Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa

Asuminen: Hekan hallituksen tuore puheenjohtaja Jasmin Hamid (vihr.) aikoo puuttua huoneistotupakointiin.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Jasmin Hamid (vihr.), 36, on ollut politiikassa kauemmin mukana kuin esillä televisiossa. Silti moni muistaa Hamidin Salattujen elämien roolista kuuden vuoden takaa.

– Varmasti on ihmisiä, joilla tulee se mielikuva, kun näkee esimerkiksi vaalimainoksen, että tämäkin ”salkkarityyppi” hakee ehdolle, eikä tiedä, että olen ollut politiikassa mukana pidempään, Hamid sanoo.

Salattujen elämien lisäksi Hamid on tehnyt kolme kautta tv-sarja Sorjosta, joista viimeisin esitettiin TV 1:llä viime vuoden lopussa.

Kipinä politiikkaan lähti opiskeluaikana Hamidin ollessa teatterikorkeakoulussa, jossa hän oli ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana.

– Opiskelijapolitiikka oli mielenkiintoista ja palkitsevaa. Tuolloin saimme esimerkiksi opintorahaa korotettua yhteistyössä Suomen ylioppilaskuntien liiton ja muiden ylioppilaskuntien kanssa. Huomasin, että asioihin voi vaikuttaa, Hamid sanoo.

Toukokuussa Jasmin Hamid valittiin apulaispormestari Anni Sinnemäen jatkajaksi Hekan hallitukseen puheenjohtajaksi. Hän aikoo hoitaa luottamustehtävää pian alkavasta äitiyslomasta huolimatta.

– Edellisen lapseni kohdalla Sorjosen kuvaukset alkoivat kun hän oli 6 viikon ikäinen ja vauva kulki kuvauksissa mukana, Hamid kertoo.

Lue myös: Jasmin Hamid nousi Anni Sinnemäen tilalle Hekan huippupestiin – nämä muutokset hän lupaa vuokra-asuntoihin

Hänellä on kokemusta luottamustehtävistä aiemminkin esimerkiksi konsernijaoston sekä kiinteistölautakunnan varapuheenjohtajina. Uudessa pestissään Hamid aikoo ketteröittää asiakaspalvelua. Hän haluaa, että asukkaat tuntevat voivansa vaikuttaa itse omiin asioihinsa. Lisäksi hän aikoo nostaa hallituksessa keskusteluun tupakoinnin.

– Olen saanut siitä paljon yhteydenottoja ja siitä on aiemminkin yhtiössä mietitty, että pitäisikö tupakointi kieltää huoneistoissa kokonaan. Siitä aiheutuu häiriötä muille asukkaille ja kiinteistöjen kunto heikkenee. Kun tupakoiva asukas muuttaa pois, täytyy tehdä kallis remontti, Hamid toteaa.

Lue myös: Heka hakee ensimmäistä kieltoa parveketupakointiin – "Ensin tupakoitsijaan otetaan yhteyttä ja pyydetään lopettamaan"

Heka myös on merkittävässä roolissa segregaation estämisessä, eli sosiaalisten ryhmien eriytymisestä toisistaan omille alueilleen kaupungin sisällä, sanoo Hamid.

– Helsingissähän ei ole sellaisia hyviä ja huonoja asuinalueita, kuten vaikkapa Ruotsissa on haasteita joidenkin kaupunginosien välillä.

Hamid itse asuu Kalasatamassa, jossa on myös paljon Hekan kohteita. Lisäksi siellä on opiskelija-, seniori ja hitas-asuntoja, vapaarahoitteisia sekä kalliimpia merenrantatontteja. Sitten on myös tuettua asumista.

– Näin se pitää ollakin, se tekee asuinalueesta viihtyisän, että on kaikenlaisia ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. Kun elämäntilanne muuttuu, asumismuotoaan voi muuttaa, ja silti pysyä vaikka samalla alueella.

Hekan asunnot ovat hyvin haluttuja. Hamid myöntää, että jollain voi olla vielä mielikuva, että sosiaalinen asuntotuotanto olisi jotenkin heikompitasoisempaa kuin vapaarahoitteinen asuminen.

– Näinhän se ei ole. Varmasti meillä on vanhaa asuntokantaa, joka on menossa peruskorjaukseen, mutta lähtökohtaisesti Hekalla on todella viihtyisiä kämppiä, hän sanoo.

Lue myös: Muutama julkkis pääsemässä Helsingin valtuustoon

Lue myös: Uusi lottojuontaja on tuttu laulaja ja näyttelijä – tosipaikan edessä lauantaina

Kuka?

Jasmin Hamid, 36, teatteritaiteen maisteri.

Ollut Helsingin kuntapolitiikassa mukana 11 vuotta.

Näytellyt Salatuissa elämissä vuosina 2009–2014.

Näytellyt Sorjosessa 3 kautta vuosina 2016–2019.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut