taivaan lintu. Puhtaan valkoinen kyyhky kiertää laajaa kehää yläilmoissa, mutta ei lähde näköpiiristä.

– Sillä on naaras tuolla odottamassa. Uskon, että se tulee kohta takaisin, Dikmen tietää.

Miehellä on yhteensä noin 80 viestikyyhkyä. Hän ei suinkaan ole nimennyt niitä kaikkia, mutta Karpalo on yksi poikkeuksista. Koko parvi on kuitenkin hänelle rakas.

Hikmet Dikmen pitää jokaista kyyhkyä lemmikkinään. Anniina Virtanen

Vantaalla asuva ravintolayrittäjä halusi stressaavan työn oheen rentouttavan harrastuksen. Hän etsi viisi vuotta sitten sopivaa paikkaa kyyhkyslakalle nelisen kuukautta.

– Vantaan kaupungilta kehotettiin lopettamaan koko harrastus. Käännyin Helsingin puoleen, ja sitten löytyi tyhjä kaupungin tontti, jossa minä ja kaksi muuta kyyhkysharrastajaa olemme vuokralla. Tässä oli ennen hevostallit, Dikmen esittelee.

Tämä on hauskaa ja jännittävää, pääasia ei ole voittaa.

Tontti sijaitsee syrjäisessä Itä-Helsingin kolkassa. Tarkkaa paikkaa Dikmen ei halua paljastaa, ettei lakoille tule uteliaita vierailijoita. Naapureitakaan ei ole lähimain, joten kyyhkyset eivät aiheuta harmia kenellekään.

– Olen tyytyväinen tähän paikkaan, kun täällä saa olla rauhassa.

Hikmet Dikmenillä on viiden vuoden aikana kertynyt 80 kyyhkystä. Hääkyyhkyt ja ei-kilpailevat oleilevat toisessa lakassa. Anniina Virtanen

Kyyhkysiä Dikmen on harrastanut viisi vuotta. Linnut ovat kahdessa eri lakassa, eli pesäpaikassa. Toisella puolella on häissä käytettävät valkoiset ja vaaleat kyyhkyt, toisella kilpailevat linnut.

Haastatteluhetkellä Dikmen odotti nuoren kyyhkyslaumansa paluuta Orivedeltä, jossa ne on päästetty aamuseitsemältä matkaan. Kesäisin kilpailuja on joka viikonloppu, säävarauksella. Liian huonossa säässä linnut eivät voi suunnistaa kotilakkaansa. Eksyä ne voivat hyvässäkin säässä, tai jos haukka hyökkää kimppuun, peli voi olla lintujen osalta ohi.

Osallistujia oli muun muassa Turusta, Oulusta ja Espoosta, ja matkaa ainakin Helsinkiin on linnuntietä noin 165 kilometriä.

Orivedellä tuomarit ovat laittaneet linnun jalkaan numerotunnisteen sen oman tunnisteen lisäksi. Kun lintuparvi saapuu lakkaan, lintujen numerosarjat ilmoitetaan tuomarille. Kun otetaan huomioon matkan pituus ja siihen käytetty aika, selviää voittaja.

Hikmet Dikmen tulee joka päivä kyyhkyslakalleen. Harrastus rauhoittaa ja vie ajatukset muutalle stressaavasta ravintolayrittäjän työstä. Anniina Virtanen

Osallistujia ei tosin ole kovin montaa, koska harrastajienkin määrä on hyvin niukka. Suomen Viestikyyhky-yhdistyksessä on noin 20 aktiivista jäsentä.

– Kiinnostuneita olisi enemmänkin, mutta ongelmana on, että kaikilla ei ole tonttia, mille perustaa kyyhkylakkaa, yhdistyksen puheenjohtaja Kamal Zakiullah sanoo.

Harrastus on ulkomailla, muun muassa Belgiassa ja Espanjassa, paljon suositumpaa. Siksi myös Suomen yhdistyksen hallituksessa istuu paljon esimerkiksi turkkilaistaustaisia – siellä päin maailmaa kyyhkyset ovat yleinen harrastus. Yhdistys kuitenkin toivoo kaikkia kiinnostuneita mukaan.

Maailmalla viestikyyhkyjen kilpailujen päävoittojen summa voi olla jopa 70 000–100 000 euroa.

– Belgiassa kilpakyyhkynen on saattanut maksaa 1,4 miljoonaa euroa. Täällä Suomessa linnut eivät maksa paljoa, eikä kaikkien sukutauluja edes tiedetä, 30 vuotta kyyhkysiä harrastanut Zakiullah sanoo.

Hikmet Dikmen saa puhelimeensa viestin Turkuun palanneesta kyyhkysparvesta. Dikmenin parvea ei vielä näy, mutta hymy ei hyydy miehen kasvoilta.

– Tämä on hauskaa ja jännittävää, pääasia ei ole voittaa. Me harrastajaporukan kanssa olemme hyviä ystäviä keskenämme, Dikmen sanoo.

Hän sanoo odottavansa parvea vielä hetken, ennen kuin lähtee Vuosaareen ravintolaansa työvuoroon. Karpalo kuitenkin laskeutuu lakkansa katolle ja alkaa kävellä edestakaisin pörhistellen ja kurnutellen. Sen pitää näyttää muille koiraille, kuka on pomo.

Karpalo tepastelee edestakaisin lakan katolla ennen kuin menee sisään. Sen äänestä kuulee, että se haluaa kertoa muille, kuka on pomo. Anniina Virtanen

Viestikyyhky

Kiintyy kotipaikkaan

Harrastajia on melko vähän, mutta Kamal Zakiullahin mukaan sen suosio on pikkuhiljaa kasvanut.

Kyyhkyset kiintyvät kotilakkaansa, kun ne saavat lentää pihapiirissä vapaasti.

Kilpakyyhkysiä treenataan säännöllisesti päästämällä ne lakasta vapaaksi.

Linnut saattavat lentää 50–60 kilometriä ja palata sitten kotilakkaansa.

Jotkut seuraavat lintujensa liikkeitä gps-paikantimilla, jolla voi seurata lentojen reittiä, nopeutta ja korkeutta.

Naapuriin perustettu kyyhkyslakka pientaloalueella herättää närää – Vuosi sitten 18 lintua, nyt 50, syksyllä ehkä 80

Hirtetty kyyhkynen kauhistutti lenkkeilijän – jalkaan ripustettu outo viesti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 2. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 3. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 4. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 15. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.